Μπαράζ επαφών Κυρ. Μητσοτάκη: Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα
AP Photo/Thanassis Stavrakis)
AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Νέα Υόρκη

Μπαράζ επαφών Κυρ. Μητσοτάκη: Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα

Σειρά επαφών πραγματοποιεί στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όπου έχει μεταβεί για τη 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε με επενδυτές, εκπροσώπους εταιρειών διαχειριστών κεφαλαίων και τραπεζών αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κορέας, Yoon Suk Yeol, όπου συζήτησαν για επενδύσεις.

Οι επενδυτές συνεχάρησαν τον Πρωθυπουργό για τη νέα εκλογική νίκη και την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προτεραιότητες της νέας κυβερνητικής θητείας με έμφαση στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Παράλληλα, μίλησε για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με στόχο την αύξηση των μισθών και την περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της ενέργειας, τονίζοντας πως η χώρα μας δεν αποτελεί μόνο κόμβο και σημείο εισόδου ενέργειας, αλλά επιδιώκει να μετατραπεί και σε πάροχο ενεργειακής ασφάλειας.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως μια σταθερή ευρωπαϊκή δημοκρατία, γέφυρα όχι μόνο της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, αλλά και του Διαδρομου Ασίας-Μέσης Ανατολής- Ευρώπης.

Υπογράμμισε, τέλος, τη σημασία της συνδεσιμότητας με τη Νότια Ευρώπη και την Ανατολική Γειτονία.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ν. Κορέας για επενδύσεις

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ν. Κορέας με τον οποίο συζήτησε τις διμερείς οικονομικές σχέσεις. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του σχολίασε ότι «οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχουν καταστήσει την πατρίδα μας ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κορέας, Yoon Suk Yeol, συζητήσαμε για την ενίσχυση και την εμβάθυνση των διμερών οικονομικών μας σχέσεων. Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχουν καταστήσει την πατρίδα μας ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, σήμερα στις 19:30 ώρα Ελλάδος πρόκειται να μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Yale, ενώ στις 00:45 ώρα Ελλάδος θα απευθύνει ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το Κυπριακό θα πρωταγωνιστήσει στην ομιλία του πρωθυπουργού

Σε απόλυτη συνεννόηση με τη Λευκωσία, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός, θα αναφερθεί με κατηγορηματικό τρόπο στο Κυπριακό λέγοντας πως «δεν θα υπάρξει συζήτηση για λύση δύο κρατών, όπως δηλώνει η Τουρκία, παρά μόνο για λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», ενώ θα εκφράσει τη στήριξή του στην πρωτοβουλία της Λευκωσίας για πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, για διορισμό ειδικού απεσταλμένου.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα γίνει αναφορά και στα ελληνοτουρκικά, αλλά με βάση το νέο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τέλος, στην ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην κλιματική κρίση, η οποία είναι ένα από τα σημαντικά κομμάτια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά και ο πρωθυπουργός έχει πολλά να πει, καθώς η Ελλάδα δοκιμάστηκε φέτος από φωτιές και από πλημμύρες, φαινόμενα της κλιματικής κρίσης.

Θετικό πρόσημο από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Στη δεύτερη συνάντησή τους μέσα σε δύο μήνες, οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν για τη διατήρηση του κλίματος και αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο. Και από εκεί και πέρα έκαναν πιο συγκεκριμένο τον οδικό χάρτη. Στις 16 Οκτωβρίου την έναρξη του πολιτικού διαλόγου, μέσα στον Νοέμβριο συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και κορύφωση στις 7 Δεκεμβρίου με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, όπου ενδιαμέσως βεβαίως θα έχει γίνει και η διαδικασία για τη θετική ατζέντα, ώστε να μπορεί τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη να υπογραφούν και συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Αθήνα εκτιμά θετικό το γεγονός ότι διατηρείται αυτή η αποκλιμάκωση επί του πεδίου, καθώς και το γεγονός ότι οι δύο πλευρές αυτή τη στιγμή και η Τουρκία είναι συνεπείς όσα έχουν συμφωνηθεί. «Έτσι, σιγά σιγά χτίζεται εμπιστοσύνη και αυτό είναι σημαντικό για να πάμε τα επόμενα βήματα παρακάτω» λένε κυβερνητικές πηγές.

Π. Μαρινάκης: Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι είμαστε ένα με την Κύπρο

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι είμαστε ένα με την Κύπρο υποστηρίζοντας τη λύση της δικοινοτικής- διζωνικής ομοσπονδίας ενώ παράλληλο μήνυμα ήταν ότι κόκκινες γραμμές δεν μπαίνουν στο τραπέζι».

Διαβάστε Περισσότερα