Το «απόρρητο» θα δηλητηριάζει την πολιτική ζωή ως τις εκλογές

Το «απόρρητο» θα δηλητηριάζει την πολιτική ζωή ως τις εκλογές

Στην Ελλάδα είμαστε. Όταν ένας πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ δεν ανοίξει το πουγκί με τα καλούδια για να αρχίσει να τα μοιράζει, είναι σκληρός, αντιλαϊκός και ανάλγητος. Όταν ανοίξει το πουγκί τότε καταγγέλλεται ως πρωθυπουργός των επιδομάτων που χρησιμοποιεί το δημόσιο χρήμα ως προεκλογικό δέλεαρ προς άγραν ψήφων. Και τα λένε αυτοί που κορόιδεψαν βαφτίζοντας αριστερή πολιτική και ως επαναφορά συντάξεων τα μίζερα επιδόματα της  τελευταίας προεκλογικής στιγμής, το 2019. 

Το πακέτο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ έμοιαζε λελογισμένο και προωθητικό μιας περαιτέρω αναπτυξιακής πορείας, τόσο που η αντιπολίτευση δεν είχε πολλά να πει επί της ουσίας. Πέραν από τα επικολυρικά του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρωθυπουργός είναι απομονωμένος και καταρρέει (καταρρέει όταν η φιλική του ΕφΣυν  δίνει 5 μονάδες ΥΠΕΡ της ΝΔ και προβάδισμα στην πρωθυπουργική καταλληλότητα έναντι του Τσίπρα). Το μόνο που βρήκε να προβάλει -δικαίως βεβαίως - είναι ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις προβλέπονταν από τον νόμο Κατρούγκαλου. Έτερον ουδέν επί των οικονομικών ανακοινώσεων.

Ωστόσο η φετινή ΔΕΘ είχε την κηλίδα της, και αυτό είναι οι υποκλοπές. Δεν αναφερόμαστε στην καταγγελία Σπίρτζη την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να την αποδώσει στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, όταν δεν ξέρουμε πότε και από ποιους έγινε, και αν έγινε τελικά. Απλώς στην αναμπουμπούλα  επιστρατεύουν την τακτική «βρήκαμε παππά ας θάψουμε πέντε-έξι». Πάντως το πρόβλημα παραμένει και το στοιχειώνει η  αποδεδειγμένη και παραδεδεγμένη παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει πλείστα προβλήματα σε καιρούς παράδοξους και δεν έχει την πολυτέλεια να εξαντλείται ως τις εκλογές με τη μονοθεματικότητα των υποκλοπών. Αυτές θα υποβόσκουν και θα αναζωπυρώνονται σε κάθε φάση όξυνσης, δηλητηριάζοντας τη δημόσια σφαίρα.  Και λανθάνει όποιος θεωρεί ότι πρόκειται να εξαλειφθεί από τον δημόσιο διάλογο, εάν πρωτίστως δεν διερευνηθεί και διαλευκανθεί. 

Η εφημερίδα «Μπαμ»  αποκάλυψε  την παρακολούθηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Πιτσιόρλα-Σαγιά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ! Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποκάλυψε ότι ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός της έδειχνε φακέλους της ΕΥΠ. Χθες η εφημερίδα «Βήμα» αποκάλυψε εξασέλιδο  έγγραφο από φυσικές παρακολουθήσεις και προϊόντα υποκλοπών  συνομιλιών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  για τουλάχιστον 30 πολιτικούς, μεταξύ  των οποίων και τρεις-τέσσερις υπουργοί, υπηρεσιακά στελέχη, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες κ.α. 

Παράλληλα σε φάκελο που είχε σχηματίσει η ΕΥΠ την ίδια περίοδο, εμφανίζονται συνομιλίες και SMS πολιτικών με ιδιώτες μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Νίκος Κοτζιάς και Πάνος Καμμένος, χωρίς κατά τα φαινόμενα να έχουν προηγηθεί δικαστικές αποφάσεις. 

Από θέση αρχής είχαμε πει για την υπόθεση Ανδρουλάκη όλα στο φως, καθώς δεν πιστεύουμε ότι  στην περίπτωσή του διακυβεύονταν εθνικά μυστικά.  Δεν είναι προδότης της χώρας ο Ανδρουλάκης. Οι επαφές του που άναψαν αλάρμ μάλλον εντάσσονταν στο πλαίσιο των Επιτροπών  του ευρωκοινοβουλίου στις οποίες συμμετείχε. 

Όμως οι αποκαλύψεις  των δύο  εφημερίδων και της κας Κωνσταντοπούλου, αναδεικνύουν έναν υπόγειο  βόρβορο που δεν είχε καν δικαστική νομιμοποίηση. Τουλάχιστον αυτή του Ανδρουλάκη έγινε  νόμιμα ή έστω νομότυπα, καθώς συνοδεύτηκε από έξι υπογραφές. 

Θεωρούμε ότι θα τρώσει εαυτόν η κυβέρνηση εάν επιμείνει στο απόρρητο και δεν ανοίξει, υπό το φως και των νέων δεδομένων, την έρευνα. Το θέμα θα σέρνεται στα κοινωνικά δίκτυα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ισχυρή εξάπλωση και εντεταλμένους «κόμβους» και στα ευρωπαϊκά μίντια με φίλιους δημοσιογράφους του δικαιωματικού χώρου. 

Δεν αντέχει η χώρα να το υφίσταται όλο αυτό σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Ας βγουν όλα και όλων στο φως προκειμένου να επέλθει κάθαρση και να αναληφθούν ευθύνες. Η κάθαρση ως γνωστόν εξιλεώνει.