Από την Eurobank ξεκινά η αποεπένδυση του ΤΧΣ

Από την Eurobank ξεκινά η αποεπένδυση του ΤΧΣ

Παίρνει μπροστά η αποεπένδυση του δημοσίου από τις τραπεζικές μετοχές, με τη Eurobank να εκκινεί τις διαδικασίες καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η τράπεζα θα στείλει αύριο επιστολή με το επίσημο αίτημα για την επαναγορά μετοχών της από το ΤΧΣ.

Πρόκειται για το 1,4% των μετοχών της Eurobank που αντιστοιχεί περίπου σε 52,08 εκατ. μετοχές, με την αξία τους να αποτιμάται από την αγορά την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές σε 76,15 εκατ. ευρώ. Στο Λονδίνο που μετέβη, ο CEO της τράπεζας, κ. Καραβίας, συμμετείχε μαζί με τους άλλους Έλληνες τραπεζίτες σε συνέδριο που διοργάνωσε η BoA/Merril Lych και στο οποίο ήταν παρόντες όλοι οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν θεσμικούς επενδυτές και διαχειριστές από το εξωτερικό, για τις εξελίξεις και την πρόοδο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο ως γνωστόν έχει κερδίσει πόντους μετά τις διαδοχικές αναβαθμίσεις διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Η Eurobank έχει ήδη ανακοινώσει ένα εύρος τιμών για την επαναγορά των μετοχών που θα κάνει πλήρως ιδιωτική την τράπεζα ακόμα και σε περίπτωση που τρίτος ιδιώτης, προσφέρει μεγαλύτερο τίμημα και αποκτήσει αυτός τις μετοχές. Το εύρος των τιμών που προσφέρει η τράπεζα για τις μετοχές της κυμαίνεται μεταξύ 1,10-1,90 ευρώ και το χαμηλό του μήνα καταγράφηκε την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στα 1,42 ευρώ και είναι επίσης και η χαμηλότερη ενδοσυνεδριακή τιμή της μετοχής στην αγορά μετά το Μάιο.

Από πλευράς του ΤΧΣ θα ακολουθηθεί η ανταγωνιστική διαδικασία που έχει καταγραφεί αναμένοντας επενδυτή που θα προσφέρει υψηλότερο τίμημα. Η επαναγορά των μετοχών είναι το πρώτο βήμα για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους από τα κέρδη της χρονιάς, φέτος, ενώ επιπλέον η τράπεζα έχει από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων κάνει λόγο για έμμεση ανταμοιβή των μετόχων η οποία μπορεί να προκύψει και με διαγραφή μέρους ή του συνόλου των μετοχών που θα επαναγοραστούν ανεβάζοντας την εσωτερική αξία για τις υπόλοιπες μετοχές.