Νίκος Μαραντζίδης προπονητής στους άμπαλους!

Ο Νίκος Μαραντζίδης, έχει χιούμορ, δεν το φοβάται, παίζει μπάλα. Είναι ΠΑΟΚ και από τα βιώματα του στις εξέδρες της Τούμπας διηγείται μοναδικά μια ιστορία για το… «σέβας» κάποιων ΠΑΟΚτζήδων σ´ έναν γηραιό φίλαθλο του Ηρακλή που βρέθηκε ανάμεσα τους. Την Ιστορία, τη σέβεται και την ερευνά, είναι η πρώτη ύλη στις Πολιτικές Επιστήμες που θεραπεύει με επιτυχία, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τις προάλλες αποδέχθηκε την πρόκληση του Α. Τσίπρα να αναλάβει τον πολιτικό σχεδιασμό της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα μπορούσες να πεις ο Μαραντζίδης είναι «μεταγραφή αεροδρομίου»! Τα χειροκροτήματα για την απόκτηση του όμως σκεπάστηκαν από τις αποδοκιμασίες άλλων συντρόφων. Η Κουμουνδούρου προσπάθησε να στείλει σήμα ανασύνταξης αλλά τελικά εκπέμφθηκε θολό. Σπασμωδικές κινήσεις εμφανίζουν την πανικόβλητη ηγεσία να πελαγοδρομεί χωρίς σχέδιο και πολιτικό περιεχόμενο. Και ταυτοχρόνως ανακοίνωνε απαγόρευση συνεντεύξεων και εμφανίσεων στα ΜΜΕ σε μια σειρά επιτελικών στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που τους παρουσίαζε ως υπαίτιους της εκλογικής συντριβής.

Ο Θεσσαλονικιός καθηγητής πολιτικών επιστημών δέχτηκε να πάρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πλάτη του. Εκείνος ξέρει τι βάρος έχει να σηκώσει. Η απόφαση του έρχεται ως επιστέγασμα της ιδιαίτερα σκληρής κριτικής που ασκεί στον Μητσοτάκη. Ειδικά με την αποκάλυψη των υποκλοπών απαίτησε την παραίτηση του από την Πρωθυπουργία. Εκτιμάται ότι με την παρουσία του ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει στην επίκληση της θεσμικής υποβάθμισης που εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς.

Ο Μαραντζίδης έχει καταφέρει να μπερδέψει πολλούς την τελευταία δεκαετία. Ζωτικός του χώρος το περιβάλλον της Αριστεράς στην αγκαλιά της οποίας επέστρεψε ώριμος πλέον, αφού διέγραψε τροχιά πέριξ αυτής. Εξομολογείται άλλωστε στο τελευταίο βιβλίο του «Στη σκιά του Στάλιν. Μια παγκόσμια ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού» Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, ότι μάλλον δεν έχουν κλείσει τελείως οι συναισθηματικοί λογαριασμοί του με τον κομμουνισμό.

Την Αριστερά δεν σταμάτησε να την μελετά και να την έρευνα. Προϊόν των ερευνητικών προσπαθειών του, το βιβλίο στο οποίο μελετά τον ονομαζόμενο «Δημοκρατικό Στρατό» ανοίγοντας νέους δρόμους στην αναγνώστη του Εμφυλίου. Και εκείνο που έκανε τεράστια επιτυχία με τον τίτλο «Εμφύλια Πάθη»το έγραψε συνεργαζόμενος με τον επίσης πολιτικό επιστήμονα Στάθη Καλύβα. Το βιβλίο είναι μια εκλαϊκευμένη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, παρουσίαση του Εμφυλίου, στην οποία οι συγγραφείς καταρρίπτουν τα ηθικά ερείσματα της Αριστεράς. Βιβλίο, τεκμηριωμένο με στοιχεία, που να κατεδαφίζει την οπτική της Αριστεράς δεν έχει ξαναγραφεί. Ήταν φυσικά αρκετό για να στρέψει τους οργισμένους συντρόφους εναντίον του Νίκου Μαραντζίδη, ο οποίος τότε αντιμετώπιζε με σθένος, θάρρος και στωικότητα τους επικριτές του, δημοσίως τουλάχιστον. Σε κάθε περίπτωση κατάφερνε να κρύβει μέσα του το προσωπικό δράμα που πιθανώς να ζούσε.

Δεν άργησε το φασιστικό χέρι των αριστερών κουκουλοφόρων να πέσει πάνω του. Συνέβη το καλοκαίρι του 2014 όταν δέχτηκε επίθεση από τρεις αγνώστους σε καφενείο της Θεσσαλονίκης, τότε ήταν εχθρός. Η ζωή κάνει τους κύκλους της, πολύ ανθρώπινα. Ο Μαραντζίδης δεν σταμάτησε την επιστημονική του εργασία για το ιδεολογικό χώρο που έχει ακόμη λογαριασμούς και δεν το κρύβει. Στους πολλούς που ευχαριστεί για τη βοήθεια στη φάση συγγραφής της ιστορίας του ελληνικού κομμουνισμού συμπεριλαμβάνεται και ο Π. Παπασαραντόπουλος των Εκδόσεων Επίκεντρο για τα βιβλία που του προμήθευσε. Ο εκδοτικός οίκος ειδικεύεται τα τελευταία χρόνια σε βιβλία που περιγράφουν τον ολοκληρωτισμό.

Ο Νίκος Μαραντζίδης με τις επιθετικές του εφορμήσεις κατά Μητσοτάκη μπέρδεψε τους φίλους του. Ο φιλελεύθερος αριστερός καθηγητής πολιτικών επιστημών, από ερευνητής της Αριστεράς και των λαθών της μεταμορφώθηκε ξαφνικά σε φανατικό κήρυκα του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι ενοχλήθηκαν, άλλοι τον υποδέχθηκαν ανοίγοντας την αγκαλιά τους.
Μεταξύ αυτών ο Α. Τσίπρας. Μοιάζει με επιλογή απελπισίας, μια προσπάθεια να γυρίσει την παρτίδα κυρίως σε σχέση με την καυτή ανάσα του ΚΙΝΑΛ που νιώθουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μαραντζίδης σαν προπονητής ανάγκης καλείται να συντονίσει μια ομάδα που φυλλορροεί. Στα αποδυτήρια αναβρασμός, οι μισοί δεν φορούν καν εμφάνιση, τους έκοψε ο Πρόεδρος κι έδωσε χαρτάκι στον προπονητή με τις προτιμήσεις του. Αυτοί που θα μπουν στον αγώνα δεν έχουν κάνει ούτε μια προπόνηση όλοι μαζί. Δεν έχουν σχέδιο τακτικής, έχουν παίξει σύστημα «γιούργια» που δεν βγήκε και τώρα περιμένουν από τον προπονητή να τους τοποθετήσει στο γήπεδο και να τους δώσει ρόλο, μπροστά σ´ έναν αντίπαλο, που κατεβαίνει με αυτοπεποίθηση στο ματς και σε έναν άλλο που έρχεται να επιτεθεί αποκλειστικά στον δεύτερο, αντιγράφοντας την τακτική του.

Αγαπά το ποδόσφαιρο ο Μαραντζίδης, αλλά έχει μάθει να οργανωμένες ομάδες, όχι σε σκορποχώρι…