Κ. Χατζηδάκης: Μετατρέπουμε μια εθνική ντροπή σε καλή πρακτική

Κ. Χατζηδάκης: Μετατρέπουμε μια εθνική ντροπή σε καλή πρακτική

Συνάντηση με την αντιπροσωπεία των εταίρων που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία καθαρισμού του θαλασσίου πυθμένα στη νότια περιοχή της Άνδρου είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, υποσχόμενος κάθε απαραίτητη συνδρομή από πλευράς υπουργείο στις προσπάθειες των εταίρων - εθελοντών. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Χατζηδάκης, κατά τη συνάντηση με τους εταίρους – εθελοντές, τους διαμήνυσε ότι ο μηχανισμός, οι δομές και η αιγίδα του Υπουργείου βρίσκονται στη διάθεσή τους, καθώς όπως δήλωσε:«Εμείς είμαστε εδώ και προσπαθούμε να μετατρέψουμε μια εθνική ντροπή σε μία περίπτωση καλής περιβαλλοντικής πρακτικής. Οφείλουμε να ξεπλύνουμε αυτή την ντροπή. Με όλα τα μέσα του Υπουργείου».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, γι' αυτό ο κ. Χατζηδάκης υποσχέθηκε στην ομάδα πρωτοβουλίας ότι το Υπουργείο θα στηρίξει με κάθε μέσο- συμπεριλαμβανομένου και του Πράσινου Ταμείου- την αποκατάσταση του πυθμένα της θάλασσας.

Η ομάδα των εταίρων  αποτελείται από την AegeanRebreath, την AndrosMaritimeAssociation και την ALSMaritimeConsultants. Εντός των επόμενων ημερών ξεκινούν οι επιχειρήσεις για την πραγματοποίηση μελέτης με τρισδιάστατη αποτύπωση του προβλήματος, η οποία και θα οδηγήσει στην ενδεδειγμένη επιχειρησιακή αντιμετώπιση της απορρύπανσης. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει ήδη πραγματοποιήσει υποθαλάσσιους καθαρισμούς και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011 στην Άνδρο λόγω των πολύ έντονων βροχοπτώσεων, τόνοι απορριμμάτων διέρρευσαν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια υποθαλάσσια χωματερή στον πυθμένα της.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ σημειώνεται εξάλλου πως τα συσσωρευμένα απορρίμματα, άγνωστα μέχρι σήμερα πόσα, προκάλεσαν το περασμένο καλοκαίρι και ντροπιαστικά σχόλια, καθώς έκαναν τον γύρο του κόσμου εικόνες σκουπιδιών και ογκωδών αντικειμένων στον πυθμένα της θάλασσας. Η ανάδειξη του θέματος από τον τηλεοπτικό φακό διεθνών πρακτορείων ειδήσεων προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση ακόμη και διάσημων καλλιτεχνών.

Επισημαίνεται ότι στο νησί το ΥΠΕΝ στοχεύσει στην δημοπράτηση μέσα στο 2020 μιας από τις νέες 17 σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.

Καταληκτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προχωρά με πράξεις στην αντιμετώπιση κάθε φαινομένου, που εκφυλίζει και ντροπιάζει κάθε περιοχή της χώρας.