ΗΠΑ: Διπλωματική κρίση με τη Μόσχα μετά την ανάκληση διαπιστευτηρίων 5 επίτιμων προξένων της Ρωσίας

ΗΠΑ: Διπλωματική κρίση με τη Μόσχα μετά την ανάκληση διαπιστευτηρίων 5 επίτιμων προξένων της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλεσαν τα διαπιστευτήρια πέντε επίτιμων προξένων της Ρωσίας, σε απάντηση, όπως υποστηρίζουν, των παρενοχλήσεων που δέχονται οι Αμερικανοί διπλωμάτες στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε και άλλα κατάλληλα μέτρα αν οι διπλωματικές και προξενικές δραστηριότητές μας στη Ρωσία παρεμποδιστούν περαιτέρω", προειδοποίησε ο Μαρκ Τόνερ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την οργή του για τα μέτρα αυτά που έλαβε η Ουάσινγκτον σε βάρος των προξένων, πέντε Αμερικανών πολιτών που εκπροσωπούν τα ρωσικά συμφέροντα στην Καλιφόρνια, τη Γιούτα, τη Μινεσότα, τη Φλόριντα και το Πουέρτο Ρίκο. Η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα, κατηγόρησε τις "υπηρεσίες ασφαλείας" των ΗΠΑ για "προκλήσεις εναντίον των εργαζομένων στις ρωσικές διπλωματικές αποστολές και όχι μόνο στις ΗΠΑ".

"Η απόφαση που ελήφθη για τους επίτιμους προξένους είναι η συνέχιση, από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, μιας πολιτικής που έχει ως στόχο τον περιορισμό των δεσμών της με τη χώρα μας", πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ωστόσο υποστηρίζει ότι οι επίσημες διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών δεν θα επηρεαστούν από την απόφαση αυτή. "Λάβαμε αυτό το μέτρο απαντώντας στις συνεχείς παρεμβάσεις της Ρωσίας στις διπλωματικές και προξενικές δραστηριότητές μας στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων είναι η γενικευμένη παρενόχληση του προσωπικού μας αλλά και το κλείσιμο του Αμερικανικού Κέντρου στη Μόσχα και 28 αμερικανικών χώρων στη Ρωσία", είπε ο Τόνερ. "Αυτό δεν επηρεάζει τις επίσημες διπλωματικές υπηρεσίες της Ρωσίας, δηλαδή την πρεσβεία της, τα γενικά προξενεία της και το Πολιτιστικό Κέντρο της στην Ουάσινγκτον", πρόσθεσε.

Οι επίτιμοι πρόξενοι δεν είναι διπλωμάτες και συνήθως δεν έχουν διπλωματική ασυλία, όμως εκπροσωπούν την κυβέρνηση και τους πολίτες μιας χώρας στο εξωτερικό.

Η Ζαχάροβα εξέφρασε τις ευχαριστίες της στους Αμερικανούς πολίτες που είχαν αναλάβει τον ρόλο του επίτιμου προξένου για τη Ρωσία. "Ελπίζουμε ότι αργά ή γρήγορα η λογική θα επιρατήσει στην Ουάσινγκτον και οι επίτιμοι πρόξενοι θα μπορούν να επιστρέψουν στη χρήσιμη δουλειά τους, την οποία εκτιμούμε πολύ", κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ