D. Cameron: "Απελπισμένο τέχνασμα" το βίντεο του Ισλαμικού Κράτους

D. Cameron: "Απελπισμένο τέχνασμα" το βίντεο του Ισλαμικού Κράτους

Ένα βίντεο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο οποίο πρωταγωνιστούν ένα αγόρι να φορά στρατιωτική στολή και έναν μεγαλύτερο σε ηλικία μαχητή με καλυμμένο το πρόσωπό του, που μιλούν με βρετανική προφορά, είναι μια «απελπισμένη» προπαγάνδα από μια οργάνωση που χάνει συνεχώς έδαφος, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας D. Cameron.

Το βίντεο, η γνησιότητα του οποίου δε μπορεί να διασταυρωθεί από ανεξάρτητη πηγή, καταγράφει επίσης την εκτέλεση πέντε ανδρών που κατηγορούνται για κατασκοπεία για λογαριασμό της Δύσης.

Ο μασκοφόρος άνδρας απειλεί τον D. Cameron και υπόσχεται ότι το Ισλαμικό Κράτος κάποια στιγμή στο μέλλον θα κατακτήσει τη Βρετανία, ενώ κατόπιν πυροβολεί έναν από τους φερόμενους ως κατασκόπους στο κεφάλι.

Το υλικό ξύπνησε τις μνήμες του «Τζιχάντι Τζον», του Βρετανού μαχητή του Ισλαμικού Κράτους που εμφανίστηκε σε πολλά βίντεο με εκτελέσεις ομήρων προτού σκοτωθεί ο ίδιος σε μια αεροπορική επιδρομές πέρυσι.

«Πρόκειται για ένα απελπισμένο τέχνασμα από μία οργάνωση που στην πραγματικότητα διαπράττει απόλυτα ποταπές και αποτρόπαιες ενέργειες και οι άνθρωποι μπορούν να το δουν αυτό για μία ακόμη φορά σήμερα» επισήμανε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Πρόκειται για μία οργάνωση που διαρκώς χάνει έδαφος... η Βρετανία δεν θα τρομοκρατηθεί ποτέ από αυτού του είδους την τρομοκρατία, οι αξίες μας είναι τόσο ισχυρότερες από τις δικές τους. Ενδεχομένως θα χρειαστούμε πολύ χρόνο αλλά θα (στο τέλος) εκείνοι θα ηττηθούν».

Η εκπρόσωπος τύπου του D. Cameron δήλωσε ότι η Βρετανία εξετάζει το βίντεο και ο πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις. Διευκρίνισε ότι δε γνωρίζει εάν ο Κάμερον είδε το υλικό και ο ίδιος.

«Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μας υπενθυμίζει τη βαρβαρότητα του Ντάες και τι αντιμετωπίζει ο κόσμος με αυτούς τους τρομοκράτες. Αποτελεί ξεκάθαρα ένα εργαλείο προπαγάνδας και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου.

Ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο οι άνδρες που καταγράφει ο φακός να ήταν κατάσκοποι, η εκπρόσωπος τύπου απέφυγε να σχολιάσει σχετικά με θέματα που αφορούν επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών, σημείωσε ωστόσο ότι η προπαγάνδα που είχε διαδώσει στο παρελθόν η οργάνωση αποδείχθηκε ψευδής.

Μετά τη δολοφονία των 5 ανδρών, ένα αγόρι που μιλά αγγλικά και μοιάζει ηλικίας 4 ως 5 ετών εμφανίζεται να λέει:

«Πήγαινε να σκοτώσεις τον άπιστο ακριβώς εκεί».

Ο μασκοφόρος μαχητής που εμφανίζεται στο νέο βίντεο δεν μοιάζει με τον «Τζιχάντι Τζον», Μοχάμεντ Εμουάζι, αλλά μιλάει με βρετανική προφορά, κραδαίνει ένα όπλο κοιτώντας την κάμερα ενώ επικρίνει τον Ντέιβιντ Κάμερον.

«Αυτό είναι ένα μήνυμα προς τον Ντέιβιντ Κάμερον. Εσύ, σκλάβε του Λευκού Οίκου. Εσύ, ημίονε των Εβραίων» είπε ο άνδρας σε ένα βίντεο διάρκειας 10 λεπτών που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα.

«Πόσο παράδοξο είναι ο ηγέτης ενός μικρού νησιού να μας απειλεί με μια χούφτα αεροσκάφη. Κάποιος θα μπορούσε να σκεφθεί ότι διδαχθήκατε από τα μαθήματα που σας έδωσε ο αξιοθρήνητος αφέντης σας στην Ουάσιγκτον και η αποτυχημένη του εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» συνέχισε ο άνδρας.

Τον Νοέμβριο, Βρετανοί αξιωματούχοι είχαν γνωστοποιήσει ότι έως και 800 Βρετανοί πολίτες έχουν ταξιδέψει στο Ιράκ και τη Συρία, ορισμένοι εξ αυτών για να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Το 50% αυτών των ανθρώπων επέστρεψε στην πατρίδα τους ενώ 70 Βρετανοί πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ