Βήμα βήμα πιο κοντά στην Ευρώπη
AP Photo
AP Photo

Βήμα βήμα πιο κοντά στην Ευρώπη

Η ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας έβαλε στη θέση τους και τα τελευταία κομμάτια του παζλ της κυβερνητικής στρατηγικής, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου. Τα 42 πρόσωπα, που επελέγησαν, δίνουν τον στίγμα της ανανέωσης, αλλά και της εμπειρίας, σηματοδοτούν τη συνέχεια της κεντροδεξιάς παράταξης, αλλά και τη διεύρυνσή της στον μεσαίο χώρο, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Συστατικά απαραίτητα, καθώς στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι η επαναβεβαίωση των ισχυρών ερεισμάτων της κυβέρνησης στην κοινωνία, ουσιαστικά η επαναβεβαίωση της στήριξης του εκλογικού σώματος, που της έδωσε, με το υψηλότατο 41%, μια δεύτερη θητεία.

Αυτό ήταν και το περίγραμμα των μηνυμάτων, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε κατά την ομιλία του στην παρουσίαση των υποψήφιων ευρωβουλευτών του κόμματός του, στο Ωδείο Αθηνών. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα πολιτικής σταθερότητας στις ευρωεκλογές, να δουν, όπως είπε τη μεγάλη εικόνα.

Ο κίνδυνος να δημιουργηθεί από μια εκλογική αναμέτρηση, στην οποία επί της ουσίας δεν κρίνεται η κυβέρνηση, ένα πολιτικό κλίμα αβεβαιότητας, προκαλεί προβληματισμό, καθώς, όπως υπογραμμίζεται, θα μπορούσε να επιφέρει αναταράξεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η οικονομία.

Απέναντι στο διακύβευμα της κάλπης, που θέτει ο πρωθυπουργός, η χαλαρή ψήφος, την οποία ζήτησε από τους ψηφοφόρους να «ξορκίσουν», αλλά και η ψήφος διαμαρτυρίας, που στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι στην κάλπη των ευρωεκλογών μπορεί εύκολα και ανέξοδα να εκφραστεί. Ήταν χαρακτηριστική η αποστροφή του λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν αναφέρθηκε σε πολίτες, που όντας δυσαρεστημένοι λένε «στείλτε μήνυμα».

«Εγώ θα σηκώσω το γάντι και θα πω: στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις εκλογές», ήταν η απάντηση του το βράδυ της Δευτέρας, όταν επέλεξε να αφήσει εκτός «κάδρου» την αντιπολίτευση, παρουσιάζοντας τους υποψηφίους του κόμματός του και να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της κάλπης των ευρωεκλογών, υπογραμμίζοντας ότι «οι ευρωεκλογές είναι μία εθνική κάλπη, η οποία εκ των πραγμάτων θα έχει πολιτικό αντίκτυπο και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση».

Θέτοντας εμμέσως τον πήχη για την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία το βράδυ της 9ης Ιουνίου, τόσο πιο σταθερή θα είναι η χώρα και τόσο πιο γρήγορα και τολμηρά η κυβέρνηση θα μπορεί να προχωρήσει τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες οι πολίτες την εξουσιοδότησαν τον Ιούνιο του 2023. Είναι προφανές ότι η διαφορετική φύση της κάλπης των ευρωεκλογών οδηγεί και σε εντελώς διαφορετικές προσδοκίες σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των κομμάτων.

Η συσπείρωση παραμένει το νούμερο ένα ζητούμενο για την κυβέρνηση, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη θέτουν ουσιαστικά τον πήχη στα επίπεδα των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών του 2019, δηλαδή γύρω στο 33% και πιο συγκεκριμένα μεταξύ 30%-35%. Καθοριστικές για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων, θα είναι και οι επιδόσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η διαφορά με το κόμμα, που θα τερματίσει στη δεύτερη θέση, η αύξηση ή η μείωση ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που θα καταγραφεί και θα αποτυπώνει τη δυναμική τους.

Το βλέμμα της κυβέρνησης στρέφεται και προς τα δεξιά, όπου καταγράφεται ίσως η πιο σημαντική διαρροή ψηφοφόρων για την κυβερνητική παράταξη. Η επιλογή του Φρέντη Μπελέρη, που κλείδωσε στο «παρά ένα» της ανακοίνωσης του ευρωψηφοδελτίου, είναι σαφές ότι αποσκοπούσε στο να απευθυνθεί σε όλα τα εκλογικά κοινά και στην πατριωτική δεξιά.

Συνολικά, όμως, η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, δίνει το δείγμα των προθέσεων της Νέας Δημοκρατίας και για τον ρόλο, που διεκδικεί να διαδραματίσει στο ευρωπαϊκό «τερέν». Όπως υπογραμμίζουν, οι 42 υποψήφιοι της προέρχονται από όλη τη χώρα, αλλά και την ομογένεια, από όλα τα επαγγέλματα αλλά και κάθε κοινωνική τάξη. Είναι ένα ψηφοδέλτιο, επισημαίνουν, βαθιά εθνικό αλλά και γνήσια ευρωπαϊκό, είναι πρόσωπα τα οποία μπορούν στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο να διεκδικήσουν για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

«Με πολλές διακρίσεις και ένσημα ζωής η καθεμιά και ο καθένας. Είναι στελέχη που θα σταθούν απέναντι σε όσους δυσφημούν την ίδια τους τη χώρα μέσα στην ευρωβουλή», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στέλνει ένα διπλό μήνυμα. Αφενός, το μήνυμα ότι η χώρα βαδίζει «σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη», αφετέρου ότι εγγυάται μια ισχυρή εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες και τη σταθερότητα και τη συνέχεια στο εσωτερικό.

Στις περιοδείες του το επόμενο διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ρίξει το βάρος στον απολογισμό του κυβερνητικού έργου, που έχει υλοποιηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά και σε όσα έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η κυβέρνησή του, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση των εισοδημάτων.