TikTok: Δοκιμάζει το chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης «Tako» στις Φιλιππίνες
AP Photo/Damian Dovarganes
AP Photo/Damian Dovarganes

TikTok: Δοκιμάζει το chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης «Tako» στις Φιλιππίνες

Η πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης TikTok ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στα πρώτα στάδια της εξερεύνησης ενός chatbot με την ονομασία «Tako», το οποίο μπορεί να συνομιλεί με τους χρήστες για σύντομα βίντεο και να τους βοηθά να ανακαλύπτουν περιεχόμενο. Ήδη η εταιρεία διεξάγει δοκιμές με επιλεγμένους χρήστες στις Φιλιππίνες.

Η OpenAI, η οποία υποστηρίζεται από τη Microsoft λάνσαρε πέρυσι το chatbot ChatGPT, προσφέροντας την πιο «φυσική» αλληλεπίδραση μέχρι σήμερα, πυροδοτώντας έναν αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη χαρακτηριστικών βασισμένων σε τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Η TikTok δήλωσε ότι το Tako έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους χρήστες να ανακαλύψουν «διασκεδαστικό και εμπνευσμένο περιεχόμενο» στην εφαρμογή.

Νωρίτερα την Πέμπτη, μια εταιρεία πληροφοριών εφαρμογών με έδρα το Ισραήλ, η Watchful Technologies, δήλωσε ότι είχε βρει το Tako σε ορισμένες εκδόσεις της εφαρμογής TikTok σε κινητές συσκευές της Apple.

Τα στιγμιότυπα οθόνης και το βίντεο που μοιράστηκε η Watchful με το Reuters έδειχναν το chatbot να εμφανίζεται σε περίοπτη θέση στο TikTok ως εικονίδιο σε σχήμα φαντάσματος, το οποίο οι χρήστες μπορούν να πατήσουν ενώ παρακολουθούν βίντεο για να έχουν συνομιλίες με βάση το κείμενο και να λάβουν βοήθεια για την εύρεση περιεχομένου.

Τον Απρίλιο, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το TikTok πειραματιζόταν με ένα εργαλείο δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης που θα επέτρεπε στους χρήστες να δημιουργούν avatars. Η μητρική εταιρεία ByteDance με έδρα την Κίνα εργάζεται πάνω σε ένα μεγάλο μοντέλο AI, ανέφεραν κινεζικά μέσα ενημέρωσης, αλλά επί του παρόντος δεν προσφέρει λειτουργίες AI chatbot στο κινεζικό ισοδύναμο του TikTok, το Douyin.

Όπως έγινε γνωστό, κατατέθηκε στο αμερικανικό γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων τον περασμένο μήνα από την TikTok αίτηση εμπορικού σήματος για το «TikTok Tako» σε κατηγορίες που περιλαμβάνουν «λογισμικό υπολογιστή για την τεχνητή παραγωγή ανθρώπινης ομιλίας και κειμένου».

Ερωτηθείς σχετικά με το Tako, εκπρόσωπος της TikTok δήλωσε ότι η πλατφόρμα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης διερευνά πάντα νέες τεχνολογίες. «Σε επιλεγμένες αγορές, δοκιμάζουμε νέους τρόπους για να τροφοδοτήσουμε την αναζήτηση και την ανακάλυψη στο TikTok και ανυπομονούμε να μάθουμε από την κοινότητά μας, καθώς συνεχίζουμε να δημιουργούμε ένα ασφαλές μέρος που διασκεδάζει, εμπνέει τη δημιουργικότητα και προωθεί τον πολιτισμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος. 

Η εταιρεία δεν ανέφερε γιατί επιλέχθηκαν οι Φιλιππίνες.

Προτροπή για παρακολούθηση βίντεο

Ο ερευνητής Daniel Buchuk δήλωσε ότι η ομάδα του άρχισε να βρίσκει αναφορές στο Tako σε ορισμένες εκδόσεις της εφαρμογής TikTok νωρίτερα αυτό το μήνα, συμπεριλαμβανομένης μιας δοκιμαστικής έκδοσης σε μια συσκευή iOS στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Watchful pαρακολουθεί συσκευές σε διάφορες χώρες, αλλά δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσει σε ποιες αγορές η TikTok πραγματοποιούσε τις δοκιμές της.

Σε αντίθεση με το ChatGPT, το οποίο τοποθετείται ως ένα chatbot για όλες τις χρήσεις, το Tako μοιάζει περισσότερο με βοηθό πλοήγησης με έμφαση στην ενθάρρυνση των χρηστών να παρακολουθήσουν περισσότερα βίντεο, δήλωσε ο Buchuk.

«Έτσι, αν ρωτάτε 'Πότε ήταν η στέψη του βασιλιά Καρόλου; Το Tako θα σας πει την απάντηση, αλλά στη συνέχεια θα δείτε και σχετικά βίντεο του TikTok», είπε.

Μια άλλη επίδειξη από την Watchful έδειξε ότι όταν ένας χρήστης θέτει στο Tako μια ερώτηση, όπως «Πώς μπορούμε να διδάξουμε σεβασμό στα παιδιά», το chatbot απαντά συνοψίζοντας συμβουλές από χρήστες του TikTok, ενώ παράλληλα προτείνει σχετικά βίντεο.

Το TikTok έχει θέσει μια δήλωση αποποίησης ευθύνης λέγοντας ότι το Tako είναι ένα πειραματικό chatbot και ότι οι απαντήσεις μπορεί να είναι ανακριβείς. Είπε ότι θα επανεξετάζει τις συνομιλίες με το Tako για λόγους ασφαλείας και προειδοποίησε τους χρήστες να μην μοιράζονται ιδιωτικές πληροφορίες μαζί του.