Μεταξοτυπίες καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών έως 500 ευρώ

Μεταξοτυπίες καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών έως 500 ευρώ

«Στην Μελίνα Μερκούρη με τα πιο φιλικά μου αισθήματα. Ι. Σπυρόπουλος» υπογράφει με μολύβι ο περίφημος καλλιτέχνης, αφιερώνοντας το έργο του στην αξέχαστη Ελληνίδα. Έτσι αντιλαμβανόταν το τύπωμα, μια μεταξοτυπία του έργου «Εργάτες στο υαλουργείο Γ.», που μαρτυρεί το πέρασμα του ζωγράφου από τον ρεαλισμό στην αφαίρεση της φόρμας. Κι αν τα έργα του Σπυρόπουλου αξίζουν στην ελληνική αγορά αρκετές χιλιάδες ευρώ, η συγκεκριμένη μεταξοτυπία – και μάλιστα με την ιδιόχειρη αφιέρωση στη Μελίνα – έχει τιμή εκκίνησης μόλις 200 ευρώ (λαχνός 595). Μαζί με άλλες οχτώ μεταξοτυπίες, προσφέρεται στην online δημοπρασία του Ανδρέα Βέργου την Τετάρτη 24 Νοέμβριου. Τα έργα αυτά έχουν ξεχωριστή σημασία, όχι μόνο για τις χαμηλές τιμές τους, αλλά επειδή φέρουν την υπογραφή φτασμένων καλλιτεχνών που η αξία τους είναι μόνο ανοδική στο χρόνο.

Εκτός από τον Σπυρόπουλο, ένας δημιουργός που ξεπέρασε τα εγχώρια σύνορα κι έγινε γνωστός στη διεθνή αγορά της τέχνης, είναι ο Παύλος. Ο «μάγος της αφίσας», συσκευάζοντας κομμάτια χρωματιστού χαρτιού, δημιούργησε μια αναπάντεχη φόρμα από τρισδιάστατα μπουκάλια που έγιναν κυριολεκτικά ανάρπαστα στις δημοπρασίες. Μια σύνθεση με μπουκάλια (λαχνός 602), τυπωμένη σε δίχρωμη φωτολιθογραφία (έκδοση σε 99 αντίτυπα) και υπογεγραμμένη με μολύβι, προσφέρεται σε κορνίζα (χωρίς τζάμι) στα 150 ευρώ.

Παύλος

Λίγο πιο ακριβά, στα 200 ευρώ, διατίθεται ο «ποδηλάτης» του Αλέκου Φασιανού (λαχνός 600). Τυπωμένη σε μικρό τιράζ (25 αντίτυπα), η μεταξοτυπία είναι σε κορνίζα και φέρει υπογραφή και αρίθμηση στο κάτω περιθώριο με μολύβι. Ο ποδηλάτης είναι προσφιλές θέμα στη θεματογραφία του καλλιτέχνη και μια παρόμοια μεταξοτυπία, ακριβώς στα ίδια χρώματα, βρίσκεται στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης από δωρεά του καλλιτέχνη.

Ποδηλάτης

Το ποδήλατο συναντάμε και σε άλλο τύπωμα, στο «κόκκινο ζευγάρι» (λαχνός 601). Φέρει ιδιόχειρη αφιέρωση του ζωγράφου πάνω αριστερά με μολύβι «Στη Σοφία με φιλία. Α. Φασιανός» και είναι σε κορνίζα. Εκτιμάται από 300 έως 400 ευρώ.

Κόκκινο ζευγάρι

«Οι αδιάφθοροι» του Νίκου Εγγονόπουλου εκδόθηκαν σε 75 αντίτυπα και η συγκεκριμένη μεταξοτυπία φέρει αρίθμηση και υπογραφή στο κάτω περιθώριο με μολύβι (λαχνός 596). Το έργο προσφέρεται σε κορνίζα και ξεκινά στα 200 ευρώ.

Οι αδιάφθοροι

Ακριβότερη, αν και τυπωμένη σε μεγαλύτερο τιράζ (150 αντίτυπα), βγαίνει μια μεταξοτυπία του Γιάννη Μόραλη, με αρίθμηση και υπογραφή στο κάτω περιθώριο με μολύβι (λαχνός 594). Το «Ερωτικό» είναι σε κορνίζα, αλλά χωρίς τζάμι.

Ερωτικό

Σε μικρό τιράζ (30 αντίτυπα), με αρίθμηση και υπογραφή στο κάτω περιθώριο με μολύβι, βρίσκουμε μια μεταξοτυπία από τη διεθνή Χρύσα. Το έργο με τίτλο «Time Square Fragment #10» είναι σε κορνίζα και εκτιμάται από 300 έως 400 ευρώ.

Time Square Fragment

Λίγο πιο ακριβή είναι η μεταξοτυπία με τίτλο «Four seasons» που φέρει την υπογραφή της καλλιτέχνιδας με αρίθμηση και υπογραφή στο κάτω περιθώριο με μολύβι (λαχνός 599). Το έργο είναι σε κορνίζα και προσφέρεται στα 500 ευρώ.

Four Seasons

Την ενότητα των μεταξοτυπιών κλείνει το έργο της Χρύσας «Time Square Fragment #9» που προσφέρεται από 600 έως 800 ευρώ (λαχνός 598). Με πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις στην Αμερική και στην Ευρώπη, σε σημαντικές γκαλερί και μεγάλα μουσεία, η Χρύσα είναι από τις λιγοστές Ελληνίδες που τα έργα της κοσμούν δημόσιους χώρους σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τα γνωστότερα στην Αθήνα είναι η «Κλυταιμνήστρα» (του 1967) έξω από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η «Mott Street» που τοποθετήθηκε το 2004 στον σταθμό Ευαγγελισμός του αθηναϊκού Μετρό.

Time Square Fragment #9

Η εξέταση των λαχνών πραγματοποιείται έως και την Τρίτη 23 Νοεμβρίου (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 π.μ. – 4.00 μ.μ. και Σάββατο, 10.00 π.μ. – 3.00 μ.μ.) στα γραφεία της VERGOS Auctions, μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο +30 210 3614897. Περισσότερα για τη δημοπρασία στο vergosauctions.com