Η Γερμανία θεωρεί το Ιράν κλειδί για τη σταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή

Η Γερμανία θεωρεί το Ιράν κλειδί για τη σταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή

Η Γερμανία επιδιώκει να συνεργαστεί με το Ιράν για να συμβάλει να αποκλιμακωθούν οι συγκρούσεις στην περιοχή, καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία εξέρχεται από τη διεθνή της απομόνωση, ενώ το Βερολίνο επιθυμεί επίσης να αποτραπεί η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Το Ιράν είδε να τερματίζεται μια πολυετής περίοδος που χαρακτηριζόταν κράτος-παρίας το Σαββατοκύριακο, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη ήραν τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη εξαιτίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, βάσει μιας συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της οποίας συμμετείχε η γερμανική διπλωματία.

Το Ιράν είναι το κλειδί για τη σταθεροποίηση στη Μέση Ανατολική, είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Σταϊνμάιερ αναφερόμενος τόσο στον πόλεμο στη Συρία, όσο και στον πόλεμο στην Υεμένη.

«Χρειαζόμαστε το Ιράν για να διευθετήσουμε τις συγκρούσεις και να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα σε αυτή την περιοχή που πλήττεται από κρίσεις. Κι ελπίζω ότι το Ιράν είναι έτοιμο για αυτό», είπε ο Σταϊνμάιερ μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας τόνισε ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία αποτελεί μια βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί η κρίση των προσφύγων με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κρίση αυτή έχει προκαλέσει βαθύ διχασμό στην ΕΕ, καθώς τα κράτη μέλη της διαφωνούν για το πώς πρέπει να κατανεμηθούν οι πρόσφυγες.

Αραβικές χώρες του Κόλπου, κυρίως η Σαουδική Αραβία, καταγγέλλουν ότι το Ιράν υποστηρίζει τους σιίτες αντάρτες στην Υεμένη και τις φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές στη Συρία, μεταξύ άλλων. Μια συμμαχία κυρίως αραβικών μοναρχιών υπό την ηγεσία του Ριάντ επενέβη στα τέλη του Μαρτίου στον πόλεμο στην Υεμένη.

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν ακόμη περισσότερο αυτόν τον μήνα, όταν η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε έναν σιίτη ιερωμένο, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από μέρους του Ιράν και σιιτικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή.

Ο Σταϊνμάιερ επισήμανε ότι οι εντάσεις δεν θα τερματιστούν μέσα σε μια νύχτα, αλλά είναι εφικτό να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη, που διεκδικούν ηγετικό ρόλο στην περιοχή.

«Οι εντάσεις μεταξύ γειτόνων, όπως αυτές ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, δεν θα μετατραπούν σε φιλία μέσα σε μια νύχτα», είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ. «Ως ένα πρώτο βήμα, θα επιτυγχάνονταν πολλά εάν αμφότερες οι πλευρές έθεταν την τρέχουσα κατάσταση υπό έλεγχο, δεν επέτρεπαν να κλιμακωθεί, και συνομιλούσαν η μία με την άλλη», συνέχισε ο Σταϊνμάιερ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το νέο ξεκίνημα των γερμανοϊρανικών σχέσεων θα είναι γεμάτο ουσία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στις δηλώσεις του προς ξένους δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ