Υπό επανεξέταση οι κανόνες του χώρου Σένγκεν

Υπό επανεξέταση οι κανόνες του χώρου Σένγκεν

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. αποφάσισαν σήμερα, στη διάρκεια έκτακτης συνόδου στις Βρυξέλλες, να θέσουν «αμέσως» σε εφαρμογή ενισχυμένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν και τους ευρωπαίους υπηκόους, ανακοίνωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκές πηγές.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ζήτησαν επίσης την ταχεία επανεξέταση των κανόνων του χώρου Σένγκεν, ώστε να επιτραπεί η πραγματοποίηση «συστηματικών ελέγχων σε ευρωπαίους υπηκόους», καθώς οι συστηματικοί σε βάθος έλεγχοι περιορίζονται σήμερα μόνο στους πολίτες τρίτων κρατών, πρόσθεσαν οι πηγές.

Μια εβδομάδα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, για να συντονίσουν μια ευρωπαϊκή απάντηση μπροστά στην τρομοκρατική απειλή.

Τα κράτη μέλη «δεσμεύονται να εφαρμόσουν αμέσως τους απαραίτητους συστηματικούς και συντονισμένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίοι θα πραγματοποιούνται και στα άτομα που απολαμβάνουν της ελευθερίας της μετακίνησης», σύμφωνα με τα συμπεράσματα που δεν είχαν ακόμη υιοθετηθεί επισήμως στις 13:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας), αλλά για τα οποία υπάρχει συναίνεση, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Μια παρόμοια απόφαση είχε ήδη ληφθεί τον Φεβρουάριο, όμως δεν είχε εφαρμοσθεί επαρκώς, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ευρωπαϊκή πηγή. «Για να μπορέσουν να γίνουν αληθινά συστηματικοί οι έλεγχοι των πολιτών της ΕΕ, όπως ζητεί η Γαλλία, πρέπει να αναθεωρηθεί ο Κώδικας Σένγκεν», υπογράμμισε.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί αποφάσισαν έτσι να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να «προτείνει μια στοχευμένη αναθεώρηση του Κώδικα Σένγκεν».

Η αναθεώρηση αυτή πρέπει να επιτρέψει την πραγματοποίηση «συστηματικών ελέγχων σε ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι να περιλαμβάνουν την επαλήθευση βιομετρικών πληροφοριών», αναφέρεται στα συμπεράσματα της υπουργικής συνόδου, σύμφωνα με πολλές πηγές.

Επιβεβαίωση από τον ΥΠΕΣ της Γαλλίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει «έως το τέλος της χρονιάς μια πρόταση για τη μεταρρύθμιση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν», ώστε να καταστεί δυνατό να διεξάγονται συστηματικοί έλεγχοι και στους ευρωπαίους πολίτες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση.

«Είναι μια κρίσιμης σημασίας αλλαγή», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικων, Μπερνάρ Καζνέβ, αφού συνεδρίασε εκτάκτως στις Βρυξέλλες με τους ευρωπαίους ομολόγους του για να συντονίσουν την απάντησή τους στην τρομοκρατική απειλή.

Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ακόμη πως, εκτός από την αύξηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε σχέδια για να καταρτιστεί ένα μητρώο με τα ονόματα των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών, καθώς και σε μέτρα για την καταστολή του λαθρεμπορίου όπλων.

Ο Καζνέβ δήλωσε πως η Γαλλία κέρδισε την υποστήριξη των εταίρων της και στα τρία σημεία που το Παρίσι ήθελε να αντιμετωπισθούν.

«Πήραμε ισχυρές, επιχειρησιακές αποφάσεις και τα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι φανερά πριν από το τέλος του χρόνου», δήλωσε ο Καζνέβ μιλώντας από τις Βρυξέλλες στη γαλλική τηλεόραση.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως η Γαλλία θα διατηρήσει τους ελέγχους στα σύνορά της, τους οποίους αποκατέστησε πριν από μία εβδομάδα, "για όσο χρόνο το απαιτήσει η τορμοκρατική απειλή".

«Είπα με μεγάλη σαφήνεια σήμερα το πρωί στους ευρωπαίους συναδέλφους μου» ότι «η Γαλλία θα διατηρήσει τους ελέγχους στα σύνορα, τους οποίους αποκατέστησε την περασμένη Παρασκευή, για όσο καιρό θα το απαιτεί η τρομοκρατική απειλή», εξήγησε ο Καζνέβ.

«Πρόκειται για την προστασία και την ασφάλεια των Γάλλων μέσα σ'' ένα πλαίσιο πολύ αυξημένης απειλής», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ