Να μετατρέψουμε μια φυσική καταστροφή σε ευκαιρία αναγέννησης - Οι πυλώνες του σχεδίου
Κυριάκος Μητσοτάκης για Β. Εύβοια

Να μετατρέψουμε μια φυσική καταστροφή σε ευκαιρία αναγέννησης - Οι πυλώνες του σχεδίου

«Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε μια φυσική καταστροφή σε μια μεγάλη ευκαιρία αναγέννησης. Αυτός είναι ο στόχος μας και θα τον πετύχουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την ευρεία σύσκεψη στην Ιστιαία, που διήρκεσε περισσότερες από 5 ώρες και στην οποία παρουσιάστηκε αναλυτικά το σχέδιο ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

«Σας το λέω έτσι κατηγορηματικά, κ. πρωθυπουργέ, ποτέ δεν υπήρξε τέτοια ταχύτητα και τέτοια ποιότητα στην αντιμετώπιση φυσικής καταστροφής στη χώρα μας», τόνισε κατά την έναρξη της σύσκεψης ο συντονιστής και επικεφαλής της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας, Σταύρος Μπένος, αναφερόμενος στις άμεσες παρεμβάσεις αποκατάστασης.

Στάθηκε «στην απίστευτη δουλειά που έχει γίνει και στο κομμάτι το επιδοματικό αλλά και στο κομμάτι των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων», ενώ ανέλυσε το ευρύτερο σχέδιο που εκπονείται για την περιοχή.

Νέος οδικός «κορμός» στην Εύβοια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε το κυβερνητικό σχέδιο, σημαντικό και εμβληματικό έργο του οποίου είναι ο νέος οδικός άξονας από τη Χαλκίδα στη Στροφιλιά. «Η οδική πρόσβαση παραμένει το κλειδί για την μετάβαση της βόρειας Εύβοιας σε μία νέα αναπτυξιακή εποχή. Γι’ αυτό και το έργο αυτό θα το δρομολογήσουμε και θα είναι το σημαντικότερο έργο υποδομής, το οποίο θα συνδεθεί τελικά με το σχέδιο για την Εύβοια», σημείωσε.

«Μιλάμε για ένα δρόμο 56 χιλιόμετρα, μιλάμε για μία νέα χάραξη η οποία θα μειώσει σημαντικά τη διαδρομή από την βόρεια Εύβοια προς την Χαλκίδα και σε συνδυασμό με την παράκαμψη της Χαλκίδας, την παράκαμψη των Ψαχνών, θα αλλάξει τελείως τον χαρακτήρα των οδικών υποδομών στην βόρεια Εύβοια. Ένα έργο με εξασφαλισμένους πόρους, το οποίο θα σπάσει την οδική απομόνωση της βόρειας Εύβοιας και θα καταστήσει την υλοποίηση όλου του υπόλοιπου σχεδίου μας πολύ πιο εύκολη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο νέος άξονας θα έχει ως αφετηρία το τέλος της Παράκαμψης Ψαχνών και θα είναι συνολικού μήκους 56 χιλιομέτρων, εκ των οποίων το νέο τμήμα είναι 47 χλμ., ενώ τα υπόλοιπα 9 χλμ. αντιστοιχούν σε αναβάθμιση του υφιστάμενου οδικού δικτύου. Στη βάση της πρότασης αυτής προβλέπεται σύντμηση του χρόνου που απαιτεί η διαδρομή κατά 40 λεπτά.

pdf


Να ξαναχτίσουμε τον τόπο σε καλύτερα θεμέλια

«Ήρθαμε με το μισό Υπουργικό Συμβούλιο όχι για να κάνουμε φιέστα επικοινωνίας αλλά για να καταδείξουμε με αυτόν τον τρόπο την κατανομή των ρόλων και των αρμοδιοτήτων έτσι ώστε όλοι να είναι απέναντί μας υπόλογοι για το τι πρέπει να κάνουν», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπάρχει η δυνατότητα εσείς, οι τοπικοί φορείς, οι άνθρωποι που ζείτε στη βόρεια Εύβοια, να ξαναχτίσετε τον τόπο σας σε καλύτερα θεμέλια» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Ο Αύγουστος που μας πέρασε ήταν τραυματικός για όλους, πρώτα και πάνω από όλα για εσάς, διότι βρεθήκατε αντιμέτωποι με μία τεράστια φυσική και οικολογική καταστροφή. Ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδος και για εμάς. Και νομίζω ότι όσο συνομιλούσαμε γνωρίζετε τις μεγάλες προσπάθειες οι οποίες κατεβλήθησαν να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πυρκαγιά. Δεν τα καταφέραμε. Είμαι πολύ ειλικρινής, το έχω πει στη Βουλή, το επαναλαμβάνω και εδώ, δυστυχώς η συγκεκριμένη φωτιά μας ξεπέρασε», προσέθεσε.

Οπως ανέλυσε στη συνέχεια το σχέδιο έχει ολιστικό χαρακτήρα και «από την πρώτη στιγμή που το συζητήσαμε με τον Σταύρο αντιληφθήκαμε ότι έπρεπε να κινείται σε δύο βασικούς άξονες: Ο πρώτος άξονας είναι η άμεση ανακούφιση. Είναι αυτά για τα οποία σας μίλησε ο Χρήστος Τριαντόπουλος. Το πώς δούλεψε η κρατική αρωγή, το πώς στηρίχθηκαν οι άνθρωποι των οποίων τα σπίτια είτε καταστράφηκαν είτε έπαθαν μεγάλες ζημιές, το πώς στηρίχτηκαν και πώς στηρίζονται οι τοπικές επιχειρήσεις. Η δεύτερη άμεση παρέμβαση αφορά τη δουλειά η οποία γίνεται στο δάσος. Δύο άνθρωποι νομίζω αξίζουν σήμερα πραγματικά να τους αποδώσουμε τα εύσημα πέρα και πάνω από τη συνολική δουλειά η οποία γίνεται από όλο το κυβερνητικό κλιμάκιο. Είναι ο Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Γιώργος Αμυράς. Η δουλειά η οποία έχει γίνει στο δάσος δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Τόσο γρήγορες παρεμβάσεις, τόσα χιλιόμετρα και τετραγωνικά μέτρα κορμοδεμάτων, κορμοπλεγμάτων, φραγμάτων άμεσης παρέμβασης, μια πολύ σπουδαία δουλειά. Έγινε σε συνεργασία με τους ανθρώπους του δάσους, τους δασικούς συνεταιρισμούς, τους τοπικούς, αυτούς οι οποίοι ήρθαν και βοήθησαν».

Τρεις θεσμικές παρεμβάσεις

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η καταστροφή του καλοκαιριού έδωσε την ευκαιρία να γίνουν σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις στον τρόπο οργάνωσης της προστασίας των δασών.

«Η πρώτη ήταν η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων των δασικών υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Περιφέρειες στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, υπό τη Γενική Διεύθυνση Δασών», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Για πρώτη φορά οι δασικές υπηρεσίες έχουν φυσικό προϊστάμενο ο οποίος ασχολείται ουσιαστικά με το αντικείμενό τους και όχι απλά με τη διοικητική εποπτεία. Είναι μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία ούτως ή άλλως δρομολογείτο. Μας έδωσαν την “ευκαιρία” οι καταστροφικές πυρκαγιές να την επισπεύσουμε».

«Δεύτερη σημαντική τομή: ο θεσμός του Αναδόχου Αναδάσωσης. Έχουμε βρει έναν τρόπο να παντρέψουμε την προσφορά για δωρεές με συγκεκριμένα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται πια από ιδιώτες και τα οποία ταυτίζονται και με τη διάθεση του ιδιώτη να συνδέσει το όνομά του -η οποία είναι απολύτως θεμιτή- με πολύ συγκεκριμένα έργα. Δοκιμάζεται στην πράξη και μας έχει λύσει τα χέρια ως προς την ταχύτητα υλοποίησης τέτοιων έργων. Γι’ αυτό και μπορούμε και κινούμαστε με ρυθμούς οι οποίοι είναι ασυνήθιστοι για τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τρίτη πολύ σημαντική παρέμβαση, η οποία γίνεται από κοινού με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι οι προληπτικοί καθαρισμοί. Ο εντοπισμός δηλαδή ιδιαίτερα ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων, στα οποία πρέπει να παρέμβουμε προληπτικά. Είναι αδύνατον να μπορείς να παρέμβεις προληπτικά σε όλα τα δάση της χώρας. Υπάρχουν όμως δασικά οικοσυστήματα εξαιρετικής σημασίας, τα οποία και πρέπει να προστατευτούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, άρα να γίνουν πολύ πιο συστηματικές παρεμβάσεις καθαρισμού, πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Αυτά τα έχουμε ήδη εντοπίσει μαζί με το Υπουργείο και οι παρεμβάσεις θα γίνουν πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι γίνονταν στο παρελθόν», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Κυρ.  Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αυτό το έργο το οποίο έχουμε ξεκινήσει είναι ένα έργο διαρκές. Έχουμε τους χρηματοδοτικούς πόρους, έχουμε τη διάθεση, έχουμε την εμπειρία, έχουμε τη γνώση να το υλοποιήσουμε, αλλά θα το υλοποιήσουμε μόνο μαζί με την τοπική κοινωνία, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις δικές σας προτάσεις, ενστάσεις, επιφυλάξεις και δημιουργικές ιδέες που μπορείτε να καταθέσετε καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας».

«Θα είμαστε ξανά εδώ, πολλά κυβερνητικά στελέχη εξάλλου έχουν κάνει την Εύβοια περίπου δεύτερο σπίτι τους, και εγώ δεσμεύομαι ότι θα επιτηρώ με πολύ μεγάλη προσοχή όλη αυτή τη διαδικασία», τόνισε.

Βασικοί πυλώνες του σχεδίου για τη βόρεια Εύβοια

Το ολιστικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας αποτελεί συνέχεια των μέτρων αρωγής που δρομολογήθηκαν και υλοποιήθηκαν άμεσα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Το σχέδιο αποβλέπει στην ουσιαστική στήριξη των κατοίκων, των επιχειρήσεων και των παραγωγών της περιοχής προκειμένου η τοπική κοινωνία να ανακάμψει πλήρως, να διασφαλιστεί η δημιουργία θέσεων εργασίας παρά τις καταστροφές που προκάλεσε η φωτιά, να δοθούν ευκαιρίες στους νέους ώστε να έχουν κίνητρο να παραμείνουν στον τόπο τους και να εξασφαλιστεί η ενεργή συμμετοχή των εμβληματικών κοινοτήτων των ρητινοσυλλεκτών και των μελισσοκόμων στην αναγέννηση του δάσους και την παραγωγή.

Το σχέδιο έχει ως βασικούς πυλώνες τη ριζική αναβάθμιση των υποδομών, με έμφαση στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου οδικού δικτύου, την αναγέννηση και αειφόρο αξιοποίηση του δάσους, την ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών ώστε να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της περιοχής και τη δημιουργία δομών εξυπηρέτησης των πολιτών ώστε τα έργα να έχουν άμεσα απτό αποτύπωμα.

Δύο νέα ΚΕΠ στη βόρεια Εύβοια

Για την καλύτερη και άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, δρομολογείται η κατασκευή δύο Ολιστικών Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, ένα στον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού κι ένα στον Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας.

Στα Ολιστικά ΚΕΠ θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής αιτήσεων, παραλαβής πιστοποιητικών, αδειών, βεβαιώσεων και άλλων εγγράφων, όπως και δυνατότητα διεκπεραίωσης σύνθετων διοικητικών διαδικασιών με την ενεργή υποστήριξη του εκπαιδευμένου προσωπικού, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν ψηφιακά την πρόοδο των υποθέσεών τους.

Τα νέα ΚΕΠ τα οποία θα λειτουργήσουν επίσης ως πιλότοι για τη μελλοντική εξάπλωση του θεσμού και σε άλλες περιοχές της χώρας, θα συνεργάζονται με το επιτυχημένο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ στόχος είναι να ενταχθούν στις δυνατότητές τους και οι διοικητικές διαδικασίες του Δημοσίου που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα.

«Στοχος ειναι ο ταλαιπωρημένος λαός της βόρειας Εύβοιας να μη δει μπροστά του πουθενά γραφειοκρατία», τόνισε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ στάθηκε στις συνέργειες με τα ΕΛΤΑ ώστε τα έγγραφα να φτάνουν στο σπίτι των πολιτών και να είναι αρκετή μια και μόνο επισκεψη στα ΚΕΠ.

Μία ακόμα ουσιαστική μεταρρύθμιση που θα εφαρμοστεί πιλοτικά είναι η ίδρυση Κέντρων Χωροταξίας και Περιβάλλοντος στους δύο Δήμους της βόρειας Εύβοιας. Στην πλήρη ανάπτυξή τους τα ΚΕΧΩΠ θα ασχολούνται με την πολεοδομία, τη χωροταξία και το περιβάλλον, με αρμοδιότητες σχεδιασμού, εφαρμογής, διαχείρισης, παρακολούθησης και αξιολόγησης.

Το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση των δύο ΚΕΧΩΠ είναι η προετοιμασία των κατάλληλων κτηριακών υποδομών, κάτι που εντάσσεται σε έναν από τους Φωτοδότες που έχουν εκπονηθεί για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας.

Προβολή του τουρισμού και ΙΕΚ Τουρισμού στην Αιδηψό

Οι ενέργειες αυτές θα συμπληρωθούν από την ίδρυση Διαδημοτικού Αναπτυξιακού Οργανισμού, ο οποίος θα μεριμνά για την προβολή τουριστικών προϊόντων και θα υποστηρίζει τους ΟΤΑ όσον αφορά την παροχή των σχετικών υπηρεσιών.

Η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου αναφερθηκαν σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης, με έμφαση στον ιαματικό τουρισμό. Έδωσαν βάρος στον βιώσιμο τουρισμο, στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό μέσα από συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ψηφιστούν και στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, στην επικείμενη δημιουργία των Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμού, αλλά και στη χρηματοδότηση υποδομών όπως οι λιμένες, οι πηγές και τα μονοπάτια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Αναφέρθηκαν επίσης στις διατάξεις που θα ψηφιστούν στο νομοσχέδιο για την προτεραιοποίηση πληρωμών στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», αλλα και στη δυνατότητα ίδρυσης ΙΕΚ Τουρισμου στην Αιδηψό, με έμφαση στον ιαματικό τουρισμό.

Από την πλευρά της η Αθηνά Δρέττα, CEO της Marketing Greece, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα 2 εκατ. ευρώ για την τουριστική προβολή της περιοχής, καθώς και στις δράσεις αθλητικού και σχολικού τουρισμού.

Νέο Δάσος

Σε ό,τι αφορά την αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος ο σχεδιασμός προβλέπει τη συγκρότηση του Φορέα Διαχείρισης του Νέου Δάσους της Βόρειας Εύβοιας, ο οποίος θα έχει ως αποστολή την καταγραφή και τη βέλτιστη αξιοποίηση όλων των πόρων του δάσους, σε πλαίσιο αειφορίας και βιωσιμότητας.

Στο πλαίσιο της αποστολής του, ο Φορέας θα παρέχει τεχνογνωσία στους παραγωγούς και στήριξη σε νέες συλλογικότητες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα, θα μεριμνά για τη διαμόρφωση του καταλληλότερου μείγματος δραστηριοτήτων, από την παραγωγή ρητίνης και την υλοτομία έως την χάραξη μονοπατιών και την ανάπτυξη αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών, προκειμένου το δάσος να αποτελέσει πυλώνα ενός νέου, διευρυμένου οικονομικού μοντέλου.

Η έμφαση στην αναγέννηση και αξιοποίηση του δάσους συμπληρώνει το πλαίσιο που έχει ήδη εκπονηθεί για την μακροπρόθεσμη στήριξη των ρητινοκαλλιεργητών και των μελισσοκόμων.

Το ευρύ πλέγμα μέτρων για τη στήριξη της μελισσοκομίας περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις μετακινήσεις και τις μεταφορές μελισσοκόμων, επιχορήγηση για την κάλυψη απολεσθέντος εξοπλισμού, δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων στις πυρόπληκτες περιοχές και φύτευση μελισσοκομικών φυτών κατά την περίοδο αποκατάστασης του δάσους.

Όσον αφορά τους ρητινοκαλλιεργητές, ο ορίζοντας του πλέγματος στήριξης αγγίζει την 15ετία. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή τους κατά προτεραιότητα σε όλα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και σε δάση, την οικονομική ενίσχυσή τους και την κάλυψή τους από ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, το οποίο έχει ως αντικείμενο την βιώσιμη ανάπτυξη του δάσους των πυρόπληκτων περιοχών.