Η startup που θέλει να εξαφανίσει δισεκατομμύρια τόνους CO2 και να σώσει τη Γη

Η startup που θέλει να εξαφανίσει δισεκατομμύρια τόνους CO2 και να σώσει τη Γη

Με μόλις 50 δολάρια ανά τόνο η αμερικανική Heirloom Carbon Technologies πιστεύει ότι έχει ανακαλύψει τη μαγική φόρμουλα για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα με αποτελεσματικό τρόπο. Στόχος της να αφαιρέσει ένα δισεκατομμύριο τόνους από το αέριο που τροφοδοτεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή έως το 2035. Και έπεται συνέχεια.

Η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο θα ανακοινώσει στις 26 Μαΐου ένα άγνωστο, ακόμα, ποσό χρηματοδότησης από μεγάλους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Breakthrough Energy Ventures, της Lowercarbon Capital και της Prelude Ventures. Όλοι οι παραπάνω φέρονται έτοιμοι να επενδύσουν σήμερα στην τεχνολογία που αύριο θα σώσει τον πλανήτη και θα φέρει δισεκατομμύρια στα ταμεία τους.

Την ίδια στιγμή και η εταιρεία επεξεργασίας πληρωμών Stripe, σκοπεύει να αγοράσει σχεδόν 250 τόνους δεσμευμένου διοξειδίου του άνθρακα από την Heilroom έναντι 2.054 δολαρίων ανά τόνο. Πέρα, λοιπόν, από το τεχνολογικό κομμάτι οι εξελίξεις δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά στην ανάδυση μιας καινοφανούς αγοράς, με τζίρο που το όριό του είναι δυνητικά κάτι παραπάνω από τον… ουρανό.

Οι τεχνολογίες αφαίρεσης του CO2 από την ατμόσφαιρα δεν είναι καινούριες. Ωστόσο παραμένουν κοστοβόρες και εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία τους. Εάν η Heirloom πετύχει τους στόχους κόστους, θα μπορούσε να προσφέρει μια μόνιμη, συμφέρουσα λύση.

Αμερικανική μελέτη του 2018 εκτιμούσε ότι προκειμένου να αποτρέψουμε την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2˚C, απαιτείται η απομάκρυνση 10 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο έως το 2050 και 20 δισεκατομμυρίων ετησίως έως το 2100.

Μέχρι σήμερα οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εν λόγω πεδίο είναι ελάχιστες. Κάποιες «φυλακίζουν» άμεσα τα μόρια του CO2 από τον αέρα, εγχέοντάς τα στη συνέχεια σε υπόγειες φυσικές ή τεχνητές κοιλότητες. Άλλες ακολουθούν πιο φυσικές προσεγγίσεις, όπως η αναδάσωση ή οι γεωργικές πρακτικές που καταναλώνουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Η Heilroom βασίστηκε σε μια πιο τεχνολογική διαδικασία, την οποία περιέγραψε σε δημοσίευσή της πέρυσι στο Nature Communications. Συγκεκριμένα, «μαγειρεύει» ορυκτά υλικά όπως ο αλεσμένος ασβεστόλιθος, που αποτελείται κυρίως από ασβέστιο συνδεδεμένο με διοξείδιο του άνθρακα, σε θερμοκρασίες έως 900˚C, αρκετά υψηλές για να διαλύσουν και να απελευθερώσουν το αέριο του θερμοκηπίου.

Πρόκειται για μέθοδο παρόμοια με το πρώτο βήμα στην παραγωγή τσιμέντου. Αυτό που μένει είναι οξείδιο του ασβεστίου, το οποίο μπορεί να απλωθεί σε λεπτά στρώματα που στοιβάζονται κατακόρυφα για να εκτεθούν στον αέρα.

Όπως οι κολλώδεις χαρτοταινίες που γραπώνουν τις μύγες, οι λωρίδες αυτές «ανυπομονούν» να επανασυνδεθούν με διοξείδιο του άνθρακα που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα. Η διαδικασία διαρκεί μόλις δύο εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων το οξείδιο του ασβεστίου μετατρέπεται ξανά σε ανθρακικό ασβέστιο, το κύριο συστατικό του ασβεστόλιθου. Οπότε η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί από την αρχή.

Η Heirloom υποστηρίζει ότι μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει τα υλικά τουλάχιστον 10 φορές, πιθανώς δεκάδες, προτού αποικοδομηθούν.

Φυσικά τίθεται το ζήτημα του ενεργειακού αποτυπώματος, αφού ένας κλίβανος που λειτουργεί στους 900ο C απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας. Η startup θα χρησιμοποιεί κλιβάνους που τροφοδοτούνται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, υποστηρίζει πως η μέθοδός της είναι το ίδιο αποδοτική και με άλλες πρώτες ύλες, όπως ο μαγνησίτης. Σε αυτή την περίπτωση, μια ολόκληρη οικογένεια ορυκτών θα εξελιχθούν σε παγίδες ατμοσφαιρικού CO2.