Μ. Βαρβιτσιώτης: «Ανοίγουμε τη χώρα»

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Ανοίγουμε τη χώρα»

«Ανοίγουμε τη χώρα» ήταν το μήνυμα που έστειλε σε σημερινή του συνέντευξη ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας ότι παρόλο που η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι πολύ διαφορετική εξαιτίας της πανδημίας, ωστόσο ειδικά η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και ξεκινά από μια καλή βάση.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο κ. Βαρβιτσιώτης, ανέφερε ότι, μετά την πλήρη ανατροπή του τουριστικού προγραμματισμού που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 παγκοσμίως, η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι πολύ διαφορετική. «Ξεκινάμε από το μηδέν», σημείωσε, «χωρίς μάλιστα να υπάρχει προηγούμενο στο οποίο να μπορούμε να βασιστούμε», τονίζοντας ωστόσο την πλεονεκτική θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας καθώς κατάφερε να μετριάσει τα αποτελέσματα αυτής της πανδημίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε ότι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στο άνοιγμα της χώρας σε δύο φάσεις, από τη στιγμή που δεν επιτεύχθηκε κοινή συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υιοθέτηση κοινών υγειονομικών πρωτοκόλλων και προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στον παγκόσμιο τουριστικό ανταγωνισμό. Άλλωστε, όπως επισήμανε, το τουριστικό προϊόν συμμετέχει κατά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στο ελληνικό ΑΕΠ σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες- σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πρόσθεσε ότι, εάν συνεχίζαμε να τηρούμε τους περιορισμούς που έχουμε θέσει, δηλαδή καραντίνα για τους εισερχόμενους στη χώρα και αναγκαστική διενέργεια τεστ, συνολικά ο κλάδος του τουρισμού θα οδηγούνταν με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι ανοίγουμε μεν, με προσοχή δε, στη βασική μας αγορά, που είναι οι ευρωπαϊκές χώρες και, προοδευτικά, ανάλογα με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας προέλευσης, θα επεκτεινόμαστε και στις τρίτες χώρες, που θα χαρακτηρίζονται ασφαλείς, βάσει των συστάσεων των λοιμωξιολόγων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και τα πράγματα εξελίσσονται δυναμικά».