Γ. Μουζάλας: H επικράτηση Erdogan τον καθιστά ισχυρό διαπραγματευτή απέναντι στην Ευρώπη

Γ. Μουζάλας: H επικράτηση Erdogan τον καθιστά ισχυρό διαπραγματευτή απέναντι στην Ευρώπη

Την εκτίμησή του ότι η καθαρή νίκη του Ερντογάν καθιστά την Τουρκία πιο ισχυρό διαπραγματευτή απέναντι στην Ευρώπη, στο θέμα της επίλυσης του μεταναστευτικού, όπως εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Καθημερινά" των Χρήστου Μάτη και Νικόλ Καζαντζίδου.

"Φοβάμαι ότι τον κάνει και πιο ισχυρό διαπραγματευτή" υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας, ο οποίος, ωστόσο, είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει, αν οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία θα επηρεάσουν τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα.

"Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση από το να γίνεται η διαλογή των προσφύγων στο έδαφος της Τουρκίας. Αυτό δεν το λέω υποτιμητικά για την Τουρκία. Επαναλαμβάνω κάθε φορά, αυτό δεν είναι κατηγορία. Οφείλει κανείς να τρέφει ένα σεβασμό για μια χώρα που κρατάει 3 με 3,5 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες. Πρέπει όμως να διευθετηθεί το πρόβλημα των θανάτων στο Αιγαίο, των προσφυγικών ροών στην πηγή του. Δηλαδή στην Τουρκία, την Ιορδανία, το Λίβανο" τόνισε ο κ. Μουζάλας, επισημαίνοντας ότι "πρέπει να πάψουν οι θάλασσες να είναι νεκροταφεία".

Για το ενδεχόμενο να καταργηθεί ο φράκτης στον Έβρο είπε ότι ιδεολογικά και πρακτικά είναι μια σωστή προσέγγιση, αλλά, τόνισε, ότι πρακτικά λείπουν οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο. "Είναι ένα σχέδιο της κυβέρνησης που βρίσκεται συνέχεια στο τραπέζι, όταν συζητάμε το προσφυγικό. Σε αυτή τη φάση λείπουν οι προϋποθέσεις" υπογραμμίζει.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Μουζάλας λέει ότι προϋπόθεση για το γκρέμισμα του φράκτη στον Έβρο είναι να υπάρξει από την Ευρώπη ανταπόκριση, ότι δηλαδή πουθενά δεν θα υπάρχουν φράκτες και από την άλλη ότι η η Τουρκία να δεχτεί να έρχονται συντεταγμένα και ελεγμένα οι πρόσφυγες.

"Ο Έβρος μπροστά στην τραγωδία δεν είναι αθώος έχει εκατοντάδες νεκρούς στο ποτάμι, εκατοντάδες με κρυοπαγήματα πριν καν χτιστεί ο φράκτης" κατέληξε ο κ. Μουζάλας.

Διαψεύδει ο τη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών

Σε διάψευση δημοσιεύματος, σύμφωνα με το οποίο θα δημιουργηθούν δώδεκα κέντρα υποδοχής μεταναστών σε αντίστοιχες περιοχές της χώρας, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Καθημερινά" των Χρήστου Μάτη και Νικόλ Καζαντζίδου.

"Λυπάμαι, εγώ δεν είπα αυτά που έγραψε η 'Αγορά', αν αναφέρεστε στα μέρη που λέει, λυπάμαι δεν είναι δικά μου λόγια" είπε ο κ. Μουζάλας ο οποίος ωστόσο επιβεβαίωσε ότι θα δημιουργηθούν τα hotspots στα πέντε νησιά.

"Θα καλύψουμε με θέσεις φιλοξενίας 10.000 θέσεις στην Αττική και 10.000 θέσεις στη Βόρειο Ελλάδα και όταν λέω Αττική εννοώ νότιο Ελλάδα. Έχουμε άλλη μια υποχρέωση για άλλες 20.000 θέσεις επιδοτούμενου ενοικίου που είναι μια μεγάλη κατάκτηση. Αυτό αντικατέστησε το camp των 60.000 θέσεων που ήθελαν να φτιάξουν. Και τα hotspots από μόνα τους είναι 6.000 θέσεις και έχουμε άλλες 3.000 με 4.000 θέσεις σε υπάρχουσες δομές" υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ