Οι επαφές και το πρόγραμμα Ν. Χριστοδουλίδη στην Αθήνα
Eurokinissi
Eurokinissi

Οι επαφές και το πρόγραμμα Ν. Χριστοδουλίδη στην Αθήνα

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του πραγματοποιεί στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος έχει – σήμερα και αύριο (13 και 14 Μαρτίου 2023)- σειρά επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Μεταξύ άλλων, θα διερευνηθούν οι δυνατότητες να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού αλλά και οι ενεργειακές συνεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο.

Το επίσημο πρόγραμμα επαφών του Προέδρου Χριστοδουλίδη ξεκίνησε στις 10:20 το πρωί με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή υποδοχής από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα τον παρασημοφορήσει με τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος, το κορυφαίο παράσημο του Τάγματος Του Σωτήρος που απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες.

«Εγγύηση για επίλυσή του (Κυπριακού) η στενή συνεργασία με την ελληνική Δημοκρατία τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο κάτι που έχει καταστήσει τις χώρες μας εγγύηση σταθερότητας στην Ανατολική μεσόγειος. Επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο πλαίσιο ΟΗΕ που αποχώρηση στρατευμάτων κατοχής και εφαρμογή κοινοτικού κεκτημένου ΕΕ στην Κύπρο» τόνισε μεταξύ άλλων η κα Σακελλαροπούλου.

Ο πρόεδρος την Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαδραματίσει ρόλο και έχει όλα εκείνα τα κίνητρα για να οδηγήσει σε μια αμοιβαία αποδεκτή κατάσταση». Υπογράμμισε ακόμη ότι «οφείλουμε όλα τα κράτη πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με σεβασμό στους κανόνες να επιλύσουμε διαφορές, να συμπορευτούμε μαζί Ελλάδα – Κύπρος και να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες που υπάρχουν στην περιοχή μας. Είμαι εδώ για να συντονίσουμε με την ελληνική κυβέρνηση πώς θα πετύχουμε τους στόχους».

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στις 12 το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον οποίο θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών και θα ακολουθήσουν δηλώσεις του Προέδρου και του Πρωθυπουργού.

Στις 13:30, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή αντιπροσωπεία θα παρακαθίσουν σε επίσημο γεύμα που θα παραθέσει η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις 17:00 της ίδιας μέρας, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση στη Βουλή, με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος θα του απονείμει το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Πολεμικό Μουσείο, όπου στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση για τους ομνύσαντες τον «Όρκο των Αθηνών» της 7ης Μαρτίου 1953. Στην εκδήλωση, στην οποία θα παραστεί και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα απευθύνει χαιρετισμό.

Την Τρίτη, 14 Μαρτίου, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, ενώ στη συνέχεια θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, στις 08:20 το πρωί, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, στις 9:00 με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στις 9:50 με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη, στις 10:25 με τον ΓΓ της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 11:00 με τον Πρόεδρο Ελληνικής Λύσης Κυριάκο
Βελόπουλο και στις 11:35 με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα με συνάντηση στις 13:00, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο Β’, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Εκτός από την σύζυγό του, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στην Αθήνα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κα Ειρήνη Πική, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου
του Προέδρου της Δημοκρατίας κα Μαριλένα Ραουνά και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα.