field_kentriki_fotografia

Οι Σπέτσες υποδέχονται τον Τεν Τεν και άλλους ήρωες

Μια νέα σειρά έργων που είναι εμπνευσμένα από τις Σπέτσες και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, παρουσιάζει o ζωγράφος στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στις Σπέτσες. Γωνιές χαρακτηριστικές, με τα λιμανάκια, τα αρχοντικά σπίτια και το περίφημο Ποσειδώνιο, σήμα κατατεθέν του νησιού, εμφανίζονται σε μια πρωτότυπη, κόμικ εκδοχή.

Ο γεννημένος στο Παρίσι, αλλά πολιτογραφημένος εδώ και πολλά χρόνια Έλληνας Μπενουά Παρέ, ταξιδεύει στο κοσμαγάπητο νησί την τελευταία σειρά έργων του. Στο γνώριμο πια ύφος, ο καλλιτέχνης αποδίδει τοπία εμπνευσμένα από τις Σπέτσες και από άλλα ταξίδια του στις ελληνικές θάλασσες. Ζωγραφίζει τα σοκάκια, τα καπετανόσπιτα, το κοσμοπολίτικο «Ποσειδώνιο», τοπόσημο του νησιού, αιχμαλωτίζει την ενέργεια του τόπου και τη μεταπλάθει με τη δική του ποπ αισθητική, μεταφέροντας τη λογική των κόμικς στον καμβά του.

«Το κίνητρό μου για την επιλογή των θεμάτων, είναι, όπως λέει ο ίδιος ο ζωγράφος, ο θαυμασμός μου για την ομορφιά των ελληνικών νησιών, όπου το φως γιορτάζει. Είναι μια προσπάθεια να τα αποδώσω με τη δική μου τεχνοτροπία, με έντονα, χαρούμενα, πλακάτα χρώματα, οριοθετημένα με μαύρα περιγράμματα, σε καθαρό σχέδιο, εμπνευσμένο από τα κλασικά κόμικς της βέλγικης σχολής».

Καθόλου τυχαία ο πιο γνωστός ήρωας της σχολής, ο Τεν Τεν μαζί με το σκυλάκι του τον Μιλού και άλλους γνωστούς χαρακτήρες των κόμικς, «εισβάλουν» ειρηνικά στη δουλειά του Παρέ και επισκέπτονται το Ποσειδώνιο, το κοσμοπολίτικο ξενοδοχείο των Σπετσών, προκειμένου να ζήσουν νέες περιπέτειες.

«Μεγάλωσα με την κουλτούρα τον κόμικς και όταν ασχολήθηκα με τη ζωγραφική της οποίας μελέτησα πολλές μορφές, θέλησα να την εντάξω στη δουλειά μου», λέει ο Μπενουά Παρέ. «Στόχος μου είναι να συνδυάσω τη ζωγραφική με το κόμικς μέσα από την αισθητική της pop art, που έχει εκφράσει πολλούς καλλιτέχνες ως σήμερα από τη δεκαετία του 60, που τυχαίνει να είναι η δεκαετία της παιδικής μου ηλικίας. Με ενδιαφέρει πολύ να κρατήσω ζωντανό το παιδί μέσα μου, τη φρεσκάδα και τη διάθεση για συνεχείς εξερευνήσεις και ανακαλύψεις».

Η δουλειά αυτή αποτελούν φυσική συνέχεια της έκθεσης που είχε πραγματοποιηθεί στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στην Πάρο το 2019. Εκεί, ο καλλιτέχνης είχε πρωτοδείξει μια σειρά έργων με pop art διάθεση και έμπνευση από τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά.

Γεννημένος στο Παρίσι το 1961, μετακόμισε στην Ελλάδα το 1986 όπου ακόμη ζει και εργάζεται (διδάσκει εικαστικά στα παιδιά του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία). Μετά τις σπουδές του στο Παρίσι, εμπλούτισε τις γνώσεις του στα εικαστικά μέσα από τα ταξίδια στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Στη συνέχεια, σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών υπό την επίβλεψη του Νίκου Κεσσανλή (1987-1992).

Πέρα από τη ζωγραφική, έχει ασχοληθεί με την τοιχογραφία, τη βυζαντινή τέχνη, γραφικές τέχνες, σκηνογραφία, πορτρέτα, τη διαφήμιση και την εικονογράφηση (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και το Διαδίκτυο). Ως ζωγράφος έχει στο ενεργητικό του δώδεκα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Παρίσι. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Εγκαίνια έκθεσης: 2 Σεπτεμβρίου 2022, 20:00-01.:00

Διάρκεια έκθεσης: ως 11 Σεπτεμβρίου 2022.

Kapopoulos Fine Arts Spetses Gallery: Ντάπια, Σπέτσες,

τηλ. +306976723012.

[email protected]

www.kapopoulosart.gr