Στη δίνη των λαθών του ο Τσίπρας

Κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης. Η δημόσια καταγγελία υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος ότι ο μουσουλμάνος σύντροφος τους, Οζγκιούρ Φερχάτ, εξελέγη βουλευτής στο νομό με την υποστήριξη του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής άνοιξε πληγή που δεν λέει να κλείσει. Εξελίσσεται σε συντροφικό σπαραγμό και απειλεί την εύθραυστη ενότητα του κόμματος. Η ηγεσία στην Κουμουνδούρου παρακολουθεί την εμφύλια διαμάχη σε κατάσταση αμηχανίας, πιθανόν και αφασίας από τις διαστάσεις της έντασης.

Στην αρχική καταγγελία της Ε. Λαφτσή, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Κομοτηνής, η οποία αποκάλυπτε την εμπλοκή του προξενείου στην εκλογή Φερχάτ ήδη από την πρώτη ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης, προστέθηκαν άλλες δύο από σημαίνοντα στελέχη του κόμματος. Στον μη εκλεγέντα βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δ. Χαρίτου, που απέδωσε την ήττα του στην αμέριστη βοήθεια του τουρκικού προξενείου στον συνυποψήφιος του, προστέθηκε ο Θ. Καλογιαντσίδης με δριμείες κατηγορίες κατά Νίκου Φίλη που έσπευσε να υπερασπιστεί τον Φερχάτ. Ο Καλογιαντσίδης, είχε ήδη παραιτηθεί από στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ, τον περασμένο Ιανουάριο, αποκαλύπτοντας «ανθρωποφαγίες, ανήθικες μεθόδους εξόντωσης εσωκομματικών αντιπάλων και λειτουργία παράκεντρων μηχανισμών ώστε να διασφαλιστεί η ανάδειξη του Φερχάτ σε βουλευτή». Είχε τονίσει, σε ανάρτηση του, ότι «η προσωπική φιλοδοξία του Οζγκιούρ Φερχάτ να γίνει βουλευτής έχει παγιδεύσει ολόκληρο τον ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης σε ένα πολιτικό κατήφορο που καταλήγει στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής»!

Η αποτύπωση της Ροδόπης στον εκλογικό χάρτη με ροζ χρώμα, διαβάστηκε με καθυστέρηση δύο εβδομάδων από τη Νέα Δημοκρατία. Δεν δόθηκε, αρχικά, σημασία στις δηλώσεις της Ελένης Λαφτσή που αποκάλυπτε τη συντροφική διαμάχη στον ΣΥΡΙΖΑ. Τις προάλλες, τόσο ο Κ. Μητσοτάκη, όσο και ο Α. Σκέρτσος στη συνέχεια, δημοσιοποίησαν το ζήτημα. Επεσήμαναν την ανοικτή παρέμβαση ξένης χώρας υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό προξενείο και όχι στη συνταγματική έννομη τάξη. Ο Κ. Μητσοτάκης διαχώρισε τους λοιπούς υποψήφιους της μειονότητας και εστίασε στο ότι το κόμμα που επέλεξε τον Φερχάτ καθίσταται συμμέτοχο στην ανάμιξη ενός άλλου κράτους στα εσωτερικά της Ελλάδας. Ο Α. Σκέρτσος μίλησε για βουλευτές ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου.

Οι δηλώσεις έφεραν απαντήσεις από τον Νίκο Φίλη και μάλλον έριξαν λάδι στη φωτιά, ενεργοποιώντας το πρώην στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ Θ. Καλογιαντσίδη. Ο Φίλης χαρακτήρισε ως «επικίνδυνο τουρκοφαγικό εθνικισμό» και «κυπατζίδικους-ασφαλίτικους» τους ισχυρισμούς απέναντι στον Ο. Φερχάτ. Πρόσφερε την αφορμή στον Καλογιαντσίδη, να κατακεραυνώσει ξανά, τους συντρόφους της τάσης «Ομπρέλα» διερωτώμενος εάν, τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ διοικείται από την ηγεσία του ή από τους δικαιωματιστές του 3%.

Απευθυνόμενος στον Φίλη, ανέφερε ότι ο Φερχάτ έδωσε συνέντευξη σε τουρκικό σταθμό που θεωρείται προσκείμενος στο MHP, κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Μπαχτσελί, γνωστό και ως κόμμα των «Γκρίζων Λύκων». Υπενθυμίζεται ότι η Ε. Λαφτσή συνεχάρη, εννοείται ειρωνικά, όλους όσοι επιχειρούν να περάσουν στην κοινή γνώμη αυτή την παρέμβαση της Τουρκίας ως νίκη ενός αριστερού χώρου. Είπε η Λαφτσή ότι αυτή «η υποβοηθούμενη εκλογή ούτε αριστερή, ούτε προοδευτική στο ελάχιστον είναι. Είναι μόνο παρέμβαση ωμή και αισχρή»!

Η εξέγερση πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης εναντίον της ηγεσίας στην Κουμουνδούρου είναι εντυπωσιακή. Οι άνθρωποι που ξεσηκώθηκαν προτάσσουν το εθνικό συμφέρον απέναντι στην κομματική σπέκουλα και στην οσφυοκαμπτική συμπεριφορά. Αντιστέκονται στην μικρόνοη στάση που καθορίζει το σύνθημα «κερδάμε σύντροφοι» και ο,τι νάναι. Ξεδιπλώνουν τις επιλογές Κουμουνδούρου, δίχως έρμα και κανόνες. Επιλογές που βασίστηκαν στην αντίληψη «γιούργια στον ταμπλά με τα κουλούρια», κάτι απολύτως χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ ως κεντρική πολιτική.

Τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές, το ζήτημα της Ροδόπης δεν κατάφερε να συγκινήσει τον Α. Τσίπρα. Οι καταγγελίες των στελεχών του κόμματος του αγνοήθηκαν επιδεικτικά ή και σκόπιμα, μέχρι που ενεπλάκη η ΝΔ.

Ο Τσίπρας επέλεξε και πάλι τον διχαστικό λόγο. Έχει το χάρισμα. Και βυθίστηκε σε ένα ακόμη αδιέξοδο…