Την πρόοδο που έχει καταγράψει το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας αλλά και τις προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει καταγράφει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε έκθεση του που δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας).
Σχολιάζοντας το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, το Ταμείο σημειώνει πως η κρίση στις τιμές της ενέργειας λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή αποτελεί σημαντικό εμπόδιο, ωστόσο οι ισχυρές επενδύσεις και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στηρίζουν την ανάπτυξη.
Για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, το ΔΝΤ αναμένει πως η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 1,8% για το 2026 (από 2,1% για το 2025) και στο 1,7% για το 2027, παραμένοντας πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
«Αν και υποστηρίζεται από υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις και μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, οι αυξημένες τιμές της ενέργειας και η ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση που απορρέουν από τον πόλεμο θα επιβαρύνουν την ιδιωτική κατανάλωση και τον τουρισμό. Μεσοπρόθεσμα, η ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 1,5%, με φόντο τη μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, τη χαμηλή συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό και την υποτονική αύξηση της παραγωγικότητας» σημειώνει το Ταμείο.
Για τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στο 3,5% για το 2026 (από 2,9% το 2025) και στο 2,7% για το 2027, πάνω από τα επίπεδα του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως στόχο για τη σταθερότητα της οικονομίας.
Για το δημόσιο χρέος, το Ταμείο προβλέπει πως για το 2026 θα κυμανθεί στο 136,6% επί του ΑΕΠ (από 146,6% το 2025) και θα υποχωρήσει για το 2027 στο 130,1%.
Διαχειρίσιμοι οι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι
Σχετικά με τις τράπεζες, το ΔΝΤ σημειώνει πως οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ήταν χαμηλοί πριν από τον πόλεμο και παραμένουν διαχειρίσιμοι.
Τα στελέχη του Ταμείου υπογραμμίζουν πως ότι τραπεζικό σύστημα επιδεικνύει ανθεκτικότητα στα stress tests, αλλά προσθέτουν παράλληλα στενή παρακολούθηση των κοινών ανοιγμάτων σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Επιπλέον, το Ταμείο ενθαρρύνει η βελτίωση της εξυγίανσης των παλαιών προβληματικών χρεών εκτός του τραπεζικού συστήματος και της εποπτείας των διαχειριστών πιστωτικών χρεών, καθώς και την ενίσχυση της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρίσεων και του δικτύου χρηματοπιστωτικής ασφάλειας.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει ακόμα πως η ποιότητα του τραπεζικού κεφαλαίου θα πρέπει να συνεχίσει να βελτιώνεται και ότι θα μπορούσαν να εξεταστούν πρόσθετα μακροπροληπτικά αποθέματα ασφαλείας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, αποφεύγοντας παράλληλα την προκυκλικότητα. (Πρόκειται για την τάση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να ενισχύουν τους οικονομικούς κύκλους. Κατά τη διάρκεια των περιόδων οικονομικής άνθησης, η δανειοδότηση και η ανάληψη κινδύνων από τις τράπεζες επιδεινώνουν την επέκταση· κατά τη διάρκεια των περιόδων ύφεσης, περιορίζουν δραστικά τη δανειοδότηση, επιδεινώνοντας την ύφεση).
Το μήνυμα για τις μεταρρυθμίσεις
Το Ταμείο σημειώνει πως η Ελλάδα χρειάζεται να επιταχύνει βαθύτερες διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να ενισχύσει μόνιμα την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητά της.
Το ΔΝΤ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και στη βελτίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας απέναντι στις διεθνείς κρίσεις.
Ξεχωριστή αναφορά γίνεται και στο στεγαστικό πρόβλημα, με το ΔΝΤ να υποστηρίζει ότι πολιτικές που αυξάνουν αποτελεσματικότερα την προσφορά κατοικιών θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της προσιτότητας της στέγασης.
