Μια ομάδα κορυφαίων διεθνών τεχνολογικών εταιρειών συγκεντρώθηκε στο Άμπου Ντάμπι για μια εμβληματική φωτογραφία, παρουσιάζοντας μια υπερομάδα Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ανάμεσά τους ήταν ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, ο Λάρι Ελισον της Oracle, ο Τζεν-Σουν Χουάνγκ της Nvidia και ο Τσακ Ρόμπινς της Cisco, οι οποίοι πλαισιώθηκαν από νέους συνεργάτες τους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη του «Stargate UAE», ενός συμπλέγματος υπολογιστικών υποδομών Τεχνητής Νοημοσύνης ισχύος 1 γιγαβάτ, που θα εγκατασταθεί στον Περσικό Κόλπο.
Η ανακοίνωση έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του προέδρου Τραμπ στην περιοχή, όπου υπεγράφη συμφωνία για την κατασκευή της μεγαλύτερης πανεπιστημιούπολης Τεχνητής Νοημοσύνης εκτός ΗΠΑ. Το συνολικό της ενεργειακό αποτύπωμα θα φτάσει τα 5 γιγαβάτ, με το Stargate να αποτελεί βασικό σκέλος της.
Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει και την πρόσβαση των ΗΑΕ σε προηγμένα τσιπ της Nvidia - έως και 500.000 τεμάχια - σύμφωνα με το Reuters. Κατά τις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης Μπάιντεν, είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο να απαγορευτεί στα ΗΑΕ η πρόσβαση σε αμερικανικά τσιπ, λόγω των στενών δεσμών της χώρας με την Κίνα.
Ειδικότερα, η G42, βασικός εταίρος του Stargate, είχε χαρακτηριστεί από τη CIA το 2023 ως σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια. Ωστόσο, η ομάδα του Τραμπ δεν συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της G42, Πενγκ Σιάο, δήλωσε σχετικά: «Αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην οικοδόμηση μιας γέφυρας - βασισμένης στην εμπιστοσύνη και τη φιλοδοξία - που θα φέρει τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης στις οικονομίες, τις κοινωνίες και τους ανθρώπους παγκοσμίως».
Το Stargate UAE αποτελεί συνέχεια ενός έργου που είχε ανακοινωθεί τον Ιανουάριο από την OpenAI σε συνεργασία με τη Microsoft και άλλους εταίρους, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επένδυσης σε υποδομές Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ο Σαμ Άλτμαν είχε δηλώσει ότι το έργο «θα προσφέρει επίσης στρατηγική ικανότητα για την προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και των συμμάχων της».
Μεταξύ των χρηματοδοτών της πρωτοβουλίας «Stargate US» συγκαταλέγεται και το επενδυτικό ταμείο MGX των ΗΑΕ. Η Microsoft δεν περιλαμβάνεται στους εταίρους της πανεπιστημιούπολης των ΗΑΕ.
Η Stargate US σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 500 δισ. δολαρίων τα επόμενα τέσσερα χρόνια για την ανάπτυξη νέας υποδομής Τεχνητής Νοημοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κόστος για το έργο στα ΗΑΕ δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, η εγκατάσταση στο Άμπου Ντάμπι, η οποία θα καλύπτει έκταση 10 τετραγωνικών μιλίων, θα «τροφοδοτείται από πυρηνική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια και φυσικό αέριο, με στόχο την ελαχιστοποίηση των εκπομπών άνθρακα».