Απορρίπτουν την πρόταση Τσίπρα περί κυβέρνησης ανοχής ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25

Απορρίπτουν την πρόταση Τσίπρα περί κυβέρνησης ανοχής ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25

Ηχηρό όχι στην πρόταση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για κυβέρνηση ανοχής είπαν οι Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης, τη στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνείται οποιαδήποτε συνεργασία με ΜέΡΑ25 και καταγγέλλει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για «ειδική» απλή αναλογική.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις «Δήμητρες» του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να αλλάξει αφήγημα, τρέποντας την προοδευτική κυβέρνηση σε... κυβέρνηση ανοχής.

Μάλιστα προ ολίγου, απάντησε στους κκ Κουτσούμπα και Βαρουφάκη, καλώντας τους «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» αν υπολείπονται 10 βουλευτές για τον σχηματισμό της προοδευτικής κυβέρνησης, θέτοντας το «δίλημμα κυβέρνηση ανοχής η Μητσοτάκης».

«Αν υπολείπονται 5 με 10 βουλευτές, για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να πάρουν την ευθύνη αν θα στηρίξουν αυτήν την κυβέρνηση  ή θα πάρουν την ευθύνη να ανοίξουν το δρόμο στον κ. Μητσοτάκη με απανωτές εκλογές να επανέλθει και να συνεχίσει όσα έκανε τα 4 αυτά χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη έχει και υποχρεώσεις, ευθύνες», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

«Μούφα» η δήθεν προοδευτική κυβέρνηση 

Κατά της κυβέρνησης ανοχής που πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέροντας ότι το κόμμα «δεν θα στηρίξει ούτε θα δείξει ανοχή στην όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση, είτε ονομάζεται προοδευτική, είτε ονομάζεται δημοκρατική, είτε ονομάζεται δήθεν ειδικού σκοπού».

Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν η χειρότερη κυβέρνηση και έφερε το χειρότερο μνημόνιο όλων των εποχών».

«Το ΚΚΕ θα είναι μέσα στον λαό και θα πρωταγωνιστεί στους αγώνες του», υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε «ότι θα έχουμε προδώσει τον λαό αν στηρίξουμε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα κάνει πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών και θα συνεχίσει τη φοροληστεία σε βάρος του λαού που πληρώνει το 95% των φόρων και μόλις το 5% το κεφάλαιο». 

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν λέει άλλα προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά. Χαρακτήρισε «μούφα» τη δήθεν προοδευτική κυβέρνηση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι αντικειμενικά υπάρχει η δυνατότητα κυβερνητικών συνεργασιών μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διότι «έχουν στρατηγική σύμπλευση στα βασικά ζητήματα, όπως άλλωστε έχουν πει δημόσια ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου».  

Ηχηρό «όχι» στην κυβέρνηση ανοχής του Αλ. Τσίπρα

Την άρνηση του να μετέχει σε κυβέρνηση ανοχής με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας στις χθεσινές υπόνοιες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση ανοχής, αντί... προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας.

«Δεν υπάρχει ανοχή. Αυτά είναι αστειότητες. Υπάρχει και ένα Σύνταγμα και οι νόμοι, υπάρχει και η κοινοβουλευτική διαδικασία. Μετά τις εκλογές συγκαλείται η Βουλή και έρχεται μία κυβέρνηση και ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης. Εκεί δεν υπάρχει παρών. Στα νομοσχέδια υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25.

«Όταν όμως έχεις ψήφο εμπιστοσύνης υπάρχει ναι ή όχι. Ανοχή δεν υπάρχει», πρόσθεσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Διαμήνυσε μάλιστα ότι «ο μόνος τρόπος για να δείξεις ανοχή είναι να μην προσέλθεις, να πας εκδρομή, να πας για μπάνιο. Αυτό έλειπε. Οι βουλευτές του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη που κάνουμε προεκλογική καμπάνια κοιτάζοντας τον κόσμο στα μάτια και λέγοντας δώστε μας ψήφο εμπιστοσύνης προς εμάς να σας εκπροσωπήσουμε στη Βουλή, να πάμε για μπάνιο την ημέρα εκείνη. Θα πάμε στη Βουλή και θα καταψηφίσουμε όποια κυβέρνηση μας παρουσιαστεί. Δεν υπάρχει ανοχή. Το λέω ξεκάθαρα. Δεν μασάμε τα λόγια μας».

Πρόκειται για «μια υποχώρηση εκ μέρους του κ. Τσίπρα», το ότι πέρασε «από την συνεργασία στην ανοχή», προσέθεσε ο κ. Βαρουφάκης και ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται σενάριο συνεργασίας καθώς έχει κλείσει το παράθυρο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στο αν έχει την φιλοδοξία να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός, δήλωσε πως ως αρχηγός κόμματος δεν δικαιούται να πει ότι δεν έχει «γιατί όταν ζητάς ψήφο από τον λαό ζητάς ψήφο για να κυβερνήσεις». «Έχω ιερή υποχρέωση ως Γραμματέας του ΜέΡΑ25 να ζητώ ψήφο για κυβέρνηση όπως όλοι» πρόσθεσε.

Δριμύ κατηγορώ από το ΠΑΣΟΚ

Την στιγμή που οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί απέκλεισαν το σενάριο κυβέρνησης ανοχής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη τονίζοντας: «έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνησης με το κόμμα του κ. Βαρουφάκη και όσους έπαιξαν τη χώρα στα ζάρια της δραχμής. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, συνεχίζει τρομοκρατημένος να ανασύρει αυτό το σενάριο»

Παράλληλα κατέκρινε τον κ. Τσίπρα που ψήφισε την απλή αναλογική, υποστηρίζοντας ότι «αυτός μιλάει για μια “ειδική” απλή αναλογική σημειώνοντας ότι για να συνεργαστεί στο εκλογικό σύστημα που ψήφισε ο ίδιος, πρέπει να είναι πρώτο κόμμα. Ξέρετε τι αποδεικνύει αυτό; Ότι η πραγματική αγωνία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να φύγει η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης, αλλά να σώσει ο ίδιος το πολιτικό του μέλλον. Έχουμε λοιπόν άλλες προτεραιότητες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα:

Το μισό «όχι» του Ν. Ανδρουλάκη στην προοδευτική διακυβέρνηση

Κυβέρνηση ανοχής αλά Τσίπρα

Εκπρόσωπος ΜεΡΑ25: Ζητήσαμε ραντεβού με τον ΣΥΡΙΖΑ για συγκυβέρνηση - Καμία ψήφος ανοχής

Διαβάστε Περισσότερα