Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του

Ο κ. Βαξεβάνης έκανε μια πολύ σοβαρή καταγγελία. Υποστήριξε πως πίσω από τις παρακολουθήσεις μιας σειράς πρωταγωνιστών και μη της πολιτικής ζωής της Ελλάδας βρίσκεται ο πρωθυπουργός. Αυτός δίνει εντολή στην ΕΥΠ να παρακολουθήσει, με παράνομο λογισμικό, αυτούς που θεωρεί επικίνδυνους για την εξουσία του. Αναμφίβολα πολύ βαριά κατηγορία, τόσο βαριά που η σκιά της δεν μπορεί να πλανάται πάνω από τη χώρα και να τη δηλητηριάζει. 

Ο εισαγγελέας κ. Ι. Ντογιάκος διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Είμαι βέβαιος πως στο πλαίσιο αυτό θα κληθεί ο κ. Βαξεβάνης να προσκομίσει τα στοιχεία που θα αποδεικνύουν πως : 1. Aυτά τα άτομα της λίστας όντως βρισκόταν υπό παρακολούθηση και 2. Την παρακολούθηση την έκανε με παράνομο λογισμικό η ΕΥΠ. 

Το βάρος των αποδείξεων το φέρει πάντα ο καταγγέλλων, γιατί διαφορετικά η κοινωνία θα ήταν μια ζούγκλα. Ο καθένας που έχει δημόσιο λόγο θα μπορεί να αναρτά λίστες ονομάτων που δήθεν παρακολουθούνται.

Υπάρχει περίπτωση ο κ. Βαξεβάνης να έχει αυτά τα στοιχεία που υποστηρίζει ότι έχει από άλλο εξωχώριο κύκλωμα παρακολουθήσεων; Τίποτα δεν αποκλείεται, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση αυτό θα αποκαλυφθεί. Δε νομίζω να έπαιρνε τέτοιο ρίσκο, αν και σε προεκλογική περίοδο όλα να τα περιμένουμε. 

Δε γνωρίζω πώς μπορεί να αποδείξει ότι οι παρακολουθήσεις γινόταν μέσω ΕΥΠ. Αυτό είναι πρόβλημά του. Αν όμως τελικά αποδειχθούν αληθείς οι καταγγελίες του υπάρχει πολιτικό πρόβλημα. Υπάρχει θεσμική και πολιτική κρίση. Γι΄αυτό θα πρέπει η ελληνική Δικαιοσύνη να κινηθεί σε χρόνους που δεν μας έχει συνηθίσει. Θα πρέπει να υπερβάλει τον εαυτό της. 

Δεν πρόκειται να σχολιάσω τα ονόματα που περιλαμβάνει η λίστα γιατί η ύπαρξη της θα πρέπει πρωτίστως να αποδειχθεί. Πολιτικά είναι πολύ σοβαρή η καταγγελία, κάτι που σημαίνει πως αν δεν αποδειχθεί, θα γίνει μπούμερανγκ όχι για τον κ. Βαξεβάνη, αλλά για αυτούς που επένδυσαν πολιτικά σε αυτήν την καταγγελία. 

Προς το παρόν εγώ κρατώ, μέχρις αποδείξεως του εναντίου, τη θέση της PEGA πως οι ελληνικές αρχές δεν κάνουν χρήση παράνομου λογισμικού. Για τα υπόλοιπα, οψόμεθα.