Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ στις ευρωεκλογές - Υπέρ των ανοιχτών δρόμων, κατά των καταλήψεων
Δημοσκόπηση Opinion Poll

Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ στις ευρωεκλογές - Υπέρ των ανοιχτών δρόμων, κατά των καταλήψεων

Μπροστά με 19,7 μονάδες στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές και 21,1 ποσοστιαίες μονάδες, για τις εθνικές εκλογές είναι η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll που πραγματοποιήθηκε από 13 έως 16 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1.004 νοικοκυριών για λογαριασμό του Action 24.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται κατά των αποκλεισμό δρόμων από τους αγρότες (63,7%) και κατά των καταλήψεων (60,1%) αλλά υπέρ των μη κρατικών ΑΕΙ (53,4%).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός με ποσοστό 41,6% έναντι 22,2% του Στέφανου Κασσελάκη, όπως και στο ερώτημα ποιον θεωρείται καταλληλότερο για πρωθυπουργό, με το ποσοστό για τον πρόεδρο της ΝΔ να ανέρχεται στο 36,9% και το ποσοστό του αρχηγού της αξιωματική αντιπολίτευσης να συρρικνώνεται στο 7,2%.

Και σε αυτήν έρευνα, όπως όλες όσες έχουν δει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει τρίτο κόμμα με το ΠΑΣΟΚ να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση ως προς τα ποσοστά τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και εκτίμηση ψήφου σε εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σε ό,τι αφορά την εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές, τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

 • Νέα Δημοκρατία: 34,3%
 • ΣΥΡΙΖΑ: 12,5%
 • ΠΑΣΟΚ: 14,6%
 • ΚΚΕ: 9,4%
 • Ελληνική Λύση: 9,5%

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων για τις ευρωεκλογές η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στις 17,2 μονάδες, καθώς η ΝΔ παραμένει πρώτη με ποσοστό 27,1% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (9,9%) και έναντι του ΠΑΣΟΚ που το ποσοστό του φτάνει στο 11,5%, υψηλότερο από της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ακολουθούν ΚΚΕ με ποσοστό 7,4%, Ελληνική Λύση με 7,5%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει στο 21%

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για το ποιο θα είναι το βασικό κριτήριο ψήφου στις ευρωεκλογές με την πλειοψηφία να απαντάει τα προβλήματα της χώρας κατά 70%, ενώ ένα 13% θα ψηφίσει με κριτήριο τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και το μέλλον της ΕΕ, ενώ το 10,7% απαντάει «δεν γνωρίζω».

Η εκτίμηση και η πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές

Παρομοίως υψηλά ποσοστά διατηρεί η ΝΔ τόσο ως προς την εκτίμηση ψήφου, όσο και προς την πρόθεση ψήφου σε εθνικές εκλογές.

Ειδικότερα, τα ποσοστά ως προς την εκτίμηση ψήφου είναι

 • ΝΔ: 36,2%
 • ΣΥΡΙΖΑ: 12%
 • ΠΑΣΟΚ: 15%
 • ΚΚΕ: 9,5%
 • Ελληνική Λύση: 8,7%

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά μεταξύ ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ φτάνει τις 21,1 ποσοστιαίες μονάδες, με τα ποσοστά των κομμάτων να διαμορφώνονται ως εξής:

 • ΝΔ: 31,6%
 • ΣΥΡΙΖΑ: 10,5%
 • ΠΑΣΟΚ: 13,1%
 • ΚΚΕ: 8,2%
 • Ελληνική Λύση: 7,6%

Για αγρότες, μη κρατικά πανεπιστήμια και καταλήψεις

Στο ερώτημα για το εάν συμφωνούν με τον αποκλεισμό των εθνικών οδών από τους αγρότες η πλειοψηφία, το 63,7%, τάσσεται κατά των οποιασδήποτε μορφής μπλοκαρίσματος της κυκλοφορίας στους εθνικούς και αστικούς οδικούς άξονες, ενώ θετικά απαντάει το 34,1%

Ως προς τα εάν είναι ικανοποιητικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τους αγρότες το 34,9% θεωρεί πως είναι, ενώ το 54,4% εκτιμάει ότι δεν είναι.

Για τις καταλήψεις που ταλανίζουν τις πανεπιστημιακές κοινότητες το 60,1% εκφράζει αρνητική στάση απέναντί τους, ενώ μόλις το 34,9% εμφανίζεται να εκφράζει θετική γνώμη.

Όσον αφορά την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων το 53,4% αντιμετωπίζει θετικά την προωθούμενη κυβερνητική πρωτοβουλία για τη δημιουργία τους στην Ελλάδα. Αντίθετα, αρνητική στάση ή μάλλον αρνητική τηρεί ποσοστό 39,7%.

Ο δημοφιλέστερος πολιτικός και ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Ως προς τη δημοφιλία ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο επικρατέστερος με υψηλό ποσοστό (41,6%) και ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 39,1%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 30,6%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 29,9%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 25,6% και έκτος ο Στέφανος Κασσελάκης με 22,2%,πολύ κοντά βρίσκεται το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, με ποσοστό 19,1%.

Ως προς το ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται πρώτος με ποσοστό 36,9% και δεύτερος ο «κανένας» με ποσοστό 29,4% και έπεται ο Στέφανος Κασσελάκης με το ποσοστό του να είναι στο 7,2%. Ακολουθούν οι υπόλοιποι αρχηγοί με μικρότερα ποσοστά.

 
 

Τέλος, όσον αφορά το ερώτημα ποιο πρόβλημα σας απασχολεί περισσότερο το 59,6% απαντάει η ακρίβεια και ακολουθούν η οικονομία σε ποσοστό 31,3%, η εγκληματικότητα σε ποσοστό 22,8% η κατάσταση στο ΕΣΥ σε ποσοστό 17,7% και ακολούθως η Παιδεία σε ποσοστό 13,4% και η ανεργία σε ποσοστό 12,2%.