Ξεκινά η προπώληση για το «Ναμπούκκο» στο Ηρώδειο
Από την όπερα «Ναμπούκκο» στο Ηρώδειο @ Δημήτρης Σακαλάκης. Πηγή φωτ.: Εθνική Λυρική Σκηνή
Από την όπερα «Ναμπούκκο» στο Ηρώδειο @ Δημήτρης Σακαλάκης. Πηγή φωτ.: Εθνική Λυρική Σκηνή

Ξεκινά η προπώληση για το «Ναμπούκκο» στο Ηρώδειο

Με την όπερα «Ναμπούκκο» του Τζουζέππε Βέρντι που αφορά στην αιχμαλωσία των Εβραίων από τον βασιλιά της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορα, σε μουσική διεύθυνση Πάολο Καρινιάνι και σκηνοθεσία Λέο Μουσκάτο, ολοκληρώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή τη σεζόν 2022/23. Η όπερα (αναβίωση) θα παρουσιαστεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, για τέσσερις παραστάσεις στις 26, 27, 29 και 30 Ιουλίου 2023, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους, στο πλα.

Θα αναφερθούμε στο οπερατικό έργο του Βέρντι σε επόμενο σημείωμά μας, αφότου παρακολουθήσουμε την όπερα, η δε προπώληση ξεκινά τη Δευτέρα 26 Ιουνίου (12:00), στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών και διαδικτυακά.

«Ναμπούκκο»

Την αιχμαλωσία των Εβραίων από τον βασιλιά της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορα αφορά η υπόθεση του οπερατικού έργου «Ναμπούκκο», μία από τις σπουδαιότερες όπερες του Βέρντι, καθότι τον ανέδειξε ως τον σημαντικότερο Ιταλό συνθέτη του 19ου αιώνα, ενώ ταυτόχρονα μετατράπηκε σε σύμβολο του αγώνα για την ενοποίηση της Ιταλίας.

Στην αλαζονεία του, ο βασιλιάς της Βαβυλώνας ζητά απ’ όλους να τον προσκυνήσουν ως θεό, και τότε τον πλήττει κεραυνός. Όταν αναγνωρίζει ως μόνο αληθινό θεό τον Ιεχωβά, βρίσκει πάλι τα λογικά του, απελευθερώνει τους Εβραίους και συναινεί στη σχέση της πραγματικής κόρης του, της Φενένας, με τον Ισμαήλ, ανιψιό του βασιλιά της Ιερουσαλήμ. Στον Ιεχωβά στρέφεται στο τέλος και η Αμπιγκαΐλλε, που σφετερίστηκε την εξουσία του Ναμπούκκο.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Λέο Μουσκάτο, ένας από τους δυναμικά ανερχόμενους Ιταλούς σκηνοθέτες της όπερας, που έχει διακριθεί σε έργα Βέρντι και Πουτσίνι, και έχει παρουσιάσει μεγάλες επιτυχίες σε κορυφαία ιταλικά λυρικά θέατρα (Ρώμη, Βενετία, Φλωρεντία, Τορίνο κ.α.).

Από την όπερα «Ναμπούκκο» στο Ηρώδειο @ Άρης Μεσσήνης. Πηγή φωτ.: Εθνική Λυρική Σκηνή

Ερμηνεύουν Έλληνες και ξένοι πρωταγωνιστές με διεθνή αναγνώριση. Στον ομώνυμο ρόλο εναλλάσσονται δύο κορυφαίοι Έλληνες βαρύτονοι που διαπρέπουν στο εξωτερικό, ο Δημήτρης Πλατανιάς και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος – ο οποίος κάνει το ντεμπούτο του στον ρόλο.

Την Αμπιγκαΐλλε ερμηνεύουν δύο σπουδαίες υψίφωνοι της εποχής μας, η Εκατερίνα Σεμεντσούκ και η Μαρία Χοσέ Σίρι, ενώ τον ρόλο του Ζαχαρία οι εξαιρετικοί βαθύφωνοι Βιτάλι Κοβαλιόφ και Πέτρος Μαγουλάς. Μαζί τους οι διακεκριμένοι μονωδοί Γιάννης Χριστόπουλος, Κωνσταντίνος Κληρονόμος, Ελένα Μαξίμοβα, Μαρισία Παπαλεξίου, Βαγγέλης Μανιάτης, Γιάννης Καλύβας και Εβίτα Χιώτη. Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ, την Χορωδία διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Ακολουθεί το καστ:

Ναμπούκκο: Δημήτρης Πλατανιάς (26, 29/7), Τάσης Χριστογιαννόπουλος (27, 30/7), Ισμαέλε: Γιάννης Χριστόπουλος (26, 29/7), Κωνσταντίνος Κληρονόμος (27, 30/7), Ζαχαρίας: Βιτάλι Κοβαλιόφ (26, 29/7), Πέτρος Μαγουλάς (27, 30/7), Αμπιγκαΐλλε: Εκατερίνα Σεμεντσούκ (26, 29/7), Μαρία Χοσέ Σίρι (27, 30/7), Φενένα: Ελένα Μαξίμοβα (26, 29/7), Μαρισία Παπαλεξίου (27, 30/7), Αρχιερέας: Βαγγέλης Μανιάτης / Αμπντάλλο: Γιάννης Καλύβας / Άννα: Εβίτα Χιώτη

Από την όπερα «Ναμπούκκο» στο Ηρώδειο @ Δημήτρης Σακαλάκης. Πηγή φωτ.: Εθνική Λυρική Σκηνή

Τιμές εισιτηρίων: €25, €45, €55, €60, €85, €100 / Φοιτητικό, παιδικό: €15 / ΑΜΕΑ: €15

Προπώληση: Ταμεία ΕΛΣ - Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Καθημερινά 9.00-21.00 / Τηλ. 2130885700

Κεντρικά Εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Πλατεία Συντάγματος (info point Δήμου Αθηναίων)

Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-20.00 & Σάββατο 10.00-18.00

Τηλ. 2118008181, 2103225109

Διαδικτυακά στα aefestival.gr & viva.gr

Κεντρική φωτ.: Από την όπερα «Ναμπούκκο» στο Ηρώδειο @ Δημήτρης Σακαλάκης. Πηγή φωτ.: Εθνική Λυρική Σκηνή