Το «Ρέκβιεμ» του Βέρντι θα ηχήσει στο Ηρώδειο
Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος
Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος

Το «Ρέκβιεμ» του Βέρντι θα ηχήσει στο Ηρώδειο

Το εφήμερο του ανθρώπου, τα ζοφερά του πάθη, τις επικλήσεις, τις διαψεύσεις αλλά και τη συναισθηματική ανάταση που γεννούν οι μεγάλες ιδέες, τα ύψη και τα τάρταρα του συναισθηματικού μας κόσμου ξεδιπλώνονται στη δημιουργία του Τζουζέπε Βέρντι (1813-1901), «Ρέκβιεμ» που γράφτηκε με αφορμή τον θάνατο του Ιταλού συγγραφέα Αλεσάντρο Μαντσόνι, θεμελιωτή της ιταλικής γλώσσας και υπέρμαχο της απελευθέρωσης και ενοποίησης της Ιταλίας.

Το επικών διαστάσεων συμφωνικό - χορωδιακό έργο «Ρέκβιεμ» του βαθιά ουμανιστή Βέρντι, του διασημότερου συνθέτη του ιταλικού ρομαντισμού, θα ηχήσει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 29 Ιουνίου, από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την οποία θα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός.

«Ανά τους αιώνες, πολλοί συνθέτες έχουν εμπνευστεί από την νεκρώσιμη ακολουθία της Καθολικής εκκλησίας, τα γνωστά σε όλους Ρέκβιεμ. Ο θάνατος είχε πάντα τις δικές του τελετουργίες και υπήρξε ανέκαθεν πηγή αφάνταστης αγωνίας, λύπης, παράκλησης και λύτρωσης.

Τα Ρέκβιεμ αρχικά παρουσιάζονταν για τις ανάγκες της εκκλησίας, όμως ο Βέρντι, όπως και ο Ροσσίνι και ο Πουτσίνι, με το ιδιαίτερο λυρικό ύφος τους, συνθέτουν Ρέκβιεμ για να εκτελούνται στις αίθουσες συναυλιών» αναφέρει στο σημείωμά του ο Λουκάς Καρυτινός.

Και συνεχίζει: «Ο Βέρντι ίσως είναι ο καλύτερος εκφραστής των ανθρώπινων παθών. Το ακούμε στις όπερές του, αλλά στο Ρέκβιεμ, χρησιμοποιώντας την βερντιάνικη διάλεκτό του, κατορθώνει να ανυψώσει, κοντά στον Θεό, την ανθρώπινη ψυχή.

Αν υπάρχει δρόμος για την σωτηρία του ανθρώπου μέσω της Αγάπης, τότε το Ρέκβιεμ του Βέρντι είναι ο συμπαντικός σηματοδότης του».

Ο Λουκάς Καρυτινός. Πηγή φωτ.: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Η συναυλία δίνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, στη συναυλία μετέχουν ως σολίστ η διεθνώς ανερχόμενη Φινλανδή υψίφωνος Μίινα-Λίισα Βέρελε, η επιβλητική μεσόφωνος από την Τυνησία Ριχάμπ Σαγιέμπ, ο υποψήφιος για Grammy τενόρος Μπάρι Μπανκς και ο βαθύφωνος Αλέξανδρος Σταυρακάκης, ο μοναδικός Έλληνας που έχει διακριθεί με το Α΄ Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Τσαϊκόφσκι.

Συμμετέχουν, επίσης, η Χορωδία της ΕΡΤ, η Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και η Amadeus Mixed Choir.

Ωδείο Ηρώδου Αττικού - «Βέρντι», Τζουζέπε Βέρντι, Πέμπτη 29 Ιουνίου, 21:00

Πληροφορίες εισιτηρίων εδώ.