Το Ειδικό Δικαστήριο σήμερα στους… κήπους Εδέμ, Καλογρίτσα και Παππά
Τηλεοπτικές άδειες

Το Ειδικό Δικαστήριο σήμερα στους… κήπους Εδέμ, Καλογρίτσα και Παππά

Ανοίγει σήμερα η αυλαία του ειδικού δικαστηρίου στο οποίο παραπέμφθηκε ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς για την υπόθεση της αδειοδότησης των καναλιών. Βέβαια «έπεσε στα μαλακά», κατά τη δημοσιογραφική αργκό, αφού παραπέμπεται να δικαστεί για παραβίαση καθήκοντος που τιμωρείται ως πλημμέλημα.  

Η συγκυρία με την υπόλοιπη εκρηκτική ειδησεογραφία, αλλά και το ελάχιστον της κατηγορίας (πλημμέλημα), ίσως συμβάλει να διαλάθει της προσοχής του κοινού μια υπόθεση που αναμενόταν εκρηκτική, λόγω της άγαρμπης αντιθεσμικά προσπάθειας για καθυπόταξη της ενημέρωσης, σε μια νεοσταλινικού τύπου διαδικασία εξουσιαστικού ελέγχου.  

Η υπόθεση έχει και τις ιλαροτραγικές της πτυχές, με τον κ. Καλογρίτσα να παρουσιάζει άγονα δανεικά βοσκοτόπια εν είδει… κήπων της Εδέμ, ως περιουσιακό στοιχείο και εγγύηση, προκειμένου να λάβει τηλεοπτική άδεια. Παράλληλα ο υπουργός Παππάς καταγγέλλεται ότι μεριμνούσε για την εύρεση ρευστού προς όφελος του επίδοξου «μηντιάρχη» του ΣΥΡΙΖΑ. Με το κύρος του αξιώματός του γινόταν μεσολαβητής μεταξύ «απεχθών» ολιγαρχών, εναντίον των οποίων (κατά την συνεχιζόμενη λαϊκή μυθολογία των οπαδών του) ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε τον ανειρήνευτο, υπέρ πάντων αγώνα.

Είναι χαρακτηριστική η ένορκη κατάθεση του Βαγγέλη Μαρινάκη (δεν χρειάζεται περεταίρω... συστάσεις), στην οποία αναφέρει: «Μου ζήτησε ο Νίκος Παππάς κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Αλέξη Τσίπρα να συναντήσω στο γραφείο μου στον Πειραιά τον Χρήστο Καλογρίτσα και να τον διευκολύνω στην πληρωμή της πρώτης δόσης. Ήταν ξεκάθαρο ότι όλη αυτή η διαδικασία να διευκολυνθεί ο Χρήστος Καλογρίτσας τη διεκπεραίωνε ο Νίκος Παππάς, γιατί από προηγούμενες συζητήσεις μου μαζί του και μαζί τους,  γνώριζα ότι ήθελαν να έχουν ένα κανάλι  ως κυβέρνηση, και να διαμορφώνουν τη στρατηγική, αλλά και το περιεχόμενο των εκπομπών…».

Ο ίδιος στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου, είχε αποκαλύψει: «Μια ημέρα πριν καταθέσουμε την δόση μου μετέφερε την επιθυμία του «μεγάλου», όπως είπε για τον πρωθυπουργό, να πληρώσουμε το ποσό της πρώτης δόσης 26,3 εκατ. ευρώ που μας αναλογούσε. Αν και το τοπίο ήταν θολό για την επιστροφή των χρημάτων, εμείς πληρώσαμε και μας ευχαρίστησαν. Τα χρήματα αυτά ήταν πεντακάθαρα, γιατί είχαν ελεγχθεί εξονυχιστικά,  και όλο το τίμημα,  και δεν υπήρχε καμία υπόνοια για μαύρο χρήμα όπως λέει σήμερα ο κ. Παππάς, που τότε χαρακτήριζε αψεγάδιαστο τον φάκελο»

-«Μου ζήτησαν τότε και μια άλλη χάρη, ο κ. Παππάς, που αποτελούσε αίτημα του πρωθυπουργού, όπως μου έλεγε. Να συναντήσω τον κ. Καλογρίτσα, ο οποίος και πράγματι ήρθε στο γραφείο μου και μου ζήτησε να του καταβάλω υπό μορφή δανεισμού το ποσό της πέμπτης δόσης των 20,2 εκατ. ευρώ για να πληρώσει την πρώτη δόση. Για να τον βοηθήσω για να έχουν ένα κανάλι. Επειδή είχα επισκεφθεί τον κ. Παππά στο γραφείο του, υπάρχουν δελτία τύπου επ' αυτού».

Και βέβαια ο εφοπλιστής  είχε δίκιο  να σαρκάζει λέγοντας «τα χρήματά μου ήταν καθαρά και δεν είχαν πρόβλημα, αργότερα έγιναν βρώμικα». Αναφερόταν στο γεγονός ότι αφού δεν έδωσε τα 20 εκ. στον Καλογρίτσα, έκτοτε για τον ΣΥΡΙΖΑ τα λεφτά του έγιναν βρώμικα.

Παραπλήσιες μαρτυρίες είχε υποστηρίξει  και ο τότε διευθύνων σύμβουλος του Alpha, Δημήτρης Φουρλεμάδης. Κατέθεσε  ενόρκως ότι ο Καλογρίτσας για λογαριασμό των «παιδιών» (όπου «παιδιά» οι τότε νεοσσοί κυβερνήτες)   διαπραγματευόταν να πάρει τον Alpha. Τα «παιδιά» ζητούσαν από τον Κοντομηνά όχι μόνο το 51% του σταθμού,  αλλά και την πολιτική  διαχείρισή του!

Ο ίδιος είχε βγει σε πρωινή εκπομπή του σταθμού του, και φωτογράφισε χωρίς να κατονομάσει, τον απεσταλμένο του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε συγκεκριμένα: «Ήρθε και λέει «θα μου δώσετε το 51%”». Λέω τι άλλο θέλεις; Λέει «θέλω τέσσερις εκπομπές πολιτικές την εβδομάδα να τις έχω εγώ», καταλαβαίνετε για ποιον λέω. Αυτόν λέω που δεν είχε δεκάρα»!

Αποσπασματικά τα προηγούμενα, η υπόθεση τώρα ανοίγει εκπάγλως. Και όλα αυτά τα δυστοπικά, έγινε προσπάθεια να εξαγνιστούν υπό τον φερετζέ της περίφημης διανυκτέρευσης στα ράντζα  του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Συνοδεύτηκαν  από τις κλαψιάρικες καταγγελίες της τότε  κυβερνητικής  εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη εναντίον του ΣτΕ το οποίο κήρυξε αντισυνταγματικό τον διαγωνισμό. Και αντί να σεμνυνθούν για ένα  αντισυνταγματικό έκτρωμα,  να ζητήσουν προέβαλαν ως… ανθρώπινες ασπίδες της αντισυνταγματικότητάς τους, τα δήθεν τα 15.000 παιδιά  που θα έμεναν εκτός παιδικών σταθμών, γιατί ακυρώθηκε ο διαγωνισμόις. 

Μόνο που πριν από αυτό το θέατρο, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει ένα σημαντικό δώρο στους καναλάρχες, σε δυο δόσεις. Είχε μειώσει τον συντελεστή φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων από το 20% στο 5%! Στην πρώτη δόση το 2017, το μέτρο αφορούσε τους έχοντες προσωρινή άδεια. Στη δεύτερη λίγο πριν τις εκλογές του 2019, το μείωσε και για τους εντελώς παράνομους.  Αλλά έφταιγε η ακύρωση του διαγωνισμού που τα παιδιά έμειναν χωρίς παιδικούς σταθμούς.