Η αστυνομία αγελάδων της Ινδίας κάνει κακό στις αγελάδες

Η αστυνομία αγελάδων της Ινδίας κάνει κακό στις αγελάδες

Του Jairaj Devadiga

Η κυβέρνηση της Ινδίας απαγόρευσε την πώληση βοοειδών προς σφαγή στις ζωαγορές της χώρας. Όποιος θέλει να πουλήσει την αγελάδα του θα πρέπει να υπογράψει μια δήλωση ότι το ζώο δεν θα σφαγιαστεί, ενώ ο πωλητής πρέπει να παρουσιάσει ένα πιστοποιητικό που θα καταδεικνύει ότι ο ίδιος είναι “γεωργός”.

Αρκετοί ήδη επεσήμαναν τα πολιτικά κίνητρα αυτής της κίνησης, δηλαδή την ικανοποίηση των Ινδουιστών ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος. Η απαγόρευση θα πλήξει τους (κυρίως Μουσουλμάνους) εμπόρους κρέατος και δέρματος, την εξαγωγική, αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βιομηχανία κρέατος, καθώς και την εγχώρια βιομηχανία, αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων (ενός τρισεκατομμυρίου ρουπίων). Ακόμη, θα κάνει ακριβότερες τις πρωτεΐνες για τους φτωχούς, όπως οι Νταλίτ που βασίζονται στο βοδινό κρέας ως μια φτηνή πηγή πρωτεΐνης.

Όλα αυτά όμως δεν αγγίζουν ένα κρίσιμο σημείο. Οι ρυθμίσεις που έχουν ως στόχο την προστασία των αγελάδων θα καταλήξουν να πλήξουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τις ίδιες τις αγελάδες. Θα μειώσουν τον αριθμό των αγελάδων της Ινδίας, και μπορεί ακόμα και να εξαλείψουν κάποιες συγκεκριμένες ράτσες τους.

Η μείωση του πληθυσμού των αγελάδων

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι κανόνες έχουν ως μόνο στόχο την προστασία των ζώων. Ας δούμε τι συνεπάγονται: Ο πρώτος κανόνας που προβλέπει ότι τα βοοειδή θα μπορούν να πωληθούν μόνο για γεωργικούς σκοπούς, συρρικνώνει δραματικά τη δυνητική αγορά βοοειδών. Αυτό θα οδηγήσει αναγκαστικά σε μια απότομη μείωση των τιμών, η οποία θα αποθαρρύνει τους αγρότες από την εκτροφή βοοειδών.

Οι ράτσες που εκτρέφονται ειδικά για το κρέας τους θα πληγούν πολύ πιο δραματικά από τις αντίστοιχες γαλακτοφόρες. Καθώς οι γαλακτοφόρες ράτσες παράγουν γάλα, μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει κάποια αξία στην εκτροφή τους, οι υπόλοιπες όμως ράτσες θα χάσουν την αξία τους καθώς δεν θα μπορούν να σφαγιαστούν για το κρέας τους.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά καταδίκασε τις μη γαλακτοφόρες ράτσες σε εξόντωση, ιδίως δεδομένης της ολοένα και μεγαλύτερης εκμηχάνισης της παραγωγής, που καθιστά άχρηστα τα ζώα για το όργωμα.

Κι αυτό δεν είναι μια απλή υπόθεση. Μια μελέτη από την πολιτεία Μαχαράστρα, όπου η σφαγή αγελάδων έχει ήδη απαγορευθεί εδώ και ένα διάστημα, καταδεικνύει ότι ο αριθμός των αγελάδων έχει μειωθεί λόγω της απαγόρευσης. Η επέκταση της απαγόρευσης σε όλο το κράτος και σε περισσότερα είδη θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

Και τι προβλέπουν οι άλλες ρυθμίσεις; Το κράτος κατέστησε υποχρεωτική την εγκατάσταση ανεμιστήρων, υποστρώματος, κτηνιατρικών υπηρεσιών και 27 άλλων ανέσεων για τα ζώα σε όλες τις αγορές. Τα νεαρά και τα “ακατάλληλα” ζώα δεν μπορούν να πωληθούν. Και πώς ορίζεται η “ακαταλληλότητα”; Εξαρτάται από τη διάθεση του εκάστοτε κρατικού επιθεωρητή στο σημείο της πώλησης.

Τι συμβαίνει όταν η αγελάδα γεράσει και δεν μπορεί πλέον να παραγάγει γάλα; Ο φτωχός αγρότης επωμίζεται το έξοδο της συντήρησης ενός άχρηστου ζώου, το οποίο δεν μπορεί ούτε να πουλήσει, ούτε να σφάξει. Όλα αυτά αυξάνουν το κόστος της συντήρησης των γαλακτοφόρων αγελάδων. Θα μπορούσε μάλιστα το κόστος αυτό να ξεπεράσει την αξία του γάλακτος που θα παράξει μια αγελάδα σε ολόκληρη τη ζωή της.

Είναι καλά τεκμηριωμένο γεγονός το ότι οι αγελάδες της Ινδίας παράγουν πολύ λιγότερο γάλα από ό,τι οι αγελάδες στο εξωτερικό. Ενώ μια αγελάδα της Ινδίας παράγει στην καλύτερη περίπτωση 6 ή 7 κιλά γάλα ημερησίως, στην Αμερική οι αγελάδες παράγουν περίπου 25 κιλά και στην Αγγλία 32 κιλά.

Απρόθετες συνέπειες

Είμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενοι οι αγελάδες της Ινδίας να εκλείψουν, καθώς θα είναι πλέον φτηνότερο να έχουμε ξενόφερτες ράτσες ή απλά να εισάγουμε γάλα.

Όλα αυτά μας επαναφέρουν στην αρχική πρόθεση της κυβέρνησης. Θα βοηθήσουν άραγε αυτές οι επαχθείς και άτσαλες ρυθμίσεις στην πρόληψη της κακοποίησης των ζώων και την διασφάλιση της ευζωίας τους; Όπως καταδεικνύει η εμπειρία της Μαχαράστρα, όχι. Το 2015, μετά από μια καθολική απαγόρευση του βοδινού κρέατος στην πολιτεία, οι αγρότες απείλησαν να εγκαταλείψουν τα μη παραγωγικά τους ζώα στους δρόμους όπου θα συνιστούσαν κίνδυνο για τους οδηγούς, αλλά και θα διέτρεχαν και τα ίδια τον κίνδυνο να τα χτυπήσει κάποιο όχημα.

Η μόνη άλλη επιλογή για τα μη παραγωγικά ζώα θα ήταν τα καταφύγια αγελάδων που λειτουργούν από το κράτος, τα οποία ήδη είναι γεμάτα από ζώα που έχουν εγκαταλειφθεί. Είναι ξεκάθαρο ότι οι ρυθμίσεις που έχουν ως στόχο την ευζωία των βοοειδών αποδεικνύονται ο μεγαλύτερος κίνδυνος γι' αυτά

Υπάρχει ακόμα μία δυσμενής επίπτωση που μπορεί να ανακύψει εξαιτίας αυτής της ρύθμισης. Σήμερα, πολλοί αγρότες στην Ινδία χρησιμοποιούν δωρεάν οργανική κοπριά αγελάδας για τα χωράφια τους. Αν εξαφανιστούν οι αγελάδες, τότε αυτοί οι ήδη φτωχοί και καταχρεωμένοι αγρότες θα πρέπει να κάνουν τη μετάβαση σε ακριβά χημικά λιπάσματα. Πέραν του ότι αυτό θα πλήξει τα εισοδήματα των αγροτών, τα χημικά λιπάσματα εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για το περιβάλλον και την υγεία.

Είναι κρίμα που ο Narendra Modi και η κυβέρνησή του είναι πρόθυμοι να καταστρέψουν παραγωγικούς κλάδους αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς και αμέτρητα νοικοκυριά, να δημιουργήσουν περιβαλλοντικά προβλήματα και να θέσουν ολόκληρες ράτσες βοοειδών σε κίνδυνο επιβίωσης - κι όλα αυτά για μια χούφτα ψήφους.

--

Ο Jairaj Devadiga είναι οικονομολόγος που ενδιαφέρεται για την κατάδειξη της σημασίας των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και της ελευθερίας μέσα από ενδιαφέροντα παραδείγματα της πραγματικής ζωής.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 5 Ιουνίου 2017 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Foundation for Economic Education (FEE) και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ “Μάρκος Δραγούμης”.