Γιατί έπρεπε να «λουστεί» η Κυβέρνηση το στέγαστρο;…

Όταν ο πολύς συντονισμός φέρνει τελικά αποσυντονισμό. Το παράδειγμα της Κυβέρνησης που ενώ κάνει αυτό που πρέπει, «καταφέρνει» στο τέλος να εκτεθεί. Υποχρεώθηκε σε «εξηγήσεις» για το στέγαστρο «Καλατράβα», σε κάτι που διαχειριστικά τουλάχιστον θα έπαιρνε τα εύσημα. Οι ενέργειες της θα είχαν θετικό αντίκτυπο από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η επείγουσα εκκένωση του ΟΑΚΑ και του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου, εάν επί δυο χρόνια το σκότος δεν σκέπαζε την ιστορία…

Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να εντάξει από το 2021 στο Ταμείο Ανάκαμψης την, όπως προκύπτει απολύτως αναγκαία, γενική φροντίδα του εμβληματικού Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας, έμεινε στο κενό. Αποτέλεσμα της έλλειψης συνέχειας και του λανθασμένου χειρισμού.

Επί δυο χρόνια, η κοινή γνώμη, αφέθηκε ανενημέρωτη.Και ξαφνικά, το τελευταίο απόγευμα του Σεπτεμβρίου 2023, οι πολίτες μαθαίνουν ότι έθεταν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, όταν παραβρίσκονταν στις εξέδρες του Σταδίου, κάτω από το περίφημο στέγαστρο που σχεδίασε κι εγκατέστησε ο διάσημος Ισπανός αρχιτέκτων Σαντιάγo Καλατράβα. Ένα από τα κατασκευαστικά σουξέ της Ολυμπιακής Αθήνας 2004!

Το ίδιο απόγευμα, εκκενωνόταν άρον άρον και το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο από τους παίκτες του μπριτζ που καθισμένοι σε τραπεζάκια στο μέσον του γηπέδου, αγωνίζονταν στο διασυλλογικό πρωτάθλημα τους. Σωστά, η άμεση εγκατάλειψη των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, όμως μόλις λίγες μέρες πριν χιλιάδες πολιτών παρακολουθούσαν πλήθος εκδηλώσεων στις εξέδρες του κεντρικού Σταδίου.

Έτσι, η Κυβέρνηση χρεωνόταν μ´ έναν αχρείαστο «ρούμπο»! Και δεν αναφέρομαι, προφανώς, στον Στ. Κασσελάκη που «φτυαρίζει» αντιπολιτευόμενος. Στον ΣΥΡΙΖΑ η κωμωδία έχει αντικαταστήσει την πολιτική. Και ο λαϊκισμός Τσίπρα βρήκε προσφορά έδαφος να ευδοκιμήσει υπό τη νέα ηγεσία, όμως εδώ δεν παίζει κανένα ρόλο, όσο κι αν τσαλαβουτάει μέσα στις λάσπες…

Επειδή, ακριβώς, η Κυβέρνηση είναι το αντίθετο του ΣΥΡΙΖΑϊκού υποδείγματος και της πολιτικής γελοιότητας, δεν πρέπει να «χάνεται» στα απλά. Φαίνεται απολογούμενη καθώς παρέκαμψε το απλούστερο σε αυτές τις περιπτώσεις. Την λεπτομερή παρουσίαση του ζητήματος, από τη στιγμή που ανέθεσε την διεξαγωγή της μελέτης, οποία δεν αφορούσε μόνο στη στατικότητα του στεγάστρου, αλλά τη γενικότερη εικόνα του παρατημένου επι 20ετία ΟΑΚΑ. Ένα ζήτημα που εξελίχθηκε σε πρόβλημα, χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Θα αναλάμβανε έτσι με την υπευθυνότητα της την πρωτοβουλία να σταματήσει κάθε δραστηριότητα έως ότου γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα της μελέτης. Και θα απέφευγε την κριτική ότι έχει θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια επιτρέποντας τη λειτουργία του Σταδίου, στο οποίο έπαιζε ο Παναθηναϊκός, φιλοξενώντας χιλιάδες φίλους του στα ματς του ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, έγιναν συναυλίες το καλοκαίρι και μία μάλιστα τη βραδιά των έντονων βροχοπτώσεων αρχές Σεπτεμβρίου, στα  24ωρα των πλημμυρών.

Μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού το 2021 για την ένταξη της συντήρησης του Ολυμπιακού συμπλέγματος ΟΑΚΑ και Ποδηλατοδρόμιου που «σκεπάζονται» με στέγαστρα Καλατράβα στο Ταμείο Ανάκαμψης, το θεμα «εξαφανίστηκε», δυστυχώς.

Το ΤΑΙΠΕΔ ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων άγνωστο γιατί δεν απευθύνθηκε στην εταιρεία Καλατράβα και στη συνοδεύουσα τεχνική εταιρεία να ζητήσει έλεγχο. Η σύμβαση με Καλατράβα έληξε το 2009 και έκτοτε η συντήρηση του Σταδίου και του στεγάστρου χάνεται στους δαιδάλους της γραφειοκρατίας. Η κατάσταση επιτείνεται με τη χρεωκοπία του Κράτους. Όμως, παρ’ όλα αυτά εξοικονομούνται κάποια εκατομμύρια για τη συντήρηση, ωστόσο ο φάκελος και το διαθέσιμο ποσό δεν «εντοπίζονται» από την Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού Στ. Κοντονή. Είναι οι ίδιοι που έψαχναν εναγωνίως τους φακέλους τους στην πρώτη συνάντηση με την τότε καγκελάριο Μέρκελ, στο Βερολίνο του 2015…

Η ιστορία αφήνει γεύση πικρή. Μόλις έσβησαν τα φώτα, των επιτυχημένων κατά γενική ομολογία, Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων μαύρο σκοτάδι «έφαγε» τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις για τις οποίες δαπανήσαμε κόπο, μόχθο και άφθονο δημόσιο χρήμα.

Όχι μόνο δεν ακολούθησε η εμπορική εκμετάλλευση όλης αυτής της περιουσίας, αλλά μαθαίνουμε κι από πάνω, άλλη μια φορά, πόσο ντροπιαστικά αδιάφορο Κράτος, πόσο αδιάφορους πολιτικούς διαθέτει ο υπερήφανος τόπος.

Και είναι άδικο, στο τέλος, να τα «θαλασσώνει» η Κυβέρνηση Μητσοτάκη που στο κάτω-κάτω διαφέρει από τους προηγούμενους…