Η σεξουαλική παρενόχληση από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα

Η σεξουαλική παρενόχληση από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα

Γράφει η Karlyn Bowman

Μια από τις πρώτες ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση διατυπώθηκε το 1982, όταν το περιοδικό Glamour ρώτησε τις γυναίκες αν την είχαν βιώσει στον χώρο εργασίας τους. Το 15% απάντησε θετικά. Σε μια αντίστοιχη ερώτηση των Time/Yankelovich το 1986, θετικά απάντησε το 26% και σε μια ερώτηση της Gallup το 1991, οι θετικές απαντήσεις ήταν 21%.

Το 2017 -μετά το Women’s March και τις προσπάθειες του κινήματος Me Too να μπει στο προσκήνιο η παρενόχληση και η κακοποιητική συμπεριφορά - διάφορες δημοσκοπήσεις έθεσαν ξανά το το ερώτημα. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, όταν διάφοροι δημοσκόποι ρώτησαν γυναίκες για την παρενόχληση στον χώρο εργασίας, περίπου το 30% απάντησε ότι είχε μια τέτοια εμπειρία. Σε ευρύτερες ερωτήσεις για την παρενόχληση ή για ανεπιθύμητες προσεγγίσεις σε οποιαδήποτε περίσταση, οι θετικές απαντήσεις έφτασαν περίπου στο 50%. Σε μια δημοσκόπηση της Pew Research Center τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2017, η πλειονότητα τόσο των γυναικών οσο και των ανδρών απάντησε ότι δεν βλέπει τα περιστατικά της παρενόχλησης ως μεμονωμένα. Τα δύο-τρίτα των απαντησάντων στη χώρα είπαν ότι αυτά τα περιστατικά αντανακλούν ευρέα προβλήματα στην κοινωνία.

Άνδρες και γυναίκες συμφωνούν ως προς το τι αποτελεί παρενόχληση στα περισσότερα πεδία. Σε μια δημοσκόπηση του Economist/YouGov τον Νοέμβριο του 2017 που ρωτούσε για την πιθανή παρενόχληση σε 12 διαφορετικά πεδία, περισσότεροι από το 90% των ανδρών και γυναικών είπαν ότι ένας άνδρας που επιδεικνύει τα γεννητικά του όργανα, που φωτογραφίζει κρυφίως κάτω από τη φούστα μιας γυναίκας ή που ζητά σεξουαλικές χάρες συνιστά πάντα ή τις περισσότερες φορές παρενόχληση. Υπάρχουν και πιο γκρίζες ζώνες. Το 47% των ανδρών και το 50% των γυναικών απάντησαν ότι ένας άνδρας που τοποθετεί το χέρι του στο κάτω μέρος της πλάτης μιας γυναίκας κάνει πάντα ή συνήθως παρενόχληση. Λιγότερο από το 10% των ανδρών και των γυναικών απάντησαν ότι το να ζητήσει ένας άνδρας από μια γυναίκα να βγουν ραντεβού συνιστά παρενόχληση.

Οι κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση ήρθαν στο προσκήνιο με την υποψηφιότητα δύο ανδρών, των Clarence Thomas και Brett Kavanaugh, για θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Στις τελικές δημοσκοπήσεις, οι άνδρες και οι γυναίκες το 1991 απάντησαν ότι ο Thomas πρέπει να πάρει τελικά τη θέση. Η χώρα όμως διχάστηκε ως προς τον Kavanaugh. Οι κομματικές διαφορές ως προς την κύρωση της υποψηφιότητάς του ήταν μεγαλύτερες απ’ ό,τι οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.

Η δυνατότητα προσήλωσης των δημοσκόπων είναι μικρή και τελευταία βλέπουμε λιγότερες ερωτήσεις για την παρενόχληση παρά το γεγονός ότι πολύ περισσότερα περιστατικά έρχονται στο φως. Υπάρχουν όμως δεδομένα από τις δημοσκοπήσεις ότι τα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης έχουν σημαντικά ευρύτερες επιπτώσεις. Σε μια ερώτηση που θέτει η Gallup σποραδικά από το 2001, το ποσοστό των γυναικών που απάντησαν ότι είναι ικανοποιημένες από τη θέση των γυναικών στην κοινωνία μειώθηκε σε 58% το 2018 από 72% το 2008, την τελευταία φορά που ετέθη η ερώτηση. Μια ακόμη ερώτηση της Gallup σχετικά με την ικανοποίηση ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται στην κοινωνία σημείωσε μείωση 10 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ του 2016 και 2018. Μεταξύ των γυναικών, η ικανοποίηση μειώθηκε κατά 15 μονάδες από 61% σε 46%.

--

Η Karlyn Bowman είναι διακεκριμένο στέλεχος του American Enterprise Institute.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 19 Μαρτίου 2021 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του American Enterprise Institute και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.