Χ. Κεφαλίδου: Στο έλεος των καιρικών φαινομένων η Ακρόπολη

Χ. Κεφαλίδου: Στο έλεος των καιρικών φαινομένων η Ακρόπολη

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σχετικά με την ανεπαρκή, όπως τόνισε, προστασία των αρχαιολογικών χώρων και με αφορμή τον τραυματισμό δυο αρχαιοφυλάκων και δυο επισκεπτών από πτώση κεραυνού στο αλεξικέραυνο κοντά στο Ερέχθειο.

Συγκεκριμένα, η κ. Κεφαλίδου σημείωσε: «Στο έλεος των καιρικών φαινομένων φαίνεται ότι βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης. Αυτό άλλωστε αποδείχτηκε χθες μετά τον τραυματισμό δυο αρχαιοφυλάκων και δυο επισκεπτών από πτώση κεραυνού στο αλεξικέραυνο κοντά στο Ερέχθειο».

Αναλυτικότερα, η βουλευτής της ΔΗΣΥ τόνισε:

«Επειδή, από τύχη δεν θρηνήσαμε χθες θύματα και δεν είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς.

Επειδή, πρόκειται για μείζονα αρχαιολογικό χώρο και το μνημείο-σύμβολο παγκοσμίως.

Επειδή, στο συγκεκριμένο χώρο κάθε χρόνο προσέρχονται εκατομμύρια επισκεπτών.

Επειδή, η απόλυτη ασφάλεια τόσο του κοινού όσο και των εργαζομένων θα πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα.

Επειδή, στην πράξη φάνηκε ότι ο υπ' αριθμόν ένα επισκέψιμος χώρος του ελληνικού κράτους δεν προστατεύεται επαρκώς από τα καιρικά φαινόμενα και ότι τα μνημεία του είναι ανοχύρωτα στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Όταν μάλιστα, έχουμε εξαιρετικές ελληνικές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα η πρωτοπόρος διεθνώς εταιρεία στην αντικεραυνική προστασία που δραστηριοποιείται στην πόλη μου τη Δράμα και να μην έχουμε υιοθετήσει τα παγκόσμια πρότυπα ασφαλείας.

Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι είμαστε πολύ κακοί κληρονόμοι της ανεκτίμητης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ερωτάται η Υπουργός:

1) Πότε έγινε τελευταία φορά συντήρηση στα αντικεραυνικά συστήματα και τα αλεξικέραυνα που υπάρχουν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης; Υπάρχουν πρωτόκολλα συντήρησης και τι αναφέρεται σε αυτά;

2) Πότε έγινε επιτόπιος έλεγχος και αυτοψία από το Υπουργείο σας και από ποια στελέχη;

3) Έχει υπάρξει ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας την τελευταία διετία με βάση τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή; Έχουν προσαρμοστεί στα ακραία καιρικά φαινόμενα που όλο και πιο συχνά πλήττουν τη χώρα μας;

4) Υπήρξε έγκαιρη σχετική ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία (με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού) για την πιθανότητα εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων και ποια προληπτικά μέτρα ασφαλείας έλαβε το Υπουργείο σας;

5) Έχουν ληφθεί υπ' όψιν τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας τόσο στο συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο όσο και σε άλλα μνημεία της ελληνικής επικράτειας;».

Φωτογραφία intime news