Τι θα αποκαλύψει η Λαγκάρντ την Πέμπτη
Shutterstock
Shutterstock

Τι θα αποκαλύψει η Λαγκάρντ την Πέμπτη

Με τις αγορές να αναμένουν με κομμένη την ανάσα μία έστω ένδειξη για το πότε θα ανοίξει ο κύκλος των μειώσεων, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν πρόκειται να προβεί αύριο σε καμία δήλωση που θα προδίδει τον ακριβή χρόνο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πραγματοποιήσει την πρώτη μείωση επιτοκίων.

Όχι γιατί δεν θέλει να προϊδεάσει τις αγορές για αυτά που έρχονται, αλλά επειδή αφενός οι συνθήκες είναι ρευστές και μία, έστω άτυπη, δέσμευση από την πλευρά της θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ και αφετέρου είναι λεπτές οι ισορροπίες στο διοικητικό συμβούλιο που σημαίνει πως οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πεποίθηση που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην ΕΚΤ είναι ότι ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί, το «τελευταίο μίλι» θα είναι και το πιο δύσκολο, με τον στόχο του 2% να μην επιτυγχάνεται πριν το 2025. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 7/3 είναι δεδομένο ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να βρίσκεται στο 4%.

Η συνέντευξη Τύπου της Λαγκάρντ είναι πολύ πιθανό να κρύβει μία ιδιαίτερα σημαντική αποκάλυψη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γαλλίδα θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η ΕΚΤ σε μείωση των επιτοκίων πριν από τη Fed. Διότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε πολύ πιο δυσμενή θέση από των Ηνωμένων Πολιτειών, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να βλέπουν ήδη το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται.

Μόλις, λοιπόν, διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή πτωτική τροχιά προς το 2% και τα στοιχεία από την πλευρά των μισθών είναι καθησυχαστικά, η Λαγκάρντ θα… πατήσει το κουμπί της πρώτης μείωσης. Αυτό πιθανότατα θα συμβεί τον ερχόμενο Ιούνιο ή Ιούλιο, δηλαδή δύο χρόνια μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, που αποφασίστηκε εξαιτίας της πληθωριστικής κρίσης. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εξέλιξη καθώς συνήθως η ΕΚΤ έπεται της Fed. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η Fed άνοιξε τον κύκλο των μειώσεων τον Μάρτιο του 2022, ήτοι τέσσερις μήνες πριν από την ΕΚΤ.

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο έχει να κάνει με τις προσδοκίες των αγορών. Τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ έχουν διαψεύσει πλήρως τις προσδοκίες για γρήγορες μειώσεις. Στις αρχές Φεβρουαρίου οι αγορές προεξοφλούσαν δύο μειώσεις από την ΕΚΤ έως τον Ιούνιο. Τώρα, όχι μόνο κερδίζει έδαφος το σενάριο που προβλέπει την πρώτη μείωση από τον Ιούλιο και μετά, αλλά επιπλέον αναμένεται ότι συνολικά μέσα στο 2024 τα επιτόκια θα μειωθούν κατά περίπου 75 μονάδες βάσης, ή 0,75%, από 1,50% πριν ένα μήνα.

Για να μην πούμε για το πιο ακραίο αλλά διόλου απίθανο σενάριο που θέλει την πρώτη μείωση να πραγματοποιείται προς το τέλος του έτους, την ώρα που ορισμένοι αξιωματούχοι σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν αποκλείουν το σενάριο διατήρησης των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η πτωτική πορεία του πληθωρισμού.

Ό,τι και να προεξοφλούν οι αγορές, το σίγουρο είναι ότι η Λαγκάρντ δεν θα θελήσει να ρισκάρει ένα πλήγμα στην αξιοπιστία της ΕΚΤ, που συνεπάγεται ότι θα κρατήσει τα χαρτιά της κλειστά χωρίς να κάνει μία ξεκάθαρη στροφή προς μία πιο dovish

προσέγγιση. Τουλάχιστον μέχρι να θεωρηθεί σίγουρη η νίκη κατά του πληθωρισμού. Διότι, σκεφτείτε η Λαγκάρντ να δηλώσει ότι η πρώτη μείωση θα γίνει λ.χ. τον Ιούνιο και στην πορεία τα στοιχεία να δείξουν αναθέρμανση του φαινομένου ή μία δυσάρεστη έκπληξη από το πεδίο των μισθών, τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Και με δεδομένο ότι η συνεδρίαση του Ιουνίου για τη νομισματική πολιτική είναι προγραμματισμένη για τις 6 του μήνα, δεν θα υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον Μάιο, με αποτέλεσμα επικρατέστερος μήνας για την πρώτη μείωση να γίνεται ο Ιούλιος. Εκτός και αν τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, δηλαδή κατά κύριο λόγο τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Γερμανίας και της Γαλλίας τρομάξουν τους κεντρικούς τραπεζίτες νωρίτερα και καταστεί «αναγκαία» η μείωση τον Ιούνιο.

Όλα συγκλίνουν, λοιπόν, στο ότι η Λαγκάρντ θα είναι εξαιρετικά προσεχτική, δηλώνοντας πως δύσκολα θα αλλάξει το outlook του πληθωρισμού. Από κει και πέρα, θα αναγνωρίσει τον κίνδυνο ύφεσης, η οποία ωστόσο δεν θα είναι βαθιά και θα επαναλάβει για πολλοστή φορά ότι οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα λαμβάνονται με βάση τα διαθέσιμα κάθε φορά στοιχεία. Αυτό που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα είναι μία εκτίμηση που θα μεταφέρει την επίτευξη του 2% στο β’ εξάμηνο του 2025.