Κυρ. Μητσοτάκης: Θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 9.00 θα συναντηθεί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κυρ. Μητσοτάκης: Συστήνεται ειδική ομάδα για ΟΠΕΚΕΠΕ 

Νωρίτερα, στην εισήγησή του πριν από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για την ανεπάρκεια του κράτους να αντιμετωπίσει τις παθογένειες του ΟΠΕΚΕΠΕ σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση απάντησε θέτοντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την πλήρη ευθύνη της ΑΑΔΕ».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι οι «οι παλαιοκομματικές συμπεριφορές και εντός της παράταξής μας δε θα γίνουν ανεκτές. Δεν πρέπει να υιοθετήσουμε τη λογική του συμψηφισμού. Ήδη γυρίζουμε σελίδα σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές, ώστε το σύστημα των αγροτικών ενισχύσεων να εξυγιανθεί».

«Συστήνεται ειδική ομάδα ελέγχου με τη συμμετοχή εκπροσώπων και της Οικονομικής Αστυνομίας. Και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων», ανακοίνωσε εν συνεχεία και πρόσθεσε ότι «δεν διστάζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να αναλάβω το βάρος της ευθύνης και στο όνομα όσων κυβέρνησαν και δεν άλλαξαν ένα κράτος που έπρεπε να αλλάξει».

Ο πρωθυπουργός είχε ξεκινήσει την εισήγησή του από τις «εξαιρετικά θετικές για την Ελλάδα» αποφάσεις του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα κυριαρχικά δικαιώματα και το μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι σε αυτές τις αποφάσεις οφείλονται «οι σπασμωδικές αντιδράσεις που βλέπουμε για το λεγόμενο τουρκολιβυκό Μνημόνιο».

«Η δράση προκαλεί αντίδραση. Το θυμόμαστε και το καλοκαίρι του 2020 όταν οριοθετήσαμε ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Σε ένα βαθμό οι αντιδράσεις της Λιβύης οφείλονται στο ότι η Ελλάδα ασκεί στο πεδίο τα κυριαρχικά της δικαιώματα με έρευνες για κοιτάσματα εντός της ελληνικής ΑΟΖ, με τη δρομολόγηση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και με την παρουσία των ΕΔ στα νότια θαλάσσια σύνορα από τους διακινητές παράνομων μεταναστών» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Για μια ακόμη φορά το ευρωπαϊκό συμβούλιο δήλωσε ότι το κείμενο της Τουρκίας με κάποιοες αρχές από τη Λιβύη είναι παράνομο και με τη σφραγίδα της Ευρώπης. Ας μην θορυβούνται ορισμένοι καθ' έξιν ανησυχούντες εντός των συνόρων και κυρίως ας μην ετεροπροσδιορίζουμε τις δικές μας θέσεις με βάση τι λένε οι γειτόνες μας» κατέληξε την αναφορά του ο πρωθυπουργός στο θέμα αυτό.

Επίσης, μίλησε εν τάχει για την ενεργοποίηση τριών νέων ευρωπαϊκών ταμείων με τους συνολικούς πόρους που θα διαχειριστούν να ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συνέχεια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και έκλεισε με μια πολύ σύντομη σκέψη λέγοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πού βρισκόμασταν τέτοιες μέρες πριν από δέκα χρόνια με capital controls και με τις τράπεζες να κλείνουν.