field_kentriki_fotografia
Ηλιόπουλος: Οι γελοίες δικαιολογίες Μητσοτάκη και συνεργατών είναι για κλάματα

Επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπολύει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, με αφορμή τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου περί σχεδίου πολιτικής ανωμαλίας και απειλής του πολιτεύματος και το δημοσίευμα του Politico. 

Όπως σημειώνει ο κ. Ηλιόπουλος: «Στην αρχή διέρρεαν ότι παρακολουθούσαν πολιτικό αρχηγό για σχέσεις του με την Κίνα. Μετά, ότι το ζήτησαν οι υπηρεσίες της Αρμενίας και της Ουκρανίας, για να διαψευστούν κατηγορηματικά και να το μαζέψουν άρον-άρον. Και τώρα ο εκπρόσωπος του κ. Μητσοτάκη μας ενημέρωσε ότι υπάρχει σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας και απειλής του πολιτεύματος, την ίδια ώρα που κυβερνητικές πηγές διαρρέουν επίσημα στο σημερινό ρεπορτάζ των Financial Times πως πίσω από όλα βρίσκεται η Ρωσία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «οι γελοίες δικαιολογίες του κ. Μητσοτάκη και των συνεργατών του θα ήταν για γέλια, εάν δεν ήταν πραγματικά για κλάματα. Έχουν φθάσει στο απώτατο σημείο αυτοεξευτελισμού, διακινδυνεύοντας την εθνική διπλωματία, μόνο και μόνο για να καλύψουν τις ευθύνες τους πίσω από δήθεν «εθνικούς λόγους»».

Εξαπολύοντας ευθείες βολές στον πρωθυπουργό, τονίζει ότι «απειλή για το κράτος δικαίου και τη λειτουργία της Δημοκρατίας είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και το παρακράτος που έχει στήσει για να παρακολουθεί βουλευτές, ευρωβουλευτές και δημοσιογράφους. Το ερώτημα που θα απαντήσει αύριο είναι απλό: Ποιους και γιατί; Η απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη αποτελεί σήμερα δημοκρατικό και πατριωτικό καθήκον».

ΣΥΡΙΖΑ: Το Politico δεν αποσυνδέει την υπόθεση του Predator με τις υποκλοπές

Εξάλλου σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στο δημοσίευμα του Politico, σημειώνοντας πως όχι μόνο δεν αποσυνδέει την υπόθεση του Predator με αυτήν των υποκλοπών, αλλά χρησιμοποιεί για μια ακόμη μια φορά τον όρο «predatorgate» για να αναφερθεί στο σκάνδαλο και στη συζήτηση που θα γίνει στη βουλή την Παρασκευή.

Παράλληλα μιλά για υποκριτική διάλεξη του κ. Οικονόμου τονίζοντας πως «επιχειρεί με μισόλογα να αμβλύνει τις αλγεινές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τη χθεσινή στοχοποίηση της ανταποκρίτριας του Politico».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Παρακολουθήσαμε σήμερα την άθλια, άκρως υποκριτική διάλεξη που πραγματοποίησε ο κ. Οικονόμου για την ελευθερία του Τύπου που φτάνει μέχρι την Αρχαία Γραμματεία, επιχειρώντας απεγνωσμένα την υποστήριξη της Κυβέρνησης που έχει διασύρει διεθνώς την Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Προσπάθησε ανεπιτυχώς να συγκαλύψει την απόλυτη στήριξη που εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Politico στο χθεσινό του άρθρο και στην ανταποκρίτριά του, απέναντι στην αήθη στοχοποίησή της».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «είναι προφανές για όποιον διάβασε το σημερινό Playbook του Politico ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ανασκευή της θέσης του για την επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου. Το μόνο σημείο που διευκρινίζει το Politico είναι ότι «σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση» η επισύνδεση Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη».

Ακολούθως υποστηρίζει: «Πρώτον, σε ξεκάθαρη αντίθεση με αυτά που είπε ο κ Οικονόμου, το Politico όχι μόνο δεν αποσυνδέει την υπόθεση του Predator με αυτήν των υποκλοπών, αλλά χρησιμοποιεί για μια ακόμη μια φορά τον όρο «predatorgate» για να αναφερθεί στο σκάνδαλο και στη συζήτηση που θα γίνει στη βουλή την Παρασκευή ("A political leaders' debate on Predatorgate will take place in Athens on Friday").

Δεύτερον, πουθενά το Politico δεν ανασκευάζει οτιδήποτε σε σχέση με τις χθεσινές του αναφορές στην επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου.

Πουθενά δεν ανασκευάζει ότι με αυτήν την επιστολή η Κυβέρνηση:

-στηλιτεύει τα "πολιτικά ΜΜΕ" που ανέδειξαν την υπόθεση,

-αποθαρρύνει τη γραπτή αλληλογραφία και καλεί τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές να συνομιλούν κατ' ιδίαν με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο για όποιο θέμα προκύψει και

- ουσιαστικά ζητάει από την ΕΕ να "Μην ασχολείται" ("Butt out").

Το μόνο που επισημαίνει το σημερινό playbook είναι ότι η Κυβέρνηση δημοσίευσε την επιστολή, η οποία, όπως τονίζει, «επιβεβαιώνει το χθεσινό ρεπορτάζ του Politico» και τόνισε εκ των υστέρων ότι «αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με το Predator και δηλώνει (ενεστώτας) ότι είναι στη διάθεση της Επιτροπής για την επιβεβαίωση των γεγονότων».

("The government categorically denies any connection to the Predator spyware scandal and says it stands at the Commission's disposal to check and ascertain facts.") Την ίδια στιγμή η ευρωβουλευτής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής για τα spywares, Sophie in 't Veld απαντά κατηγορηματικά και ονομαστικά στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο ότι το θέμα των υποκλοπών συμπεριλαμβάνεται στις αρμοδιότητες ΕΕ, γεγονός που αμφισβητεί στην επιστολή του.

Τρίτον, μετά την κατακραυγή και την απάντηση του Politico, ο κ. Οικονόμου επιχειρεί με μισόλογα να αμβλύνει τις αλγεινές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τη χθεσινή στοχοποίηση της ανταποκρίτριας του Politico ("ελέχθη καθ' υπερβολή", "δε διαχωρίζει τις προσωπικές της εκτιμήσεις από τα γεγονότα"). Με αυτόν τον τρόπο και ονοματίζοντας τη δημοσιογράφο, δίνει το σήμα στον προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΝΔ να συνεχίσει την επίθεση, επιβεβαιώνοντας τον ακραίο καθεστωτισμό και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την ελευθεροτυπία η κυβέρνηση της 108ης χώρας στην ελευθερία του Τύπου».