«Όχι» από τους Αμερικάνους στην... αύξηση του κατώτατου μισθού

«Όχι» από τους Αμερικάνους στην... αύξηση του κατώτατου μισθού

Του Jon Miltimore

Οι νόμοι που θεσπίζουν κατώτατους μισθούς έχω παρατηρήσει πως είναι δημοφιλείς. Αυτό αναμφίβολα εξηγεί το γιατί οι Δημοκρατικοί της Βουλής ψήφισαν την Πέμπτη έναν νόμο που θα αυξήσει τον ομοσπονδιακό κατώτατο μισθό στα 15 δολάρια την ώρα.

Παρ' όλα αυτά, η φαινομενική δημοτικότητα του κατώτατου μισθού μπορεί να αποδειχθεί πολιτικός σιδηροπυρίτης (ο χρυσός του ανόητου).

Μια νεοεκδοθείσα έρευνα του Business Insider συμπεραίνει ότι η υποστήριξη στον κατώτατο μισθό φθίνει όταν οι Αμερικανοί - τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί - πληροφορούνται το πλήρες οικονομικό του αποτέλεσμα.

Από τους 1.100 ερωτώμενους, το 63% υποστήριζε την αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα. Μόλις το 22% ήταν αντίθετο προς το μέτρο.

Όταν όμως οι ερωτώμενοι ενημερώνονταν για το πρόσφατο πόρισμα του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα εκτιμάται ότι θα έχει ως τίμημα την απώλεια 1,3 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, έχασαν τον ενθουσιασμό τους για το μέτρο.

“Αφού ενημερώθηκαν ότι 'η προτεινόμενη πολιτική' για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει στην απώλεια 1,3 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, οι ερωτώμενοι έχασαν σε μεγάλο βαθμό τον ενθουσιασμό τους. Το 37% των ερωτώμενων θα υποστήριζε μια πολιτική που θα είχε αυτές τις συνεπαγωγές, ένα σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό από το 63% που αρχικά υποστήριζε τον κατώτατο μισθό των 15 δολαρίων την ώρα”.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου που εκτίμησε ότι η απώλεια θέσεων εργασίας μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3,7 εκατομμύρια, εξήγησε στην έκθεσή του ποιοι θα επηρεαστούν περισσότερο από την αύξηση του κατώτατου μισθού.

“Η επιλογή των 15 δολαρίων θα μεταβάλει την απασχόληση για κάποιες ομάδες περισσότερο απ' ό,τι για κάποιες άλλες. Σχεδόν το 50% των καινούργιων ανέργων στην εκάστοτε εβδομάδα - οι 600.000 από τα 1,3 εκατομμύρια - είναι έφηβοι (κάποιοι από τους οποίους ζουν σε οικογένειες με εισόδημα πολύ υψηλότερο από το όριο της φτώχειας. Ακόμη, το ποσοστό απασχόλησης θα πέσει ασύμμετρα πολύ μεταξύ των εργαζόμενων μερικής απασχόλησης και τους ενηλίκους χωρίς απολυτήριο λυκείου”.

Αν η έρευνα του Business Insider είναι ακριβής, τότε παρέχει έναν οδικό χάρτη για την πετυχημένη αντίκρουση των νόμων περί κατώτατου μισθού: Ενημερώστε τους ανθρώπους για τις οικονομικές συνέπειες του κατώτατου μισθού. Καλώς ή κακώς, με ολοένα και περισσότερες πολιτείες και πόλεις να υιοθετούν τέτοιες πολιτικές, φαίνεται ότι σύντομα θα έχουμε μια πληθώρα νέων εμπειρικών δεδομένων.

--

O Jonathan Miltimore είναι υπεύθυνος έκδοσης του FEE.org.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 19 Ιουλίου 2019 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Foundation for Economic Education και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.