Ν. Χουντής: "Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θέτει σε κίνδυνο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα"

Ν. Χουντής: "Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θέτει σε κίνδυνο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα"

«Το ΝΑΤΟ είναι το “όχημα” της Τουρκίας για την επιβολή “γκρίζων ζωνών” και “τετελεσμένων”» ανέφερε σε σημερινή του παρέμβαση στη συζήτηση της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.

Μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

«Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ, είναι από κάθε άποψη, απαράδεκτη και ιδιαίτερα επικίνδυνη, όχι μόνο για τα ελληνικά συμφέρονται, αλλά και για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».

Το ΝΑΤΟ, με την ιμπεριαλιστική του πολιτική, είναι κατ'' εξοχήν υπεύθυνο για τις προσφυγικές ροές. Επομένως, είναι βέβαιο ότι, όχι μόνο δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά αντιθέτως θα περιπλέξει και θα εντείνει την προσφυγική τραγωδία. Με δεδομένες μάλιστα τις κατά καιρούς θέσεις του για το Αιγαίο,  η παρουσία του φοβάμαι ότι θα έχει αρνητικές έως επικίνδυνες συνέπειες για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η εμπλοκή του αυξάνει τους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή, “δυναμιτίζοντας” ακόμα και τις διαπραγματεύσεις για την πολιτική λύση στο πρόβλημα της Συρίας.

Για  την Ελλάδα, και όχι μόνο, η κατάσταση τείνει να μετατραπεί και σε απειλή για το στάτους κβο στο Αιγαίο, με την έγερση αξιώσεων από την Άγκυρα, που θέλει να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό προς όφελος των δικών της επιδιώξεων. Συγχρόνως, επιδεικνύει την απροθυμία της να συνεργαστεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι τελευταίες εξελίξεις, με τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης και τις απαιτήσεις της, δυστυχώς δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το τι πραγματικά συμβαίνει και σχεδιάζεται, με αφορμή την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

- Ο μονομερής σχεδιασμός χαρτών από την Τουρκία,

- οι δηλώσεις περί «κοινής θάλασσας» στο Αιγαίο,

- το αδιευκρίνιστο της εμπλοκής της στο Αιγαίο,

- η απροθυμία της να δέχεται στα παράλιά της τους διασωθέντες,

- και η χθεσινή άρνησή της στη Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας να προσγειωθεί στη Μυτιλήνη, με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για αποστρατικοποιημένη ζώνη,

αποδεικνύουν περίτρανα την πάγια προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, δημιουργώντας “γκρίζες ζώνες” και τετελεσμένα, με “όχημα” το προσφυγικό.

Αποδεικνύουν την αδιαφορία της Τουρκίας για το Διεθνές Δίκαιο και όλα αυτά, με αφορμή την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και, δυστυχώς, τη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης και λοιπών μνημονιακών, και μόνιμα “πρόθυμων” πολιτικών δυνάμεων».