Γιατί ο Κυριάκος μπορεί να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα

Γιατί ο Κυριάκος μπορεί να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα

Ανάλυση της δημοσκόπησης της PULSE. Τρεις μόλις μέρες πριν τις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας και η δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία Pulse για το Action 24, παρουσιάζει τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Το ζητούμενο που κυρίως απασχολεί την κοινή γνώμη είναι ποιος μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Μεϊμαράκη μπορεί να ανανεώσει, να διευρύνει τη Νέα Δημοκρατία, για να κερδίσει τον κ. Τσίπρα και να γίνει καλύτερος πρωθυπουργός.

Και στα τρία σημεία, δηλαδή και στην ανανέωση και στη διεύρυνση, αλλά κυρίως στην προοπτική νίκης, ο κ. Μητσοτάκης προηγείται με ευκρινέστατη διαφορά του κ. Μεϊμαράκη.

Ίσως και αυτή η υπεροχή του κ. Μητσοτάκη, δηλαδή η προοπτική εξουσίας που δίνει στους ψηφοφόρους της Κυριακής, να καταστεί ο κρίσιμος, ο καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει την τελική ψήφο των μελών της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι σημαντικό ότι η δημοσκόπηση αφορά το σύνολο του εκλογικού σώματος και όχι μόνον τη βάση των ψηφοφόρων της Ν.Δ., γεγονός που συνεπάγεται αυξημένη βαρύτητα για τις προτεραιότητες που θέτει συνολικά η κοινωνία.

Οι πολίτες αξιολογούν ως σημαντικότερο ζητούμενο από το νέο αρχηγό την ανανέωση του κόμματός του. Και όταν καλούνται να απαντήσουν ποιος μπορεί από τους δύο να τα καταφέρει καλύτερα, απαντούν με μεγάλη διαφορά, 15 μονάδων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εξίσου μεγάλη διαφορά υπέρ του κ. Μητσοτάκη παρατηρείται και στη δεύτερη προτεραιότητα που θέτουν οι πολίτες, που αφορά τη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας. Στο ερώτημα ποιος μπορεί να ανοίξει, να διευρύνει τη Νέα Δημοκρατία πέραν των σημερινών της ορίων, η απάντηση ευνοεί και πάλι τον κ. Μητσοτάκη, που προηγείται του αντιπάλου του με 14 μονάδες.

Το τρίτο με σειρά προτεραιότητας ζητούμενο που προκύπτει από την έρευνα αυτή είναι, κατά την άποψή μας, και το πιο σημαντικό. Όταν οι πολίτες ερωτώνται ποιος μπορεί να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα και να γίνει καλύτερος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη με δέκα μονάδες διαφορά. Περίπου η ίδια διαφορά παρατηρείται και στο ερώτημα ποιος από τους δύο υποψηφίους μπορεί να ασκήσει καλύτερη αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μεϊμαράκης από την άλλη προηγείται του αντιπάλου του στην παράσταση νίκης κατά 11 μονάδες, όπως και στο ερώτημα ποιος μπορεί να διαφυλάξει καλύτερα από τους δύο την ενότητα του κόμματός του, όπου προηγείται του κ. Μητσοτάκη με 7 μονάδες.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη δημοσκόπηση αυτή είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να περάσει στην κοινωνία το μήνυμα που επιδίωκε: Ότι δηλαδή ο ίδιος ως Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα μπορέσει να ανανεώσει και να διευρύνει το κόμμα του, ώστε να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα. Αντίθετα η καμπάνια του κ. Μεϊμαράκη, που είχε επικεντρωθεί αποκλειστικά και μόνον στην ανάγκη ενότητας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεν φαίνεται να αξιολογείται ως το βασικό ζητούμενο για το εκλογικό σώμα.

Πάντως, το βέβαιο είναι ότι τουλάχιστον νικητής της επικοινωνίας, αφού κατάφερε τρεις μέρες πριν την κάλπη να διαμορφώσει τα διλήμματα και να κερδίζει στις απαντήσεις τους, αναδεικνύεται ο κ. Μητσοτάκης. Αρκεί όμως η επικοινωνία, για να του δώσει και την πρωτιά;