Ανάρπαστο το ομόλογο της Πειραιώς: Στα 4 δισ. ευρώ οι προσφορές

Ανάρπαστο το ομόλογο της Πειραιώς: Στα 4 δισ. ευρώ οι προσφορές

Ανάρπαστο έγινε το «πράσινο» ομόλογο της Πειραιώς καθώς ήδη προσφέρθηκαν ποσά ύψους 4 δισ. ευρώ από 234 λογαρισμούς, με την τράπεζα να αντλεί 650 εκατ. ευρώ. 

Μετά και την εξέλιξη αυτή, κι ενώ η αρχική απόδοση κινείτο στο 5%, «συμπιέστηκε» στο 4,625%. Ήδη με το άνοιγμα προσφέρθηκαν ποσά 1,5 δισ. ευρώ. Η Πειραιώς επωφελείται άμεσα από την αναβάθμιση της Moody’s με την οποία πέρασε τον πήχη της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ ταυτόχρονα εκδίδει έναν τύπο ομολόγου με μεγάλη ζήτηση από τους επενδυτές λόγω των «πράσινων» χαρακτηριστικών του. 

Ειδικότερα το νέο ομόλογο της Πειραιώς, θα αξιοποιηθεί για ενίσχυση των πράσινων στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας και είναι επίσης senior preferred με πενταετή διάρκεια το οποίο θα μπορεί να ανακληθεί με τη συμπλήρωση πέντε ετών. Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για χρηματοδότηση ή αναχρηματοδότηση πράσινων περιουσιακών assets ενώ παράλληλα θα ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια MREL της Πειραιώς, τα οποία πάντως είναι ήδη πολύ υψηλά.

Άλλωστε η Τράπεζα Πειραιώς, είχε δείκτη κεφαλαίων MREL 26% στο πρώτο τρίμηνο φέτος και υπερέβαινε ήδη τον ενδιάμεσο στόχο του Ιανουαρίου 2025 ο οποίος είχε προσδιοριστεί στο 24,9% από τον επόπτη. Ωστόσο, η τράπεζα προγραμμάτιζε έξοδο στις αγορές. Η Πειραιώς είναι εξαιρετικά τοποθετημένη για να καλύψει τον τελικό της στόχο 27,8%.

Με αυτή τη νέα έκδοση, ο σχεδιασμός προβλέπει έξοδο πλέον το 2025, ανάλογα με τις συνθήκες των αγορών, καθώς η Πειραιώς μπορεί να έχει επιπλέον οφέλη από υποχώρηση των επιτοκίων στις αγορές, δεδομένης επίσης της πιθανότητας και για νέα αναβάθμιση από οίκο αξιολόγησης μέχρι του χρόνου.

Η πιθανότητα για δύο εκδόσεις από του χρόνου είναι ανοιχτή για ποσά 400 έως 600 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ήδη χθες, Δευτέρα, η Moody’s έδωσε στην Τράπεζα Πειραιώς την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, προχωρώντας στην αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων αξιολογήσεων κατά δύο βαθμίδες, σε Baa3 από το Ba2. Παράλληλα, ο οίκος αναθεώρησε επί τα βελτίω τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) σε ba2 από ba3.