Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο Μητσοτάκη στην ΔΕΘ

Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο Μητσοτάκη στην ΔΕΘ

Σε τροχιά προετοιμασίας για το «καλάθι» των μέτρων στήριξης με το οποίο ο πρωθυπουργός θα ανηφορίσει στην 86η ΔΕΘ  έχει περάσει η κυβέρνηση. Τις συντεταγμένες στην κυβερνητική πυξίδα καθορίζουν η πορεία των εσόδων, οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού αλλά και οι επενδύσεις. «Στην έκθεση Θεσσαλονίκης αφού μετρήσουμε σωστά, ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες, καταλήξουμε στις δυνατότητες, ο Πρωθυπουργός πολύ συγκεκριμένα και μεγάλη σαφήνεια θα ανακοινώσει ποια είναι εκείνα τα μέτρα στήριξης που μπορεί να περιμένει η ελληνική κοινωνία», ήταν το στίγμα που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφορικά με το χρονικό ορόσημο για την οριστικοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων, το προσδιορίζουν το αργότερο στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Το πακέτο των ενισχύσεων θα στηριχθεί στο τρίπτυχο των εσόδων, η εισπραξιμότητα των οποίων διαγράφει ελπιδοφόρα πορεία, στις επιδόσεις του τουρισμού που ήδη εκπέμπουν μηνύματα ενός ρεκόρ και κατά ένα μέρος στον χώρο ευελιξίας που δημιουργεί το ποσοστό των επενδύσεων.  

Στο τραπέζι της κυβέρνησης μπαίνει μια σειρά εναλλακτικών μέτρων στήριξης. Διευρυμένη επιδότηση λογαριασμών ρεύματος, νέα επιταγή ακρίβειας, αυξημένο επίδομα θέρμανσης, Fuel pass 3, αναδρομικά στους συνταξιούχους, αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με κατάργηση της μνημονιακής εισφοράς 1%, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους. Βαρόμετρο για τις τελικές αποφάσεις αποτελεί η εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης. «Όσο πιο εκτός προϋπολογισμού βγαίνουν οι τιμές του φυσικού αερίου τόσο περιορίζονται οι δυνατότητες για βοήθεια», ξεκαθάρισε μέσω της ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Περαιτέρω στη βεντάλια των επιλογών που σταθμίζονται βρίσκεται και η δρομολόγηση της τρίτης, διαδοχικής αύξησης του κατώτατου μισθού σε διάστημα 12 μήνών, η οποία θα φανεί στους λογαριασμούς 600.000 υπαλλήλων, μέσα στο 2023. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο προσανατολισμός ενδέχεται να ανεβάσει το κατώφλι της κατώτατης αμοιβής από τα 713 ευρώ που διαμορφώθηκε μετά τη δεύτερη αύξηση του περασμένου Μαΐου, στα 751 ευρώ. Στις προβολές από τα προσεχώς των ανακοινώσεων της ΔΕΘ, περιλαμβάνονται και οι αυξήσεις των συντάξεων, για τις οποίες έχει δημιουργηθεί η στέρεη, δημοσιονομικά βάση, για την υποστήριξη τους.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται επίσης η προσθήκη της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για την κατηγορία μισθωτών και συνταξιούχων του δημοσίου, για την οποία ο πρωθυπουργός και στην τελευταία συνεδρίαση της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική, είχε διατυπώσει την εκτίμηση ότι η αύξηση των σταθερών έναντι των μεταβλητών, καθιστά εφικτή την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το καλάθι της ΔΕΘ να περιλαμβάνει μέτρα για την αποκατάσταση αδικιών, όπως η απόδοση των αναδρομικών στους συνταξιούχους που δεν ανήκαν στην περίμετρο των δικαιούχων που δημιούργησε η τελευταία απόφαση του ΣτΕ.