Υπάρχουν «αρκούδες» στον Άρη;
youtube
youtube

Υπάρχουν «αρκούδες» στον Άρη;

Δορυφόρος της NASA κατέγραψε ένα ασυνήθιστο γεωλογικό χαρακτηριστικό στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη, σε μια εικόνα που μοιάζει με το πρόσωπο μιας αρκούδας στον πλανήτη Άρη.

Πρόκειται για ένα κυκλικό μοτίβο ρωγμών το οποίο διαμορφώνει το κεφάλι, ενώ δύο κρατήρες μοιάζουν με μάτια. Επιπλέον, μια πιθανή έκρηξη ηφαιστείου ή εκτόξευση λάσπης σε σχήμα V, πάνω από έναν θαμμένο κρατήρα, δημιουργεί την ψευδαίσθηση της μύτης μιας αρκούδας.

Το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, το οποίο ανέπτυξε την κάμερα σε συνεργασία με την Ball Aerospace, έδωσε στη δημοσιότητα την εικόνα στις 25 Ιανουαρίου.

Η φωτογραφία θυμίζει ένα άλλο «πρόσωπο» που είδε ένα διαστημικό παρατηρητήριο της NASA τον Οκτώβριο του 2022, όταν ο ήλιος φαινόταν να χαμογελά λόγω κάποιων σκοτεινών κηλίδων. 

 

Επίσης τον περασμένο Μάρτιο, το ρόβερ Curiosity εντόπισε έναν βραχώδη σχηματισμό που έμοιαζε με λουλούδι στον Άρη.

Η κάμερα HiRISE λαμβάνει λεπτομερώς εικόνες του Άρη από το 2006, συμπεριλαμβανομένων χαρακτηριστικών που είναι τόσο μικρά όσο 1 μέτρο (3 πόδια).

Κάνει κύκλους γύρω από τον Άρη κάθε 112 λεπτά, πετώντας από περίπου 160 μίλια (255 χιλιόμετρα) πάνω από τον νότιο πόλο έως 200 μίλια (320 χιλιόμετρα) πάνω από τον βόρειο πόλο.

Οι επιστήμονες της NASA έχουν στοιχεία για να μελετήσουν την αρειανή ατμόσφαιρα, τον καιρό και το κλίμα, καθώς και το πώς αυτά αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Ο δορυφόρος αναζητά στοιχεία για νερό, πάγο και πολύπλοκο έδαφος και ανιχνεύει μελλοντικές περιοχές προσεδάφισης για άλλες αποστολές.

Πρόσφατα επέστρεψε εκπληκτικές εικόνες για το πώς μοιάζει ο χειμώνας στον Άρη.

 

Πηγή: CNN