Βορίδης: Πρωτοφανές σφάλμα η εφαρμογή της απλής αναλογικής

Βορίδης: Πρωτοφανές σφάλμα η εφαρμογή της απλής αναλογικής

Τη θλίψη του για το ότι δεν έχει υπάρξει αναθεώρηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενός «πρωτοφανούς σφάλματος», όσον αφορά την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Πρόσθεσε ότι «είμαστε αναγκασμένοι ακόμα και σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά, να κάνουμε νομοθετικές παρεμβάσεις, για να αμβλύνουμε τις συνέπειες».

«Ανταπεξήλθαμε καλά»

 

«Η πατρίδα μας έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες τα τελευταία δύο χρόνια. Νομίζω όμως ότι ανταπεξήλθαμε καλά, αλλά συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και στο επίπεδο της αντιμετώπισης της πανδημίας και στο επίπεδο ενεργειακής κρίσης, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών, σε δηλώσεις στον Πύργο, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολιούχου, Αγίου Χαραλάμπους.

Αναφερόμενος στη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, είπε ότι «από την πλευρά μας θεωρείται ως άριστη», προσθέτοντας ότι «εκείνο που κάνουμε τώρα είναι ότι μαζί με την ευρύτερη στήριξη που δίνουμε στους δήμους, έχουμε ενεργοποιήσει και προχωράμε αρκετά καλά το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης».

Προσλήψεις στους δήμους μετά από χρόνια

 

Μιλώντας για τις προσλήψεις στους δήμους, επεσήμανε ότι «φέτος, έπειτα από πάρα πολλά χρόνια έχει βγει η πρώτη προκήρυξη για να γίνουν προσλήψεις, ουσιαστικά δύο ετών και ελπίζουμε ότι μετά θα μπορέσουμε να το κάνουμε και τριών ετών, μέσα από την ίδια προκήρυξη, στον προγραμματισμό προσλήψεων που έχουμε για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, γεγονός που θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τους δήμους με επιστημονικό προσωπικό».

«Η κατεύθυνση που έχουμε δώσει στην προκήρυξη αυτή», συνέχισε, «είναι να προσλάβουμε κυρίως μηχανικούς, οικονομολόγους και επιστήμονες πληροφορικής, γιατί μας ενδιαφέρει να υποστηρίξουμε την αναπτυξιακή προοπτική και δυνατότητα των δήμων, στηρίζοντας τους ακριβώς με επιστημονικό προσωπικό».

«Άρα λοιπόν» επεσήμανε ο Μάκης Βορίδης, «οι προσπάθειες της κυβέρνησης συνεχίζονται και θα συνεχίζονται μέχρι τη λήξη της θητείας της».

Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με συμβασιούχους, είπε ότι «δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά καλύπτουν ανάγκες COVID», προσθέτοντας ότι «οι διαδικασίες των τακτικών προσλήψεων θα γίνονται με την προβλεπόμενη διαδικασία και θα διασφαλίζεται η συμμετοχή όλων και όχι αυτών που πράγματι προσέφεραν υπηρεσίες, αλλά για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για να αντιμετωπιστεί μία συγκεκριμένη ανάγκη».

Για την Πολιτική Προστασία

 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την πολιτική προστασία, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «εμείς από την πλευρά μας, εκείνο που θα κάνουμε είναι να βοηθήσουμε, προκειμένου να ενισχυθεί όσο το δυνατόν η συνεργασία των δήμων με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και να λειτουργεί χωρίς οποιεσδήποτε δυσκολίες».

«Από εκεί και πέρα», συνέχισε, «μέσα στον ευρύτερο προγραμματισμό που θα κάνει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, εμείς θα δούμε ποιες είναι οι ανάγκες σε υποδομές ή σε μηχανήματα που χρειάζονται, ώστε να δούμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε ως υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτικά πια, δηλαδή στο πλαίσιο της χρηματοδοτικής ενίσχυσης των δήμων».

Αυτοδιοικητικές εκλγογές

 

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση, σχετικά με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Μάκης Βορίδης είπε ότι «από την εμπειρία που αποκτήσαμε και δεν χρειάζεται να την πω εγώ, αρκεί να ρωτήσετε τους δημάρχους, οι οποίοι δεν είχαν την πλειοψηφία, αν μπορούσαν να διακυβερνήσουν αποτελεσματικά τους δήμους προς όφελος των δημοτών».

«Πραγματικά» συνέχισε, «με θλίβει το ότι σήμερα δεν έχει υπάρξει αναθεώρηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενός πρωτοφανούς σφάλματος», προσθέτοντας ότι «είμαστε αναγκασμένοι ακόμα και σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά, να κάνουμε νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου να αμβλύνουμε τις συνέπειες αυτού του συστήματος».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με τα αιτήματα χωροταξικών αλλαγών, είπε ότι «επί του παρόντος η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει να ανοίξει χωροταξική συζήτηση για τους δήμους», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει σκέψη για αναθεώρηση των γεωγραφικών ορίων των περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.