Κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας- Τι περιλαμβάνει (vid)

Κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας- Τι περιλαμβάνει (vid)

Για τις 19:00 είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, με τον Ν. Ανδρουλάκη να καταθέτει νωρίς το απόγευμα της Τρίτης την πρόταση δυσπιστίας, με αφορμή την υπόθεση των Τεμπών

Για ανάληψη κρίσιμης θεσμικά πρωτοβουλίας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα μίλησε για διαρκή υπονόμευση του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση. Απαντώντας πάντως στον κ. Ανδρουλάκη, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σημείωσε: «Προσυπογράψατε ένα σόου και κοκορομαχία που δεν θα έχει αποτέλεσμα»

Η συνεδρίαση επί της πρότασης δυσπιστίας, ξεκινά στις 19:00 της Τρίτης 26 Μαρτίου, και θα διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, όταν και θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία.

«Πήραμε τη σημερινή θεσμική πρωτοβουλία για να μπει επιτέλους, ένα τέλος, σε ό,τι προσβάλλει το κράτος δικαίου και εν τέλει σε ό,τι προσβάλλει τον περήφανο ελληνικό λαό» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ που κατέθεσαν από κοινού με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που ανέλαβε την πρωτοβουλία, οι ΚΟ των ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας.

Η πρόταση δυσπιστίας 

Στην πρόταση δυσπιστίας που έχει διαρρεύσει πριν καν κατατεθεί αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Η πρωτοφανής απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών από την Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η διακυβέρνηση της Χώρας δεν μπορεί να αφεθεί άλλο στα χέρια μιας Κυβέρνησης, η οποία συστηματικά υπονομεύει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της και που, στον βωμό της διατήρησης της εξουσίας και της προστασίας στελεχών της, δεν διστάζει να υπονομεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια διαλεύκανσης μιας πολύνεκρης τραγωδίας, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη και φθάνοντας μέχρι το σημείο της παραποίησης αποδεικτικών στοιχείων για να διασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση. Με τις πρακτικές υπονόμευσης της ίδιας της δημοκρατίας αλλά και της απαξίωσης των θεσμών που μετέρχεται η Κυβέρνηση, κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην πολιτική, στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη.

Αυτή η θεσμική και πολιτική παθογένεια έρχεται να προστεθεί στην εδώ και καιρό διαρκή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, με το εντεινόμενο κύμα της ακρίβειας, την ανοχή στην αισχροκέρδεια και στην εγκατάλειψη των πυλώνων του κοινωνικού κράτους -δημόσια εκπαίδευση και δημόσιο σύστημα υγείας. Η Ελλάδα μοιάζει όλο και λιγότερο με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, καθώς η Κυβέρνηση αδυνατεί να διασφαλίσει στους πολίτες αξιοπρεπές εισόδημα, τη στοιχειώδη ασφάλεια και τα διαχρονικά κεκτημένα του κοινωνικού κράτους. Για τους λόγους αυτούς, υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 84 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής».

Αναλυτικά:

Η διαδικασία

«Όπως ξέρετε, η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας προϋποθέτει Ολομέλεια εν εξελίξει. Άρα αυτή τη στιγμή προσφέρουμε Ολομέλεια εν εξελίξει για να υποβληθεί η πρόταση δυσπιστίας όπως έχει αναγγελθεί. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί πειράζει η Ολομέλεια εν εξελίξει που είναι η μόνη περίπτωση για να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και εξήγησε ότι μόλις κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας διακόπτεται η διαδικασία του νομοθετικού έργου, διακόπτονται οι επιτροπές και καθορίζεται ο χρόνος έναρξης και διεξαγωγής της συζήτησης.

Εισηγητής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Νίκος Παππάς, ο οποίος είπε ότι συνυπογράφει το κόμμα του την πρόταση δυσπιστίας.

Σε παρέμβασή του ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης τόνισε ότι σε κάθε εκλογική διαδικασία, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες, υπάρχουν παρατηρητές του ΟΑΣΕ, υπογραμμίζοντας πως σε όλες τις εκθέσεις του αναγνωρίστηκαν οι ελληνικές εκλογές ως γνήσιες και καθαρές. «Αμφισβητείται το εκλογικό αποτέλεσμα. Τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών» διερωτήθηκε. 

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης σχολίασε τις δηλώσεις του κ. Κασσελάκη, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας ως «κοκορομαχία», λέγοντας ότι αναμένει να δει πως θα εξελιχθεί η συζήτηση, ενώ διερωτήθηκε τι είδους αντιπολίτευση κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; 

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από τη Χαριλάου Τρικούπη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ενημέρωσε τηλεφωνικά για το περιεχόμενο και το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση.

Πρόκειται για τα κόμματα που στις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνυπογράψουν την πρόταση. Ο κ. Ανδρουλάκης ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με το ΚΚΕ να εκδίδει αργότερα ανακοίνωση, γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας.

Πηγές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν «πάρα πολύ καλή τη συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ» για την τελική διαμόρφωση του κειμένου της πρότασης δυσπιστίας, που υποβάλλεται σήμερα.