«Ο Μητσοτάκης βαδίζει στο δρόμο που του άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Ο Μητσοτάκης βαδίζει στο δρόμο που του άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ»

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, υποστήριξε πως οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης βασίστηκαν στα βήματα που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ αναφέρθηκε και στα πρωτογενή πλεονάσματα, κάνοντας λόγο για «αστερίσκους» του πρωθυπουργού στην προσπάθεια για τη μείωσή τους.

Πιο αναλυτικά, ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, στον απόηχο της παρουσίας του πρωθυπουργού στην 84η ΔΕΘ, υποστήριξε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κάνει τον μάγκα με τις πλάτες του Τσίπρα», καθώς «η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν εκείνη που δρομολόγησε την πλήρη άρση των capital controls», ενώ συμπλήρωσε πως «οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση δεν περιείχαν εκπλήξεις παρότι σε ορισμένα σημεία φάνηκε μια αρνητική προσέγγιση σε διάφορα κρίσιμα ζητήματα».

«Η παρουσία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ δεν έδωσε ειδήσεις. Το βασικό είναι το εξής: Εκεί που ο κ. Μητσοτάκης μιλάει με μία σχετική άνεση και αναφέρεται στα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας βαδίζει στα βήματα που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση», ανέφερε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έστρεψε τα βέλη του και προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, καταλογίζοντάς του πως «προεκλογικά είπε ότι δεν είναι σωστό να πάρουμε το μέτρο της πλήρους άρσης των capital controls και θεωρώ ότι ήταν μία κίνηση πολιτικής σκοπιμότητας».

Ο Πάνος Σκουρλέτης στη συνέχεια, αναφερόμενος στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, σημείωσε πως ο πρωθυπουργός πλέον βάζει αστερίσκους στη μείωσή τους, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε προεκλογική δέσμευσή του, ενώ συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει με τους δανειστές για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Βεβαίως είχαμε συμφωνήσει για τα πλεονάσματα με την γνωστή ρύθμιση του 2,5% ενώ θα παράμενε ο ονομαστικός στόχος του 3,5% αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μέσα από την δημιουργία αυτού του καταπιστευτικού λογαριασμού, του ενδιάμεσου λογαριασμού ο οποίος δέσμευε ένα ποσό από το γνωστό μαξιλάρι που θα χρησιμοποιούσαμε για να καλύψουμε το 1% μέχρι το 2022. Θα παίρναμε από αυτά τα χρήματα που τα έχει προκαταβάλει ο ελληνικός λαός τα οποία παρείχαν αξιοπιστία και έδωσαν την δυνατότητα να δανειστεί η χώρα από τις αγορές για να κάνει τον μάγκα ο κ. Μητσοτάκης και να μιλάει με τις πλάτες του Τσίπρα», τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Τέλος, αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στις προσπάθειες για τη διεύρυνσή του κόμματος προς την κεντροαριστερά, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε πως το κόμμα προχωράει κανονικά τις διεργασίες για τη ριζική του ανασυγκρότηση, ενώ χαρακτήρισε «όμορο» τον χώρο του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας παράλληλα πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για τις όποιες εξελίξεις.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα. Πράγμα που δεν γίνεται σε άλλα κόμματα που έχουν κλειστά συστήματα. Εμείς λοιπόν πράγματι θέλουμε να κάνουμε με έναν συντεταγμένο τρόπο βήματα που να αφορούν την ριζική ανασυγκρότηση του κόμματος μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι έχει εμπεδωθεί ως ο δεύτερος πόλος του μεταμνημονιακού συστήματος με τα δικά του χαρακτηριστικά», ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Και συνέχισε: «Ο χώρος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ βεβαίως μας αφορά ως ένας χώρος που είναι όμορος που πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Εμείς από το έδαφος της αριστεράς και θέλοντας να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση».