Με αφορμή τη σημερινή θλιβερή επέτειο συμπλήρωσης 51 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στέλνει το δικό του μήνυμα για να τονίσει ότι «είναι χρέος μας να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για δίκαιη λύση στο Κυπριακό».
Αρχικά, ο κ. Τασούλας αναφέρει πως: «Πενήντα ένα χρόνια μετά από την παράνομη εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, κατά παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, η Μεγαλόνησος εξακολουθεί να παραμένει διχοτομημένη και να βιώνει τις συνέπειες αυτής της βάρβαρης επίθεσης της Τουρκίας: παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της, μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού, αγνοούμενοι, εκτοπισμένοι, εγκλωβισμένοι, παράνομος εποικισμός και καταστροφή της ελληνικής και ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς».
Στη συνέχεια προσθέτει ότι «αποτίουμε φόρο τιμής στους Ελλαδίτες και Κυπρίους που αγωνίσθηκαν και θυσιάστηκαν το 1974 για να υπερασπισθούν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την υπόσχεση ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη θυσία τους».
«Όπως δεν θα ξεχάσουμε και το χρέος της πατρίδας μας για τη συνέχιση και ενίσχυση των προσπαθειών με στόχο τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού Ζητήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια μιας ελεύθερης και επανενωμένης Κύπρου», καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
ΥΠΕΞ για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: Ύψιστη εθνική προτεραιότητα η επανένωση της Μεγαλονήσου
Νωρίτερα, ανακοίνωση για την 51η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «το Κυπριακό παραμένει έως και σήμερα ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής και μία διαρκής, καθημερινή, παραβίαση του Χάρτη των Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για την 51η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο (20.07.2025)https://t.co/AEdinjHGuc pic.twitter.com/eFTFXi91GU
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) July 20, 2025
Μάλιστα, προστίθεται πως «η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει δεσμευμένη στην αναζήτηση μιας συνολικής, αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
«Συμπληρώνονται σήμερα 51 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο που οδήγησε στην κατοχή ενός τρίτου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου.
Η Ελλάδα στέκεται με σεβασμό στη μνήμη των πεσόντων, συμμερίζεται το δράμα των αγνοουμένων και των εκτοπισμένων και εκφράζει την αιώνια ευγνωμοσύνη της προς όλους όσοι με γενναιότητα και αυταπάρνηση υπερασπίστηκαν τη Μεγαλόνησο.
Το Κυπριακό παραμένει έως και σήμερα ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής και μία διαρκής, καθημερινή, παραβίαση του Χάρτη των Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η διαιώνιση του σημερινού status quo, όπως επίσης και η δημιουργία «δύο κρατών», δεν αποτελούν αποδεκτές λύσεις.
Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει δεσμευμένη στην αναζήτηση μιας συνολικής, αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια, στο πλαίσιο που έχουν καθορίσει τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Χάρη στην ισχυρή προσήλωση του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών που του έχει αναθέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, το Κυπριακό βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών.
Η Ελλάδα στέκεται αρωγός στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επανέναρξη των συνομιλιών. Οι άτυπες συναντήσεις σε διευρυμένο σχήμα, οι οποίες έλαβαν χώρα εφέτος στην Γενεύη και στη Νέα Υόρκη, δείχνουν ότι μπορούν να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα οδηγήσουν στον στόχο αυτό.
Η επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των παραμέτρων που έχει θέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η επανένωση της Μεγαλονήσου και η άρση της κατοχής σε έδαφος μιας χώρας μέλους της ΕΕ, παραμένει ύψιστη εθνική προτεραιότητα».