Πίσω από τις θημωνιές: Η υποψηφιότητα της Ελλάδας στα βραβεία Όσκαρ
Facebook/ Behind the Haystacks
Facebook/ Behind the Haystacks

Πίσω από τις θημωνιές: Η υποψηφιότητα της Ελλάδας στα βραβεία Όσκαρ

H ταινία μυθοπλασίας «Πίσω από τις θημωνιές» της σκηνοθέτιδας Ασημίνας Προέδρου επελέγη ως επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Βραβείο Oscar Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους (πρώην Βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας), στο πλαίσιο της 96ης διοργάνωσης της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.

Η ταινία επελέγη από επιτροπή που συγκροτήθηκε με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού, Χρίστου Δήμα, ο οποίος και έκανε αποδεκτή τη γνώμη της επιτροπής. H επιτροπή συνήλθε σε συνεδρίαση και, μετά από διεξοδική συζήτηση, πρότεινε ομόφωνα το κινηματογραφικό έργο «Πίσω από τις θημωνιές», καθώς έκρινε ότι η συγκεκριμένη ταινία, με φόντο το δράμα των προσφύγων, εισάγει πρόταση δημιουργικής απόδοσης και καλλιτεχνικής κατάθεσης των αιτιών της ηθικής και οικονομικής κρίσης της χώρας με διαύγεια, ευθύτητα και ευαισθησία, συμβάλλοντας έτσι στην εκλογίκευση του πραγματικού και του αισθητικού χάους, προϋπόθεση για την αυτογνωσία και την απελευθέρωση από τη σύγχυση.

Το Υπουργείο Πολιτισμού θα μεριμνήσει για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών εκπροσώπησης της Ελλάδας στην 96η διοργάνωση των βραβείων Όσκαρ, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Πίσω από τις θημωνιές

Υπενθυμίζουμε ότι την ταινία «Πίσω από τις θημωνιές» την είχε προτείνει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο ΥΠΠΟ για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην κατηγορία διεθνούς ταινίας των βραβείων Όσκαρ 2024. Η ταινία αφηγείται ένα τραγικό συμβάν στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας που φέρνει μια τριμελή ελληνική οικογένεια μπροστά σε προσωπικά αδιέξοδα με τον καθένα να πρέπει να αναλογιστεί για πρώτη φορά στη ζωή του το κόστος των πράξεών του.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ταινία έχει αποσπάσει τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Α' Ανδρικού Ρόλου, Β' Γυναικείου και Β' Ανδρικού Ρόλου, Φωτογραφίας, Μοντάζ και Ήχου, στην Τελετή Απονομής των Βραβείων Ίρις 2023 που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Στην ταινία, παίζουν οι Στάθης Σταμουλακάτος, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα, Χρήστος Κοντογεώργης, Ντίνα Μιχαηλίδου, μεταξύ άλλων. Τα κοστούμια είναι της Κικής Μήλιου, τα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου, η μουσική του Μάριου Στρόφαλη.

Κεντρική φωτ.: Από την ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές». Πηγή φωτ.: Facebook/ Behind the Haystacks

Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Μαραγιάννη