Επί ξυρού ακμής οι εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία

Επί ξυρού ακμής οι εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Τον μύθο του Αισώπου όλοι τον γνωρίζουν. Τόσες φορές που είχαν ακούσει τον βοσκό να φωνάζει χωρίς λόγο, όταν οι λύκοι επιτέθηκαν πράγματι στα πρόβατά του οι χωριανοί δεν τον πίστεψαν. Μήπως κάπως έτσι κινδυνεύει να την πάθει και η ΝΔ με τις εσωκομματικές εκλογές; Τόσες φορές που έχουν ακούσει οι πολίτες για συμφωνία που πλησιάζει,  αν πληροφορηθούν ότι επετεύχθη και οι κάλπες θα στηθούν στις 13 Δεκεμβρίου μπορεί πλέον να... μην το πιστεύουν!

Από την περασμένη Πέμπτη πήγε Σάββατο, από εκεί Δευτέρα και τώρα παραπέμπονται τα σπουδαία για την Τρίτη το βράδυ. Με μία… λεπτομέρεια και πάλι. Εάν υπάρξει συμφωνία της ΝΔ με την εταιρεία για το τεχνικό σκέλος, οι πληροφορίες λένε ότι δεν έχει συζητηθεί ακόμα το οικονομικό.

Πόσο… λεπτομέρεια μπορεί να θεωρηθεί όμως το οικονομικό για ένα κόμμα υπερχρεωμένο, που ακριβώς λόγω οικονομικής στενότητας αναγκάστηκε στην πρώτη φάση να κάνει επιλογές με γνώμονα πρωτίστως το κόστος και όχι την αξιοπιστία, όπως απεδείχθη εκ του αποτελέσματος και με τρόπο πολιτικά οδυνηρό για την ίδια την ΝΔ;

Γι΄ αυτό και το όλο εγχείρημα φαίνεται να βρίσκεται ακόμα επί ξυρού ακμής όσο και εάν τα στελέχη της ΚΕΦΕ εξέπεμπαν το βράδυ της Δευτέρας αισιοδοξία ότι επιβεβαιώνεται η δυνατότητα να στηθούν κάλπες στις 13 Δεκεμβρίου. Ακόμη και αν ισχύσει αυτό τεχνικά, εάν η οικονομική προσφορά κριθεί υψηλή έως και απαγορευτική, τι θα γίνει;

Πληροφορίες από την ΚΕΦΕ κάνουν λόγο για αναζήτηση εναλλακτικής διαδικασίας μέσω τηλεφωνικού κέντρου που και πάλι δεν είναι σίγουρο όμως ότι γίνεται αποδεκτή χωρίς επιφυλάξεις από το σύνολο των υποψηφίων.

Η ΚΕΦΕ έχει εξελιχθεί σε κεντρικό πρωταγωνιστή αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Εκεί ακούστηκαν και τα πρώτα «γαλλικά» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τα διαδικαστικά που αποδείχθηκαν τελικά αχίλλειος πτέρνα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκείνη κατηγορήθηκε για την αποτυχία της 22ης Νοεμβρίου, ενώ ακόμη και σήμερα παραμένει πεδίο τριβής μεταξύ Β. Μεϊμαράκη- Ανδρ. Παπαμιμίκου.

Μπορεί ο ένας να παραιτήθηκε από την μεταβατική ηγεσία και ο άλλος να δήλωσε κώλυμα να προεδρεύει στην ΚΕΦΕ, όμως η κόντρα καλά κρατεί. Και ο εκπρόσωπος του κ. Μεϊμαράκη στην ΚΕΦΕ ζήτησε χθες να πληροφορηθεί το περιεχόμενο του κωλύματος που δεν επιτρέπει στον κ. Παπαμιμίκο να προεδρεύει, όπως προβλέπει το καταστατικό. Αποχώρησε μάλιστα πρόωρα από την συνεδρίαση της Δευτέρας θεωρώντας ότι δεν έλαβε ικανοποιητικές απαντήσεις στα ερωτήματα που είχε θέσει με την επιστολή που είχε απευθύνει νωρίτερα προς τον γραμματέα της ΠΕ. Αυτό τουλάχιστον είπε στους δημοσιογράφους καθώς τα ίδια τα μέλη της ΚΕΦΕ υποστηρίζουν ότι φεύγοντας από την αίθουσα επικαλέστηκε υποχρέωση  και ζήτησε να μην εκληφθεί η κίνησή του ως αποχώρηση από την συνεδρίαση.

Αυτή την ώρα πάντως η πολυσυζητημένη ΚΕΦΕ, αλλά και ολόκληρη η ΝΔ  δείχνει να είναι εγκλωβισμένη στην πολιτική ανάγκη να διεξάγει εκλογές το ταχύτερο για να αποφύγει τη νέα κρίση εσωστρέφειας που θα προκύψει εάν οι κάλπες στηθούν στις 10 Ιανουαρίου που αποτελεί επί της ουσίας την επόμενη διαθέσιμη ημερομηνία, μετά την εορταστική περίοδο. Η σημερινή ημέρα περιγράφεται από τους πάντες ως πολύ κρίσιμη για την έκβαση της προσπάθειας αυτής. Εάν υπάρξουν όλες οι εγγυήσεις ότι αυτό μπορεί τεχνικά να γίνει με όποιον τρόπο επιλεγεί τελικά, έχει καλώς. Αν υφίσταται όμως και ο παραμικρός αστερίσκος, το ερώτημα προβάλει αμείλικτο:  Αξίζει τον κόπο να αναλάβει τέτοιο ρίσκο;

Όσο μικρό και αν είναι. Έναν επιπλέον μήνα μεταβατικής κατάστασης μπορεί, με την βοήθεια και των...εορτών, να τον αντέξει η ΝΔ, όση εσωστρέφεια και αν αναζωπυρώσει. Από ένα δεύτερο φιάσκο όμως αποκλείεται να βγει αλώβητη, ο  ασκός του Αιόλου θα ανοίξει και δεν θα μπορεί πλέον να κλείσει. Αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνονται πλέον και οι  ίδιοι οι υποψήφιοι. Γι' αυτό και η πλευρά ενός εξ αυτών έλεγε χθες βράδυ ότι η 13η Δεκεμβρίου δεν είναι θέσφατο, ενώ άλλος σημείωνε ότι επιδίωξη παραμένει η 13η Δεκεμβρίου, αλλά πάνω απ' όλα τίθεται η αξιοπιστία της διαδικασίας.

Διάσταση απόψεων

Η διάσταση απόψεων μεταξύ των υποψηφίων κατέστη σαφής την Τρίτη και από τις δημόσιες δηλώσεις τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά στον «Σκάι» ότι «οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε έτοιμοι». Όπως εξήγησε «είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με αξιόπιστες εταιρίες, οι οποίες θα υποδείξουν την ημερομηνία των εκλογών. Εάν δεν καταφέρουμε να γίνουν στο τέλος του 2015 θα γίνουν στις αρχές του 2016. Θα ήθελα οι εκλογές να είχαν γίνει, όμως, δεν θα ξαναβάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο»

Διαφορετική άποψη εξέφρασε ωστόσο ο Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας: «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν άνθρωποι στη ΝΔ, οι οποίοι θέλουν να πάει και άλλο πίσω η ημερομηνία των εκλογών και για αυτό πρέπει να τοποθετηθούν όλοι οι υποψήφιοι επίσημα για αυτό το θέμα. Όχι με κύκλους και διαρροές. Η μόνη λύση για να κλείσει αυτή η πληγή, είναι να γίνουν εκλογές την άλλη Κυριακή, δηλαδή στις 13 Δεκεμβρίου»

Εκλογές πάση θυσία στις 13 Δεκεμβρίου πρότεινε χθες, από την Πάτρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας: « Πιστεύω ότι εάν όλα πάνε καλά στις 13 Δεκεμβρίου θα έχουμε εκλογές. Θέλω να ελπίζω, γιατί δεν εξαρτάται από εμένα, γιατί εάν εξαρτιόταν από εμένα θα είχαν ήδη γίνει. Επειδή, είναι πολλοί οι παράγοντες, πρέπει να το αποφασίσει η ΚΕΦΕ, πρέπει να έχει λήξει το θέμα με τις εταιρίες και να έχουν πάρει τις σχετικές αποφάσεις. Η δική μου πρόταση είναι, πάση θυσία να κάνουμε εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου».