field_kentriki_fotografia
Κυρ. Μητσοτάκης: Η απόπειρα συριζοποίησης του συντάγματος δεν θα περάσει

Του Γιάννη Τρουπή

Προσπάθεια εργαλειοποίησης της αναθεώρησης του συντάγματος για να αποκρύψει η κυβέρνηση την πολιτική της αποσύνθεση και την παρακμή στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα αναμένεται να καταγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αυριανή παρουσίαση των θέσεων του και της συζήτησης που θα γίνει στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.

•  Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι από τη φύση μια συναινετική διαδικασία, καθώς απαιτεί εκτενή διάλογο, αυξημένες πλειοψηφίες και ευρύτερες συγκλίσεις. Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την αναθεώρηση του Συντάγματος για να αποκρύψει την πολιτική της αποσύνθεση και την παρακμή στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα.

Αν πραγματικά ενδιαφερόταν για μια ευρεία, τολμηρή και συναινετική αναθεώρηση δεν θα την έφερνε στη βουλή σε προεκλογικό χρόνο, όπου εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος, ούτε οι πολιτικές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Πολλώ δε μάλλον όταν την ίδια ώρα προβαίνει διαρκώς σε διχαστικές κινήσεις που υπονομεύουν την κορυφαία αυτή διαδικασία.

• Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που ανακοινώθηκε ακυρώνει το στόχο για μια ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση, καθώς την περιορίζει σε μια μικρή και ανούσια αναθεώρηση, η οποία θα δεσμεύσει τη χώρα για μια δεκαετία. Και αυτό επειδή αρνείται την πρόταση της ΝΔ να κριθούν αναθεωρητέα όλα τα βασικά άρθρα που εισηγούνται τα κόμματα όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης και το λόγο για την κατεύθυνση των αλλαγών να τον έχουν οι πολίτες με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές. Πρόταση η οποία εννοείται ότι παραμένει στο τραπέζι και θα διατυπωθεί και στη Βουλή. 

• Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να φέρει το Σύνταγμα της χώρας στα μέτρα του. Να επιβάλει ακόμη και στον καταστατικό χάρτη της χώρας τις δικές του ιδεοληψίες και αυταπάτες, μετατρέποντάς τον από σημείο αναφοράς όλων των Ελλήνων σε καθρέφτη της δικής του αναχρονιστικής και αυταρχικής αντίληψης.

Όπως τονίζουν συνομιλητές του κ.Μητσοτάκη στην πρόταση που κατατέθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ  κάποιος μπορεί να βρει:

- Ιδεοληπτικές διατάξεις που είναι ξεπερασμένες από την πραγματικότητα (απαγόρευση ιδιωτικών πανεπιστημίων)

- Κουτοπόνηρες κομματικές μεθοδεύσεις (απλή αναλογική, δημοψηφίσματα)

- Υποκριτικές εξαγγελίες για μικροκομματικούς λόγους (απαγόρευση πώλησης νερού και ηλεκτρισμού, ενώ έχουν εκχωρήσει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια) 

- Ανερμάτιστες προτάσεις (εκλογή προέδρου Δημοκρατίας με 6 ψηφοφορίες στο όνομα δήθεν της αποσύνδεσής της από τις εθνικές εκλογές, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τις προκάλεσε με αυτό το όχημα το 2015)

- Αχρείαστες αλλαγές που αποβλέπουν μόνο σε επικοινωνιακές εντυπώσεις καθώς μπορούν να ρυθμιστούν με νόμο (σχέσεις κράτους- εκκλησίας)

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην πρόταση του κυβερνώντος  κόμματος δεν θα βρει κανείς λέξη: 

- για την δημόσια διοίκηση, την αξιολόγηση και την αξιοκρατία 

- την εκπαίδευση, 

- την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, 

- την ανάγκη να θωρακισθεί η ανεξαρτησία και να απονέμεται ταχύτερα η δικαιοσύνη

- προβλέψεις για τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας

- εγγυήσεις για το κράτος Δικαίου και την καλύτερη λειτουργία των θεσμών.

Ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει στην αυριανή ομιλία του ότι η Νέα Δημοκρατία δε θα επιτρέψει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ευτελίσει ακόμη και την αναθεωρητική διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρόταση της ΝΔ που έχει τύχει εκτενούς επεξεργασίας ήδη από το 2016 και θα παρουσιάσει αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων προβλέπονται:

- Εξασφάλιση σταθερού εκλογικού κύκλου και πλήρης αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. 

- Εκσυγχρονισμός του κράτους με αυξημένες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της κακονομίας.

- Ενίσχυση της αυτονομίας, του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης,

- Θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ταχύτερης απονομής της. 

- Θεσμοθέτηση διατάξεων που ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας με την εξασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.

- Ενίσχυση της αυτονομίας των δημοσίων πανεπιστημίων και ίδρυση ιδιωτικών.

- Καθιέρωση ουσιαστικής αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.

«Απέναντι στην απόπειρα ΣΥΡΙΖΟποίησης του Συντάγματος, η ΝΔ αντιπροτείνει ένα σύγχρονο και λειτουργικό Σύνταγμα με μια ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής και των προσδοκιών των πολιτών. 

Αυτό είναι πραγματικό διακύβευμα της αναθεωρητικής διαδικασίας που αρχίζει και όλοι οι βουλευτές θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το Σύνταγμα δεν είναι παιχνίδι» αναφέρει συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ , δίνοντας το στίγμα των όσων θα τονίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΚΟ του κόμματος. 

Φωτογραφία intime news