2019: Η χρονιά που θα σηματοδοτήσει την κυριαρχία των δεδομένων

2019: Η χρονιά που θα σηματοδοτήσει την κυριαρχία των δεδομένων

Kαθώς εισερχόμαστε σε μια εποχή κατά την οποία το ψηφιακό οικοσύστημα θα παίζει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή και την εργασία, τα δεδομένα αποκτούν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο. Όπως αποκαλύπτει έρευνα της Dell Technologies μέχρι το 2030, σε μία νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, σε μια εποχή που θα είμαστε περιστοιχισμένοι από «έξυπνα» συστήματα στην καθημερινή μας ζωή, στην εργασία και την οικονομία.

Η «ανάδυση» ενός έξυπνου κόσμου

Οι εικονικοί βοηθοί θα συνεχίσουν να είναι παρόντες σε όλο το φάσμα της καταναλωτικής τεχνολογίας: «έξυπνες» τεχνολογίες για το σπίτι, «πράγματα» και συνδεδεμένα αυτοκίνητα, τα οποία θα μαθαίνουν τις προτιμήσεις μας, θα παρέχουν εκ των προτέρων περιεχόμενο και πληροφορίες βάσει των προηγούμενων αλληλεπιδράσεων μας. Η τεχνητή νοημοσύνη θα εντάσσεται σε πλαίσια επαυξημένης και τεχνητής πραγματικότητας στο σπίτι.

Επίσης, θα είμαστε περισσότερο συνδεδεμένοι με την προσωπική μας υγεία, με συσκευές οι οποίες θα μπορούν να καταγράφουν περισσότερες πληροφορίες, όπως τις διακυμάνσεις των καρδιακών παλμών, την κανονικότητα του ύπνου, και άλλα δεδομένα, τα οποία θα μπορούμε να τα μοιραζόμαστε με ιατρικό προσωπικό για την καλύτερη παροχή υγειονομικής φροντίδας.

Η πρόοδος στις τεχνολογίες ανάλυσης της φυσικής γλώσσας και ομιλίας θα δημιουργήσουν έναν πιο παραγωγικό διάλογο με τις μηχανές, ενώ η αυτοματοποίηση και η ρομποτική θα δημιουργήσουν ταχύτερη και ρευστότερη συνεργασία με την τεχνολογία, για ακόμη καλύτερη παραγωγικότητα.

Ένα νέο «κύμα χρυσού» στις επενδύσεις τεχνολογίας

Οι οργανισμοί συσσωρεύουν δεδομένα εδώ και χρόνια. Μάλιστα, αναμένεται ότι μέχρι το 2020, ο όγκος των δεδομένων θα φτάσει τα 44 τρισεκατομμύρια gigabytes, ή 44 Zettabytes. Σύντομα αυτά τα δεδομένα επιτέλους θα αρχίσουν να αξιοποιούνται, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός προοδεύει.

Καθώς αντλούμε όλο και περισσότερη αξία από αυτά τα δεδομένα, με πολύτιμες γνώσεις που προωθούν νέες καινοτομίες και πιο αποδοτικές επαγγελματικές διαδικασίες, θα προκύψουν περισσότερες επενδύσεις έξω από τον τεχνολογικό τομέα. Νέα startups θα αναδυθούν με στόχο την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων για την υλοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης: τη διαχείριση των δεδομένων και την ενοποιημένη αναλυτική δεδομένων.

Τα δίκτυα 5G θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας

Οι πρώτες συσκευές 5G αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στο επόμενο έτος, ταυτόχρονα με την πολυαναμενόμενη νέα γενιά δικτύωσης, η οποία υπόσχεται να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα ψηφιακά δεδομένα, από άποψη ταχύτητας και προσβασιμότητας. Με μικρούς χρόνους καθυστέρησης και προηγμένη ευρυζωνικότητα, τα νέα δίκτυα θα συνδέουν με καλύτερο τρόπο αντικείμενα, αυτοκίνητα και συστήματα, καθώς και έναν μεγάλο αριθμό από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, μηχανικής εκμάθησης και υπολογιστικής, οι οποίες θα πραγματοποιούνται ακροδικτυακά, καθώς εκεί θα εντοπίζεται η δημιουργία όλων των δεδομένων.

Η απαίτηση για περισσότερα clouds

Η αντιπαράθεση μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων clouds θα συνεχίσει, καθώς οι οργανισμοί θα συνειδητοποιούν την ανάγκη για αποτελεσματικότερη διαχείριση των διαφορετικών τύπων δεδομένων που επεξεργάζονται. Πρόσφατη έρευνα της IDC καταδεικνύει ότι περισσότερο από το 80% των ερωτηθέντων ανακτούν δεδομένα πίσω στο ιδιωτικό τους cloud, και μάλιστα αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί, ακόμη κι αν οι εκτιμήσεις δείχνουν ανάπτυξη των δημόσιων clouds.

Σε κάθε περίπτωση θα σημειωθεί εμφάνιση περισσότερων clouds καθώς τα δεδομένα θα διανέμονται όλο και περισσότερο, τόσο ακροδικτυακά, σε αυτόνομα οχήματα ή σε έξυπνα εργοστάσια, σε εφαρμογές εγγενείς στο cloud, σε προστατευμένα επιτόπια κέντρα, για την αντιμετώπιση νέων προτύπων συμμόρφωσης και απορρήτου, και ασφαλώς, το δημόσιο cloud για μια ποικιλία εφαρμογών και υπηρεσιών, τις οποίες θα χρησιμοποιούμε επί καθημερινής βάσης.

Η Gen Z στο προσκήνιο

Οι “millennials” θα δώσουν σταδιακά τη θέση τους στην επόμενη γενιά, την “Gen Z”, δηλαδή στα άτομα που έχουν γεννηθεί μετά το 1995, και τα οποία θα αρχίσουν να εντάσσονται στην αγορά εργασίας από την επόμενη χρονιά. Το 98% Gen Z είναι συνηθισμένο στην τεχνολογία, καθώς αυτή αποτελεί εξαρχής μέρος της εκπαίδευσής του, ενώ σε μεγάλο ποσοστό κατανοεί τις βασικές αρχές της δημιουργίας λογισμικού, και έχει μεγάλες απαιτήσεις στην ποιότητα της τεχνολογίας που θα συναντήσει στον εργασιακό χώρο.

Η Gen Z θα πυροδοτήσει μια νέα εξέλιξη στην τεχνολογία του εργασιακού χώρου και θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για τεχνολογική μόρφωση για την κατάρτιση σε νέες δεξιότητες, μαζί με τις παλιότερες γενιές εργαζομένων. Η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα θα καταστούν περισσότερο διαδεδομένες και θα μειώσουν τις διαφορές στις δεξιότητες σε ένα εργατικό δυναμικό που γερνά, ενώ παράλληλα θα δίνει στη Gen Z την ταχύτητα και την παραγωγικότητα που απαιτεί.