Δ. Στρατούλης: Μέτρα ασφαλιστικής κατεδάφισης προωθεί η κυβέρνηση

Δ. Στρατούλης: Μέτρα ασφαλιστικής κατεδάφισης προωθεί η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση δεν σώζει, αλλά καταστρέφει την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις», τόνισε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο News247 το μέλος της ΠΓ της Λαϊκής Ενότητας Δημήτρης Στρατούλης.

Το στέλεχος της ΛΑΕ ανέφερε πως «η κυβέρνηση περικόπτει για άλλη μια φορά συντάξεις, γιατί υπόγραψε το 3ο μνημόνιο, με το οποίο ανάλαβε τη δέσμευση να μειώσει για το 2015-16, τις συνταξιοδοτικές δαπάνες κατά 2,25 δισ. ευρώ, ώστε με αυτά να συνεχίσει να αποπληρώνει το επαχθές και άδικο δημόσιο χρέος. Τα μέτρα περικοπής των συντάξεων που προωθεί η κυβέρνηση δεν συνιστούν ασφαλιστική μεταρρύθμιση ούτε τα παίρνει, για να σωθούν οι συντάξεις. Είναι μέτρα ασφαλιστικής κατεδάφισης». Ο κ. Στρατούλης επιχειρηματολόγησε λέγοντας πως «το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι το δήθεν υψηλό επίπεδο των δαπανών της, αφού πλέον οι συντάξεις είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωζώνη, αλλά η δραματική μείωση των εσόδων της λόγω εφαρμογής των μνημονίων της λιτότητας, που εκτίναξαν την ανεργία και μείωσαν δραματικά τους μισθούς».

Υπογράμμισε πως η λύση δεν βρίσκεται σε νέες μειώσεις των συντάξεων και σε νέες αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά στη μείωση της ανεργίας που μπορεί να προκύψει μόνο «με την κατάργηση των μνημονίων λιτότητας και την προώθηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας». Επίσης τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης της ανασφάλιστης εργασίας, της αύξησης των μισθών μέσω της αποκατάστασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης και της αποκατάστασης «με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους της διαχρονικής λεηλασίας των αποθεματικών από τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες και την εργοδοσία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Στρατούλης ξεκαθάρισε ότι η Λαϊκή Ενότητα θεωρεί ότι η επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές, είναι καταστροφική για το περιβάλλον και για το δημόσιο συμφέρον. «Με τις κινήσεις, που είχε κάνει για το συγκεκριμένο θέμα, ως υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ο επικεφαλής μας σήμερα Παναγιώτης Λαφαζάνης, προέκυψε ότι η Eldorado Gold δεν διέθετε την “καθαρή” τεχνολογία, που είχε δεσμευτεί να δημιουργήσει, προκειμένου να παράγεται, χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες για το περιβάλλον, ο χρυσός από τα εξορυσσόμενα μεταλλεύματα», ανέφερε ο κ. Στρατούλης.

Το στέλεχος της ΛΑΕ σημείωσε ότι η «αναγκαία απομάκρυνση της Eldorado Gold από τις Σκουριές θα πρέπει να συνδυαστεί με ένα σχέδιο άμεσης εφαρμογής για τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής και την ενίσχυση των θέσεων εργασίας, με επίκεντρο την αναβάθμιση του πρωτογενούς και άλλων παραγωγικών τομέων και την προάσπιση του φυσικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος».

Όσον αφορά την ίδια τη Λαϊκή Ενότητα, ο κ. Στρατούλης είπε: «Η μη συμμετοχή στη Βουλή μας δημιουργεί μεγάλες πολιτικές δυσκολίες. Ωστόσο ανασυντασσόμαστε, ανασυγκροτούμαστε ως αντιμνημονιακό, δημοκρατικό, πατριωτικό, προοδευτικό πολιτικό μέτωπο με συμμετοχή, δημοκρατία, εξωστρέφεια».

Τέλος, σχολιάζοντας τη νέα ηγεσία της ΝΔ, ο κ. Στρατούλης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να αποτελέσει για τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα εναλλακτική λύση στη μνημονιακά μεταλλαγμένη κυβέρνηση, γιατί η ΝΔ δεσμεύεται πολιτικά από το 3ο μνημόνιο, το οποίο έχει ψηφίσει στη Βουλή μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είναι πιο μνημονιακός -και δεν ντρέπεται να το λέει- από το ίδιο το μνημόνιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ