Χρ. Σπίρτζης: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μπορούν να ενοποιηθούν για ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές

Χρ. Σπίρτζης: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μπορούν να ενοποιηθούν για ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές

«Σωσίβιο» πολιτικής επιβίωσης μέσω της συνεργασίας με άλλους πολιτικούς χώρους αναζητεί μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Χρήστο Σπίρτζη να προτείνει στενή συνεργασία όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με άλλους χώρους, προσωπικότητες και συλλογικότητες, ενόψει των ευρωεκλογών αλλά και των εθνικών εκλογών όταν θα πραγματοποιούν σε τέσσερα χρόνια.

Αρχικά, μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» και σχολιάζοντας τη νέα εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως ήταν  «αναμενόμενο το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι πολύ κοντά σε αυτό των εθνικών εκλογών» και υποστήριξε πως δεν έχει σημασία εάν ενόψει των ευρωεκλογών θα είναι δεύτερο το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε στενή συνεργασία όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με άλλους χώρους, προσωπικότητες και συλλογικότητες, σημειώνοντας πως θα μπορούσαν να ενοποιηθούν σαν ένα κόμμα στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές: είπε «Νομίζω ότι είναι αδιάφορο, αυτό αφορά μόνο τους ηγετικούς πυρήνες των δύο κομμάτων και δεν νοιάζει κανέναν άλλο, ούτε καν τους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων. Δηλαδή δεν έχει καμία σημασία αν θα είναι δεύτερο το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος της χώρας θα περιμένει πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες μετά από τριάντα χρόνια για να ενηλικιωθούν πολιτικά είτε στο ΠΑΣΟΚ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλα πράγματα πρέπει να γίνουν, να είναι πάρα πολύ τολμηρά. Πρέπει να δούμε ποια είναι τα σύγχρονα δεδομένα, τι έχει γίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη και νομίζω ότι έχουμε όλοι το βάρος των ευθυνών να μην αφήσουμε ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος της χώρας μας να είναι στη δεξιά παράταξη. Αυτό που προτείνω, πολύ στενή συνεργασία όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με άλλους χώρους, συλλογικότητες, προσωπικότητες που έχουν πάει απογοητευμένοι και ιδιωτεύουν».

«Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο το κόμμα της Αριστεράς και το κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας να μπουν σε άλλες διαδικασίες προκειμένου ακόμα και να ενοποιηθούν, ακόμα και να έχουν κοινή κάθοδο στις εκλογές σαν ένα κόμμα. Αυτό το λέω και για τις ευρωεκλογές και για τις εκλογές. Το ποιο πρόσωπο μπορεί να ηγηθεί, αυτό προκύπτει από μια πολιτική διαδικασία και από μια εκλογική διαδικασία στη συνέχεια.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να έχουμε έναν μεγάλο προοδευτικό χώρο που θα διεκδικεί με πολύ μεγάλες αξιώσεις και θα δημιουργεί και κοινωνική πλειοψηφία αλλά και πολιτική πλειοψηφία. Διαφορετική περίπτωση είναι αυτό που ζούμε τώρα ή αυτό που ζούμε χρόνια, δηλαδή μια προσπάθεια να απορροφήσει το ένα κόμμα το άλλο. Αυτό δεν γίνεται και τελικά αυτό που έχει διαμορφωθεί είναι δυο κόμματα στον χώρο της Κεντροδεξιάς, το ένα θα έχει γύρω στο 17%-15%, το άλλο θα έχει γύρω στο 10%-12%, είναι αδιάφορο όμως», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν έχει θέσει την πρότασή του αυτή στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ: «Προφανώς το έχω συζητήσει και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά το θέμα δεν είναι οι συζητήσεις που γίνονται σε στενούς κύκλους, το θέμα είναι ότι πρέπει να γίνουν πολιτικές διαδικασίες στα υπάρχοντα κόμματα θεσμικά, για να μπορέσουμε συντεταγμένα ο ευρύτερος χώρος του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου να κάνει μεγάλα βήματα.

,Θεωρώ ότι είναι μια πρόταση που τόσο η βάση του ΠΑΣΟΚ όσο και η βάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν την ακούει άσχημα, δεν είναι φάλτσα η πρόταση. Η πρόταση αυτή μάλλον δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες για να μην απογοητεύουμε τον δημοκρατικό, προοδευτικό κόσμο της χώρας και νομίζω ότι αρκετά τον έχουμε απογοητεύσει όλα αυτά τα χρόνια με την πορεία που έχουν τα δύο κόμματα».